Roller sárvédő merevítő csere: jó megoldás, ha zörög a sárvédő!

Roller sárvédő merevítő csere: jó megoldás, ha zörög a sárvédő!

Az elektromos rollerek rengeteg olyan apró alkatrésszel rendelkeznek, amelyek eltörhetnek, meghibásodhatnak, de mindenekelőtt sok kellemetlenséget okozhatnak. Ilyen többek között a sárvédő merevítő is, ami szervizünkben egy kifejezetten gyakran cserélt és javított alkatrész.

Ennek az oka közel sem abban keresendő, hogy az elektromos rollerek sárvédői túl gyenge anyagból készültek, esetleg gyártási hibától szenvednek, egyszerűen csak olyan helyen találhatók, ahol könnyen megsérülnek, és nem lehet őket tartósabb alternatívával helyettesíteni.

A roller sárvédő merevítő csere a legtöbb típusnál csak a hátsó tengelynél indokolt, ahol alapvetően sok rezgéssel kell számolniuk a tulajdonosoknak, és ebből kifolyólag csavarlazulás és anyagtörés egyaránt bekövetkezhet.Amennyiben a te rollereden is zörög a sárvédő, hozd el hozzánk: roller szerviz Budapesten.

A roller sárvédő zörgés leggyakoribb oka a merevítő rögzítésének kilazulása

Bár lehetnek nagyobb meghibásodások is egy elektromos rollerrel, az egyik legkellemetlenebb mégis egy kisebb probléma, a sárvédő zörgés, ami különösen menet közben, leginkább egyenetlen talajon tud zajt produkálni.

Ilyen esetekben sokan otthon is fel tudják tárni a sárvédő zörgés okát, azonban a javításra már nem vállalkoznak, mert komolyabb beavatkozást, szakértelmet, gyakorlatot és típusismeretet igényel.

A roller sárvédő zörgését ugyanis általában a merevítőt tartó csavar meglazulása vagy kiesése idézi elő, amit a legtöbb tulajdonos azért nem tud orvosolni házilag, mert alaposan meg kell bontani hozzá a rollert, a komplett hátsó kerék eltávolítására szükség van ahhoz, hogy a problémás csavar meghúzható, illetve pótolható legyen.

A sárvédő zörgés nem nagy probléma, de sokáig tart megjavítani

Nyilvánvaló, hogy egy zörgő sárvédő esetén nincs szükség a teljes roller sárvédő merevítő cseréjére, azonban tudni kell, hogy egy kilazult csavar esetén sokáig tart a javítás – még gyakorlott szervizesek számára is.

Ennek az oka leginkább a rollerek felépítésében keresendő. A sárvédők merevítését ugyanis szinte minden gyártó a kerék mögött helyezte el, így amennyiben kilazulnak vagy kiesnek, a jármű egész hátulját szét kell szedni, illetve a kereket kiemelni ahhoz, hogy a probléma feltárható, illetve orvosolható legyen.

Ebben az esetben tehát nem a diagnosztizálással megy el sok idő, nem a tényleges javítással, hanem azzal, hogy a problémás alkatrészhez nagyon nehéz hozzáférni, és rengeteg bontást igényel.

Roller sárvédő merevítő

Emiatt a merevítő csavarjainak meghúzása gyakran akár 25-30 percig is eltarthat, amire sokan nem számítanak előzetesen, hiszen úgy érkeznek a szervizbe, hogy csak kisebb beavatkozásra van szükség.

A jó hír azonban, hogy ilyenkor a roller sárvédő merevítő csere még nem indokolt, de vannak esetek, amikor ez is elkerülhetetlen.

Szintén ebbe a kategóriába sorolhatók azok az esetek is, amikor a roller sárvédő zörög, és a hátsó lámpa is kicsúszik belőle vagy láthatóan elmozdul a helyéről. Az ilyen esetekben szintén többnyire a rögzítés okozza a problémát!

Cserére tehát nem lesz szükség, de ahhoz, hogy a hiba korrigálható legyen, teljesen le kell bontani a jármű hátulját, azaz a munka legalább 25-30 percet is igénybe vehet.

Mikor indokolt a roller sárvédő merevítő csere?

Nyilvánvalóan előfordulnak olyan esetek is, amikor már csak a roller sárvédő merevítő csere hozhat megoldást.

Különösen gyakori ez olyankor, amikor többször volt már meghúzva a kérdéses csavar, és emiatt vagy más okból kifolyólag a merevítőben gyakorlatilag tönkremegy a menet, azaz nincs hol fogjon a csavar, így meghúzni sem lehet, vagy ha mégis, az maximum ideiglenesen oldja meg a zörgést.

Az ilyen esetek csak a komplett sárvédő merevítő cseréjével orvosolhatók.

Szintén gyakorinak tekinthető, hogy a roller sárvédő azért zörög, mert a rögzítési pontoknál – ahol a váz és a merevítő találkozik – egyszerűen elreped. Ilyenkor a csavarok nem lazulnak ki, pusztán a folyamatos használatból és rázkódásból kifolyólag eltörnek.

Ebben az esetben hiába is akarnánk meghúzni a csavart, nem lehetséges, mert nincs mit rögzítsen. Ilyenkor a teljes sárvédő merevítő csere hozhat megoldást.

Végül, de nem utolsó sorban beszélnünk kell arról is, amikor a roller sárvédő merevítése fizikai hatásra törik el.

Ezt nevezhetjük a legnyilvánvalóbb esetnek, amikor még a tulajdonos is pontosan tudja, hogy csak a teljes alkatrész cseréjével lehet mind az esztétika, mind a funkcionalitás tekintetében megfelelő eredményt elérni.

Amint azt fentebb is említettük már, a roller sárvédőjének merevítése nem túl erős alkatrész, nagyon könnyen el tud törni, egy kisebb baleset is elegendő ahhoz, hogy elrepedjen, ami sok esetben nemcsak zörgést produkál, hanem az elektromos roller biztonságos közlekedését is befolyásolja.

A hátsó sárvédő ugyanis nemcsak a felverődő víz ellen nyújt védelmet, hanem a hátsó lámpa tartásáért is felel, ami a közlekedésbiztonság tekintetében különösen fontos.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top