Elektromos roller hatótáv: több tényező befolyásolja, mint gondolnánk!

Elektromos roller hatótáv: több tényező befolyásolja, mint gondolnánk!

Szerviztapasztalataink szerint az elektromos roller tulajdonosok többsége gyakran elégedettlen járművének hatótávjával.

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy vagy nem az igényeikhez megfelelő rollert vásároltak maguknak, vagy nem megfelelően értelmezték a gyártó ajánlásait.

Gyakori eset, hogy amikor ilyen problémákat tapasztalnak a tulajdonosok, rögtön arra gyanakodnak: valami baj van a rollerrel, esetleg azonnal akkumulátor cserén törik a fejüket, holott általában kiderül: nincs is semmi gond.

Ha te sem vagy elégedett az általad birtokolt elektromos roller hatótávjával, de szívesen bevizsgáltatnád a készüléket: roller szerviz Budapesten

A leggyakoribb roller akkumulátor hibák

Sokan úgy választanak maguknak elektromos rollert, hogy a pénztárcájuk dönt, és közben nem veszik figyelembe a legfontosabb tulajdonságokat. Szinte minden gyártó feltünteti például, hogy 100-120 kilóig terhelhető az adott modell, azt viszont nem fűzik hozzá, hogy ilyenkor a gyári értékek már nem minden esetben mérvadók.

Tudni kell ugyanis, hogy a legtöbb gyártó az elektromos roller hatótávjának megállapításakor, illetve rögzítésekor ideális közeget teremt, így mondhatni laboratóriumi körülmények között, egyenletes talajon, állandó sebesség mellett, maximum 70 kilóval rögzítik az értékeket.

Az elektromos roller hatótáv gyári értékei nem minden esetben mérvadók

Ez a gyakorlatban máris azt jelenti, hogy amennyiben egy elektromos rollernél 25 kilométeres hatótávolságot ígérnek, akkor az egy 90 kilogrammos személy alatt, városi forgalomban – folyamatos kigyorsításokkal –, esetleg néhány dombbal vagy rosszabb útviszonyokkal megfűszerezve biztosan nem hozza majd a 25 kilométert töltésenként.

Hogy mennyivel lesz rosszabb ilyenkor az elektromos roller hatótávja, az nagyon sok tényezőtől függ, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a külső tényezőket, amelyek biztosan befolyásolják a megtehető kilométerek számát.

Milyen tényezők befolyásolják az elektromos roller hatótávját?

Testsúly

Amint az már az előző bekezdésből is kiderülhetett, egy elektromos roller hatótávját jelentős mértékben befolyásolja a vezető testsúlya. Minél közelebb kerül ez a szám a gyártó által biztosított maximális terhelhetőséghez, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a gyakorlati és az elméleti hatótáv nem mutat majd egyezést.

Ez a jelenség motorkerékpároknál vagy autóknál is megfigyelhető. Annál nagyobb lesz a fogyasztás és ezáltal annál kisebb a megtehető távolság, minél jobban terhelve van az adott jármű. 

Egy 70 kilós ember alatt például biztosan minden egyes elektromos roller jobb hatótávot tud majd elérni, mint egy 100 kilós ember alatt. Ez nem más, mint egyszerű fizika.

 

Guminyomás

A nem megfelelő guminyomás szintén a hatótáv nagy ellensége egy elektromos rollernél. A gumiknak ugyanis van egy gördülési ellenállásuk, amit csak akkor tudnak elérni, ha megfelelő mennyiségű levegő van bennük.

A lapos gumi megnöveli a gördülési ellenállást, ezáltal sokkal több energia felhasználására lesz szüksége a rollernek a kívánt teljesítmény eléréséhez, ami természetesen a hatótáv csökkenésével jár.

Hogy mennyi az elektromos rollerek normál guminyomása? Szerviztapasztalataink azt mutatják, hogy bátran elérhetik, illetve meghaladhatják a 3 bart, sőt a nagyobb kerekek akár 4 barra is felfújhatók.

 

Terepviszonyok

Szintén jelentős hatást gyakorol az elektromos roller hatótávjára, hogy milyen terepviszonyok között használják. A legkisebb terhelést akkor kell elviselnie, ha egyenletes talajon, aszfaltúton közlekedünk vele. Ilyenkor várható a legjobb hatótáv.

Amikor azonban a terepviszonyok megváltoznak, a rollerrel emelkedőkön közlekedünk, göröngyösebb talajon vagy éppen földúton, akkor az nyilvánvalóan sokkal jobban igénybe veszi a motort, aminek több energiára lesz szüksége a megfelelő teljesítmény leadásához.

 

Forgalmi viszonyok

Hasonlókat mondhatunk a forgalmi viszonyokról is. Amennyiben egy elektromos rollert nagy forgalomban használunk, azaz nem egyenletes tempóval haladunk, az is jobban merítheti az akkumulátort, mint ahogyan egy belső égésű motorral hajtott jármű szintén többet fogyaszt városi környezetben.

Ennek az oka a sok gyorsításban keresendő, ha ugyanis a forgalom miatt fékezünk, akkor a rollert újra és újra vissza kell gyorsítanunk a kívánt tempóra, és mint tudjuk, a legtöbb energiát ilyenkor veszi fel az akkumulátorból.

 

Az akkumulátor állapota

Természetesen nem lehet kihagyni a sorból az akkumulátorhoz köthető problémákat sem akkor, ha az elektromos roller hatótávja túl kicsi. A háttérben ugyanis természetesen az akkumulátor állapota is befolyásoló tényező lehet annak fényében, hogy mennyire tudja megtartani, illetve hasznosítani töltését.

Hogy ezt kideríthessük, érdemes egy roller szervizbe vinni a járművet, ahol megfelelő eszközökkel rá tudnak mérni az akkumulátor aktuális állapotára, így fényt derítve a kapcsolódó hibákra.

Növelhető akkumulátor cserével az elektromos roller hatótávja?

Erre a kérdésre egyszerre lehet igennel és nemmel is válaszolni. 

Egyrészt nem, hiszen az elektromos rollereket úgy tervezik a gyártók, hogy az adott modellbe csak a gyári értékeknek megfelelő akkumulátorok tehetők vissza. Nem szabad és gyakran fizikailag sem lehet nagyobbat elhelyezni bennük, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Másrészről ugyanakkor mégis növelhető az elektromos roller hatótávja az akkumulátor cserével abban az esetben, ha a kérdéses alkatrész teljesítménye a gyári állapotokhoz mérten jelentősen lecsökkent.

Minden akkumulátornak van ugyanis egy bizonyos élettartama, ami jellemzően 2-3 éven belül még normál felhasználás mellett is lecsökken, érezhetően romlik. Ez az akkumulátor cellák elfáradásának az oka, amikor nem képesek annyi energiát tárolni és hasznosítani, mint újkorukban.

 

Ilyenkor az akkumulátor cserével lehetőség van javítani az üzemidőn, de legfeljebb az újkori értékek hozhatók vissza belőle.

Zárógondolatként érdemes megjegyezni még itt, hogy ma már több elektromos rollerhez elérhetők külső akkumulátorok. Ezek lehetőséget adnak arra, hogy a töltőcsatlakozón keresztül extra energiát biztosítsanak a járműnek, és jó alternatívát jelenthetnek olyan esetekben, ha az üzemidő túl kevés lenne.

Természetesen hibás vagy elfáradt akkumulátor esetén inkább érdemes roller szervizhez fordulni és kicseréltetni a beépített telepet.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top