Elektromos roller szoftver tuning: ilyen kárt tehet a járműben egy szoftveres hack!

Elektromos roller szoftver tuning

Aki elektromos rollert vásárol, az a legtöbbször rendeltetésszerűen, a gyári értékekkel használja járművét. Vannak azonban, akik mindig többet akarnak és szoftveres hacket alkalmaznak, ami nagyon komoly problémákat idézhet elő a rollernél.

Az elektromos roller szoftver tuning eleve a garancia elvesztéséhez vezet, mindemellett pedig olyan nem várt kellemetlenségeket idézhet elő, amelyekre korábban talán nem gondoltunk volna, így például még a vezérlőt is képes tönkre tenni.

Sőt mi több, a szoftveres háttér módosítása nem minden esetben állítható helyre, így különösen körültekintően kell eljárnunk, amennyiben ilyen típusú módosításokhoz folyamodnánk.

Amennyiben elektromos roller szoftver tuning után nem működik megfelelően a jármű, szakszerű beavatkozás javasolt: roller szerviz Budapesten.

Akár a vezérlő is tönkre mehet a szoftveres hack hatására

A legfontosabb tudnivaló az elektromos roller szoftver tuning kapcsán, hogy a gyári szoftver felülírása valóban komoly károkat is előidézhet a járműben. Bár azt mi is elismerjük, hogy létezik néhány jobb szoftver, a legtöbb azonban inkább kellemetlenségeket okoz a tulajdonosok számára.

Nem árt óvatosan választani, mert több olyan esetet is ismerünk, amikor egy szoftveres hack nemcsak ebből a szempontból tudja tönkre tenni a rollert, hanem hardveresen is, hiszen a teljes vezérlő meghibásodhat, amennyiben nem a megfelelő rendszerkörnyezetet futtatja.

Itt érdemes megjegyezni, hogy főleg a szoftver tuning hatására bizonyos alkatrészek sokkal erőteljesebb kopásnak indulhatnak, előbb tönkre mehetnek, főleg abban az esetben, ha például nagyobb terhelést kapnak, mint amit gyárilag engedélyeztek számukra.

Ezen felül a szoftveres hack minden esetben negatív teljesítményhatásokkal is jár. Egy 20 km/h-ra korlátozott rollerből például kihozhatunk 25 km/h-t, de ilyenkor számolnunk kell vele, hogy a hatótávolság is jelentős mértékben lecsökken.

Egyes rollereknél vissza sem lehet állítani a gyári szoftvert

Miután a gyártók is rájöttek arra, hogy sokan próbálják szoftveresen módosítani elektromos rollereiket, ezért a legújabb modellek többségét már úgy dobják piacra, hogy ebben a tekintetben egyáltalán nem lehet hackelni őket.

Amennyiben mégis megpróbálkozunk vele, a teljes panel tönkre tud menni, illetve más meghibásodások léphetnek fel, de ami ennél is nagyobb probléma, hogy vannak olyan rollertípusok, amelyeknél vissza sem lehet állítani a gyári szoftvert.

A Xiaomi elektromos rollereknél például az első szériás modellek kapcsán még volt lehetőség a szoftver visszaállítására, a később érkezett típusoknál viszont már egyáltalán nem garantált a siker, de a legújabb rollereknél biztosan semmi esély nincs erre.

Tempomat beállítása szoftveres hack segítségével

Egy Európai Uniós szabályozás miatt a legtöbb gyártó kivette a tempomatot elektromos rollereiből, így azok cruise control nélkül vásárolhatók meg. Néhányan annyira szigorúak ezen a téren, hogy a korábban tempomattal kiadott elektromos rollerekre is készítenek olyan frissítéseket, amelyek elveszik ezt a funkciót.

Kizárólag ilyen esetekben javasolt a gyári frissítés kerülése, hiszen így megakadályozható, hogy a tempomattal szerelt elektromos rollerből eltűnjön ez a lehetőség.

Itt is működik egyébiránt az a szabály, mint amit a szoftveres hack visszaállításánál már írtunk, miszerint a régebbi elektromos rollereknél a tempomatot be lehet állítani, azonban az újabb modelleknél, a QR kóddal üzemelő típusoknál már semmilyen beavatkozással sem lehet előcsalni a tempomatot.

Mi fiók probléma használt roller vásárlásakor: erre is van megoldás!

A szoftveres hack kapcsán mindenképpen beszélnünk kell még egy fontos dologról, ez pedig a Mi fiók problémája a Xiaomi rollerek esetén. Mint köztudott, a rollerek jellemzően össze vannak párosítva egy Mi fiókkal, ami használt roller vásárlásakor, eladásakor vagy akkor okozhat gondot, ha valamilyen okból kifolyólag kizártuk magunkat belőle.

Amennyiben ugyanis a párosítás megtörtént, akkor ez a zár nem törölhető, mert nem a roller tárolja az információkat, hanem a kapcsolódó Xiaomi fiók egy távoli szerveren.

Számítógéppel meg lehet próbálni azt – ha az eladó még elérhető, illetve ott megvan a hozzáférésünk –, hogy böngészőből a Mi fiókba lépve kitöröljük a párosítást, így lehetőségünk van a rollert a saját nevünkkel ismét beregisztrálni.

Ha ezek nem opciók, vagyis az eladó nem elérhető, és mi sem tudunk semmilyen formában hozzáférni a Mi fiókhoz, akkor szervizünk erre is tud megoldást: egy panel cserével orvosolható a probléma, ezt követően pedig új regisztrációval létrehozható egy friss lezárás, ami már a mi tulajdonunkban lesz.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top