Roller szerviz: a legfontosabb tudnivalók, ha elektromos roller javításra van szükséged

Roller szerviz: a legfontosabb tudnivalók, ha elektromos roller javításra van szükséged

Az elektromos rollerek nagyon rövid idő alatt váltak a mindennapjaink részévé. Napról-napra egyre több ilyen járművel találkozhatunk az utcákon, így megnövekedett az igény a tulajdonosok részéről a megfelelő roller szervizekre is.

Ennek az oka, hogy az e-rollerek legalább olyan összetett szerkezetek, mint a kismotorok, ezáltal csak kellő szaktudás mellett, megfelelő szerszámok segítségével lehet biztosítani javításukat, ezt a hátteret pedig csak egy roller szervizben érhetik el a tulajdonosok.

Egy kellőképpen felszerelt szerviz az elektromos rollerek valamennyi meghibásodását és problémáját képes orvosolni, azonban sokan bizonytalanok, ha defektet kapnak, motorhiba lép fel, netán a jármű hibakódot ír ki, amit a tulajdonosok nem tudnak megfelelően értelmezni.

Hogy mikor kell roller szervizbe vinni egy meghibásodott elektromos rollert, milyen hibák orvosolhatók egy ilyen járművön, egyáltalán melyik a legjobb roller szerviz Budapesten? Ebben a cikkben minden kérdésre válaszoltunk!

Mikor vigyük roller szervizbe meghibásodott elektromos rollerünket?

Erre a kérdésre a legdiplomatikusabb válasz az, hogy minden esetben, amikor a jármű meghibásodott, és az alkatrész cseréjéhez nincs szükségünk arra, hogy a világhálóról szedjünk össze információkat, azaz fórumokat és Youtube-videókat böngésszünk a javításhoz.

Ez ugyanis azt jelenti, hogy nincs elegendő alapismeretünk, illetve szaktudásunk ahhoz, hogy a kérdéses munkát megfelelően el tudjuk végezni. Az ilyen esetek tapasztalataink szerint gyakran csak nagyobb kárt idéznek elő, ami egy roller szerviz felkeresésével könnyedén kiküszöbölhető lett volna.

Nyilvánvalóan vannak kisebb hibák, amelyek házilag is orvosolhatók, így például egy lámpa vagy egy csengő cseréje nem minden esetben okoz különösebb fejtörést – nem úgy a megfelelő alkatrész beszerzése –, de amennyiben szükségünk van rá, egy roller szerviz természetesen ilyen esetekben is segít.

Milyen problémákkal lehet felkeresni egy roller szervizt?

Különösen általános probléma, hogy sokan megpróbálkoznak otthon a roller gumi cseréjével, mert a kerékpárok esetében is sokan el tudják végezni maguk ezt a javítást. Csakhogy egy elektromos rollernél ez sokkal komolyabb feladat, és nemcsak speciális szerszámokat igényel, de mindemellett a jármű szétszerelését is.

A kerékpárokkal ellentétben ugyanis egy egyszerű roller gumi csere sokkal összetettebb folyamat, több alkatrészt szét kell szerelni hozzá, miközben a megfelelő cseregumi beszerzése egyaránt okozhat problémákat, és akkor még nem is beszéltünk a tömlős-, illetve tömör gumik közti különbségekről.

Elektromos roller javítása otthon? Inkább irány a roller szerviz!

Nagyon sok olyan elektromos roller tulajdonos fordul szervizhez segítségül, akik korábban úgy vélték: maguk is meg tudják javítani a jármű kapcsolódó hibáit, azonban végül nagyobb baj lett belőle, mint ami eredetileg volt.

Ez már önmagában elég nyomós ok arra, hogy miért ne álljunk neki házilag az elektromos roller javításának, azonban lássuk egy kicsit konkrétabban azokat az okokat, amelyek miatt sokkal indokoltabb egy roller szerviz választása.

Egy roller javításához gyakorlat és szaktudás kell

Ha valaki vásárol egy új autót, amelyen tönkre megy valami, az első dolga általában nem az, hogy megpróbálja maga orvosolni, sokkal inkább az, hogy elviszi a legközelebbi szervizbe, ahol majd szakszerű keretek között elvégzik a javítást.

Miért tennénk akkor másként egy elektromos rollerrel? Ezek a járművek sokkal összetettebbek, mint egy kerékpár, sőt bizonyos tekintetben még egy kismotornál is nagyobb odafigyelést igényel néhány alkatrészük cseréje, illetve javítása.

Ahogyan autót szerelni sem lehet megtanulni az internetről – maximum iránymutatást szerezni, hogy mi lehet a hiba –, úgy az elektromos rollerek esetében sem tudunk megfelelő gyakorlatot, tapasztalatot és szaktudást összegyűjteni mások videói vagy útmutatói alapján.

Egy roller szerviz esetében azonban nincs ilyen probléma, hiszen a járművet olyan emberek szerelik szét és rakják össze, akik ezt már csukott szemmel is el tudnák végezni, hiszen óriási gyakorlatot szereztek, így a szerelésből fakadó hibalehetőség gyakorlatilag nullára csökken.

Egy roller szerviz megfelelő szerszámokkal rendelkezik a munkához

Azon túl, hogy a gyakorlat és a szaktudás nyomatékos okai annak, hogy roller szervizhez forduljunk egy meghibásodott járművel, gondolni kell mindemellett a megfelelő szerszámokra és eszközökre is, amelyek elengedhetetlenek a helyes munkavégzéshez.

A belső égésű motorokkal működő járműveket is sokan azért nem szerelik otthon, mert nincsenek meg hozzá a megfelelő célszerszámok. Mivel az elektromos rollerek is több ilyen célszerszámot igényelnek, ezért az összetettebb javítási műveleteket otthon nem is lehet elvégezni helyesen.

Ezek a Xiaomi elektromos rollerek leggyakoribb hibái

Alternatívákat pedig azért nem javasolt keresni, mert az elektromos rollerek teljes értékű járművek, amelyek részt vesznek a forgalomban. Bár nem kell műszaki vizsgára vinni őket, egy otthon összetákolt fékrendszerrel saját és mások testi épsége miatt nem mehetünk ki a forgalomba.

Egy felkészült roller szerviz esetében a szaktudás mellett az összes olyan szerszám és egyéb kiegészítő is megtalálható, amely lehetővé teszi, hogy egy ilyen jármű minden eleme biztonságosan, szakszerűen és tartósan javítható legyen.

A megfelelő alkatrész beszerzése is gondot okozhat

Végül, de nem utolsó sorban a megfelelő alkatrészekről is beszélni kell, hiszen ami egy roller szervizben normális esetben raktáron van, azonnal beszerelhető és gyári minőséget képvisel, az otthoni javításnál gyakran nem vagy csak nehezen elérhető.

Nem ritka, hogy egy elektromos rollerhez csak külföldről, gyakran Ázsiából lehet alkatrészt rendelni, miközben nemcsak a távolság jelent problémát, hanem a szállítási idő is. Emiatt nem ritka, hogy akár két-három hétig is eltart, míg egy alkatrész eljut hozzánk.

Nagyobb baj, hogy sok esetben eleve rossz méretű vagy egyáltalán nem a mi rollertípusunkhoz illeszkedő alkatrészt kapunk, amivel egyrészt pénzt dobtunk ki az ablakon, másrészt pedig újabb hetekig kell nélkülöznünk a járművet.

Xiaomi elektromos roller javítása otthon vagy szervizben

Ezzel szemben egy roller szerviz a kisebb hibákat akár néhány órán belül orvosolni tudja, de még a nagyobb problémáknál is már másnapra elkészülhet a jármű, és a javítás költségei gyakran alig haladják meg a külföldről rendelt alkatrész árát. 

Ezt minden esetben érdemes átgondolni, főleg abban az esetben, ha nem is vagyunk biztosak az alkatrész típusában, hiszen dupla rendelésnél már ráfizetésben lehetünk.

Milyen hibák javításával foglalkozik egy roller szerviz?

Sokan gyakran azért nem fordulnak roller szervizhez egy meghibásodott elektromos roller javításával, mert nem tudják, hogy az adott probléma orvosolható-e vagy sem?

Ezért most összegyűjtöttük az összes olyan javítást, amelyek között ritkábban és gyakrabban előforduló meghibásodások is találhatók, azonban így is nagyon jó támpontot adhatnak ahhoz, hogy milyen esetekben fordulhatunk szervizhez!

Elektromos roller gumi csere

A leggyakoribb probléma, amivel egy roller szerviz foglalkozik, a gumi csere. A legtöbbször defekt vagy kopás miatt van rá szükség, de előfordulhat, hogy sérülés, esetleg elöregedés okán válik esedékessé.

A kérdéses járműtípusnál kétféle gumit különböztethetünk meg. Az egyik a hagyományos tömlős gumi, amivel a legtöbb roller eleve kigurul a gyárból. Otthon nagyon nehéz cserélni a belső miatt, de egy roller szerviznek nem okoz problémát. Kényelmes alternatíva, egyetlen hátránya, hogy nem túl ellenálló a defekttel szemben.

A másik típus az úgynevezett tömör gumi. Sokan azért választják, mert defekttűrő kialakítással rendelkezik, így legfeljebb a kopás miatt van szükség cserére, hátránya viszont, hogy némileg csökkenti az utazási komfortot, keményebb lesz tőle a roller rugózása.

Elektromos roller fékkar csere (fékszenzorral)

A fékkar cseréje a legtöbb roller szervizben rutinművelet. Meghibásodását a legtöbbször külső sérülés, baleset idézi elő, de anyagfáradás is kiválthatja. Fontos, hogy fékszenzorral együtt kell cserélni.

Elektromos roller féktárcsa csere

A féktárcsa a fékrendszer fontos eleme. A sokat használt elektromos rollereknél egy idő után el tud kopni, ami a fékerő csökkenését okozhatja. Ilyenkor a tárcsa cseréjére van szükség, amivel egyetemben általában új fékbetétek is kellenek.

Elektromos roller fékbetét csere

A fékbetét egy speciális anyagból készült elem, ami fékezéskor rászorul a féktárcsára, és így fejt ki fékerőt. A jármű rendszeres használatakor könnyen el tud kopni, ennek hatására pedig csökken a fékezés hatékonysága. A legtöbb roller szerviz a féktárcsával együtt cseréli, de nem minden esetben, a fékbeállítás azonban ilyenkor elhanyagolhatatlan lesz.

Elektromos roller fékbovden csere

A félbowden az az elem, ami a fékkar és a fékszerkezet között dolgozik. Biztosítja, hogy a kar meghúzásakor a fékbetétek rászoruljanak a féktárcsára. A leggyakoribb hibája a nyúlás vagy a szakadás, ami a teljes fékerő elvesztéséhez vezet, ezért ilyenkor mielőbbi cserére van szükség.

Elektromos roller gázkar csere

A gázkar általában baleset következtében vagy anyagfáradás miatt tud meghibásodni. Sokan azt hiszik, hogy ez az alkatrész nem cserélhető, de egy jobb roller szerviz számára nem okoz problémát a gázkar csere sem.

Elektromos roller markolat csere

Ha a kormányon elhelyezett markolat elkopott vagy megsérült, az nemcsak az esztétikát tudja lerontani, hanem a roller biztonságos fogását, ezáltal irányítását is negatívan befolyásolja. A szakszerű és egyben tartós csere érdekében ezzel az apróságnak tűnő problémával is érdemes roller szervizhez fordulni.

Elektromos roller kormánycső csere

Ha nagyobb baleset érte az elektromos rollert, előfordulhat olyan eset, amikor a kormánycső elgörbül vagy deformálódik. Ez a komfort és az esztétika mellett a biztonságos közlekedést is negatívan befolyásolja, így cseréjét nem szabad sokáig halogatni. Maga a csere összetett művelet, alaposan szét kell szedni hozzá a rollert!

Elektromos roller kijelző fedél csere

A kijelző fedél nagyon érzékeny pont valamennyi elektromos rolleren, többségükön pedig szerencsére cserélhető is. A legtöbbször balesetben tudnak megsérülni ezek az elemek, de a régebbi modelleken a mindennapi használatból fakadó karcolások is csereéretté tehetik a kijelző fedelét.

Elektromos roller kijelző Bluetooth modul csere

Az elektromos rollerek többségében külön Bluetooth modul található, ami biztosítja, hogy telefonunkkal is elérhessünk néhány fontosabb funkciót. Ha nem tudunk csatlakozni a járműhöz ilyen formában, akkor a kijelző Bluetooth modul csere jelenthet megoldást.

Elektromos roller főkábel csere (kijelző és vezérlő közötti)

A kijelző és a vezérlő között futó főkábel meghibásodása szintén ritka probléma az elektromos rollereknél, azonban tudni kell, hogy ha szükség van rá, akkor cseréje egy roller szervizben elvégezhető, noha ez is sokkal nagyobb beavatkozást igényel, mint amilyennek sokan elsőre gondolnák. 

Elektromos roller csengő csere

A csengő az esetek döntő többségében baleset következtében sérül meg, néha viszont anyagfáradás okozhatja meghibásodását. Sokan nem cserélik, holott a közlekedésbiztonság érdekében erősen ajánlott a megléte, az alkatrész-minőség és a tartósság érdekében pedig ezt a beavatkozást is ajánlott roller szervizre bízni.

Elektromos roller kormányoszlop csere csuklószerkezettel

A kormányoszlop cserélhető önmagában, illetve csuklószerkezettel együtt is. Ha nagyobb deformáció érte a kormányoszlopot egy balesetből kifolyólag, és ez a csuklószerkezetet is érintette, akkor jó hír, hogy egy gyakorlott roller szerviz vissza tudja állítani az eredeti állapotot a megfelelő alkatrésszel.

Elektromos roller első sárvédő csere

Az elektromos rollerek első sárvédője nemcsak esztétikai elem, hanem nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy esős időben a jármű ne fröcskölje a vizet az utasra és a vázszerkezetre. Ritkán sérül, akkor is általában kisebb-nagyobb balesetben, cseréjét pedig nem ajánlott halogatni.

Elektromos roller első lámpa csere

A lámpa a közlekedésbiztonság tekintetében legalább olyan fontos alkatrész egy elektromos rolleren, mint a fékrendszer. Bár lehet orvosolni házilagos módszerekkel, egy roller szervizben azonban biztos, hogy a gyári előírásoknak megfelelő típust kapjuk a pénzünkért.

Elektromos roller hátsó sárvédő csere

A hátsó sárvédő az első sárvédőhöz hasonlóan nagyon fontos eleme az elektromos rollereknek, hiszen esős időben is lehetővé teszi a jármű használatát, ezen felül pedig több típusnál ezen az elemen helyezték el a hátsó lámpát.

Elektromos roller hátsó lámpa csere

A hátsó lámpa különösen fontos ahhoz, hogy rossz látási viszonyok között is biztonságosan közlekedhessünk elektromos rollerünkkel. Meghibásodása jellemzően balesetekhez kapcsolódik, és gyakorlott kezek, egy roller szerviz szükséges a tartós és esztétikus cseréhez.

Elektromos roller sárvédő merevítő csere

A sárvédő merevítő egy jelentéktelennek tűnő alkatrész, de törése esetén a biztonságos közlekedést is befolyásolhatja. Apró elem, mégis a legtöbb roller szerviz biztosítja a cseréjét, és mivel nem túl drága tétel, nem érdemes otthoni módszerekkel kísérletezni vagy alternatív megoldásokhoz folyamodni a javításhoz.

Elektromos roller kitámasztó csere

Ha a kitámasztó mechanizmusa elromlik vagy egy balesetben eltörik, az élhető probléma ugyan, de a biztonságos parkoltatást alaposan megnehezíti. Ha a gyári előírásoknak megfelelő súlyterheléssel rendelkező kitámasztót szeretnénk, akkor mindenképpen forduljunk roller szervizhez a csere érdekében.

Elektromos roller központi vezérlő modul csere

A központi vezérlő modul ugyan nem hibásodik meg túl gyakran egy elektromos rolleren, de ha igen, akkor gyakorlatilag teljesen használhatatlan lesz tőle a jármű, mindemellett pedig a javítás is alapos szétszerelést igényel, ezért ajánlott az ilyen esetekben roller szerviz segítségét kérni.

Elektromos roller akkumulátor csere

Az akkumulátor minden elektromos roller lelke, és az egyik legfontosabb összetevője, ami alapesetben ritkán hibásodik meg, de a folyamatos töltés és merülés miatt kapacitása állandó romlásban van, ami természetesen egy idő után az elektromos roller üzemidején is észrevehető lesz.

Ha azt tapasztaljuk, hogy túl gyakran kell tölteni, drasztikusan lecsökkent a hatótávolság az újkori állapothoz viszonyítva, esetleg töltésproblémákat tapasztalunk, akkor csak az akkumulátor csere segíthet, amit mindig roller szervizre kell bízni, hiszen kényes alkatrész, ami könnyen kárt tehet más elemekben is.

Elektromos roller motor csere

Minden elektromos rollernek egy erőteljes elektromotor biztosítja a teljesítményét. Ha elromlik, akkor drasztikusan lecsökken a sebesség, sok esetben a jármű el sem indul. Ehhez ki kell cserélni a motort, amit minden esetben ajánlott roller szervizre bízni, mert a nagyobb javítási munkálatok közé sorolható.

Elektromos roller kerékcsapágy csere

Az elektromos rollerek kerekében elől-hátul csapágy található, mint minden más járműnél. A túl sok futás hatására a csapágy kikophat, ami nagyon jellegzetes súrlódó zajt generál a kerekek irányából. A kerékcsapágy cseréjét nem szabad sokáig halogatni, de jó hír, hogy külön-külön lehet javítani az első és a hátsó kerekeknél.

Elektromos roller első villa csere

Az elektromos rollerek első villája egy balesetben gyakorlatilag a lökhárító szerepét tölti be. Ha eltörött vagy elhajlott, akkor legfőképpen azért ajánlott roller szerviz segítségét kérni, mert alaposan szét kell szedni hozzá a járművet, illetve ajánlott csapággyal együtt cserélni.

Elektromos roller kiegészítők

Fontos megemlíteni, hogy a jobb roller szervizek nemcsak egy meglévő hiba javításával foglalkoznak, hanem hasznos kiegészítőkkel is tudnak szolgálni a járművekhez, amelyekkel akár meg is előzhetünk bizonyos problémákat, esetleg komfortosabbá tehetjük az utazást.

Könnyen megelőzhetjük például a beázást egy kijelzőre való szilikon fedél vásárlásával, vagy szerszámokat és alapvető kiegészítőket tárolhatunk, ha beszerzünk egy vízálló roller táskát a járműre.

Ezen felül akkor sem kell kétségbe esnünk, ha elromlott a töltőnk, hiszen a legtöbb roller szervizben gyári- vagy megbízható utángyártott kiegészítővel pótolhatjuk a meghibásodott eredeti darabot.

Roller szerviz árak

A roller szerviz árak országos viszonylatban óriási szórást mutatnak, de alapvetően meghatározza a végösszeget, hogy milyen alkatrész cseréjéről, milyen javításról van szó.

Egy roller szervizben például az olcsóbb munkák közé sorolható például egy fékbetét vagy egy fékbovden csere (7-8000 forint a reális ár érte 2024-ben), azonban mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk abban az esetben, ha roller gumi cserét szeretnénk.

Ebben az esetben a gumi típusától függően 12-14 ezer forintba kerül manapság egy ilyen javítás alkatrésszel és munkadíjjal együtt, de a főbb elemek cseréje ennél sokkal magasabb költségeket is felemészthet.

A drágább javítások közé sorolható például a motor vagy az akkumulátor cseréje. Ezeknél az alkatrészeknél nagyon sokat számít a jármű márkája, de egy jobb roller szervizben egy új akkumulátorért ritkán kérnek el többet 40-80 ezer forintnál munkadíjjal együtt, és a motorcsere is általában kivitelezhető 40-45 ezer forintért.

Roller szerviz Budapest: a Xiaomi Szerviz mindenben a segítségedre lesz!

Ha a fővárosban vagy vonzáskörzetében élsz, felmerül a kérdés, hogy melyik a legjobb roller szerviz Budapest szívében? 

Amennyiben a fenti kritériumoknak minden tekintetben megfelelő helyre vinnéd hibás rolleredet, akkor válaszd a Xiaomi Szervizt, amely elsőrangú roller szervizként akkor is megpróbál segíteni a tulajdonosoknak, ha az általuk birtokolt jármű nem szerepel a javítási listán.

A kérdéses roller szerviz Budapest 13. kerületében várja azokat, akik megfizethető áron, gyors határidőkkel és garanciális munkavégzéssel szeretnék javíttatni meghibásodott elektromos rollerjüket. 

Gyakori kérdések egy roller szervizben

Hogyan tudom karban tartani elektromos rolleremet?

Egy elektromos roller nem igényel sokkal nagyobb karbantartást, mint egy kismotor. Mindig ellenőrizzük a guminyomást, figyeljünk oda a megfelelő töltésre, és garantált, hogy legfeljebb csak apróságok miatt kell roller szervizhez fordulnunk.

Hozott alkatrészt is használnak a javításhoz?

A legtöbb roller szerviz kizárólag általuk beszerzett alkatrészekkel dolgozik, mert csak ezzel biztosítható a minőség és a garancia.

Tömör vagy tömlős gumi kerüljön a rollerre?

Erről a legtöbb roller szerviz pontos tájékoztatást tud adni. Ha gyakran szenvedünk defektet és nem zavar minket, hogy a jármű futóműve kicsit keményebb lesz tőle, válasszunk bátran tömör gumit.

Minden alkatrésze cserélhető egy elektromos rollernek?

Ha nem is minden, de a működést befolyásoló főbb elemek igen, így még az olyan apróságok is, mint a sárvédő, a lámpák, a csengő, a fékkar vagy a gázkar.

Mit tegyünk, ha egy elektromos roller nem indul?

Amennyiben be sem kapcsol, ellenőrizzük töltöttségét, esetleg próbáljuk ki más típusazonos töltővel. Ha így sem indul, vegyük fel a kapcsolatot egy roller szervizzel, mert komoly gond is állhat a háttérben.

Mit tegyünk, ha egy elektromos roller nem gyorsul?

Ezt a problémát több tényező okozhatja. Beragadt fékbetét, akkumulátor-probléma, de akár a motor meghibásodása is. Egy roller szerviz könnyedén fel tudja tárni és meg tudja javítani az ilyen jellegű hibákat.

Mit tegyünk, ha egy elektromos roller nem kapcsol be?

Az elektromos roller ilyenkor az esetek többségében vagy lemerült vagy a központi vezérlője romlott el. Ha nem tudjuk feltölteni, ajánlott mielőbb roller szerviz segítségét kérni.

Mit tegyünk, ha egy elektromos roller nem tölt?

Ez lehet az akkumulátor és a töltő hibája is. Ha tudunk típusazonos töltőt kérni hozzá, könnyen kizárhatjuk a töltőproblémát. Ellenkező esetben alaposabb feltárásra lesz szükség, amihez érdemes roller szerviz segítségét kérni, mert az akkumulátor hibája minden esetben hozzáértő beavatkozást igényel.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top