Xiaomi elektromos roller javítása otthon vagy szervizben? A legtöbbször nem is kérdés!

Xiaomi elektromos roller javítása otthon vagy szervizben

A szigorított szabályozások ellenére is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon az elektromos rollerek, és ha kiváló ár-érték arányt képviselő modellre vágyunk, akkor nem is kérdés, hogy érdemes a Xiaomi termékei közül választani.

Sokan nem is sejtik azonban, hogy egy elektromos rollerrel alapvetően több a karbantartási teendő, mint egy kerékpárral, éppen ezért a beszerzés mindig sokkal több kérdést vet fel – többek között például a javítás és a karbantartás tekintetében.

Mivel rengeteg a tévhit a téma kapcsán, ezért aktuális cikkünkben azt a témakört jártuk körbe, hogy otthoni körülmények között vagy inkább szervizben érdemes-e javíttatni Xiaomi elektromos rollerünket?

A kisebb hibák otthon is orvosolhatók

Alapvetően az elektromos roller általános karbantartása semmivel sem nehezebb, mint egy jobb kerékpár esetén, így természetesen az ilyen teendőket könnyedén el tudjuk látni házilag is akkor, ha tudjuk, hogy mit csinálunk.

Nyilvánvalóan nem szabad szétszedni a motort vagy levenni a kereket, ha korábban még soha nem szereltünk kerékpárt, hiszen akkor szinte biztos, hogy segítségre lesz szükségünk, de legrosszabb esetben nagyobb kárt is tehetünk az elektromos rollerben, ami csak költségesen javítható.

Olyan kisebb hibák esetében tudunk nekiállni az otthoni javításnak, amelyek inkább karbantartásnak minősülnek, így például a takarítás mellett egy szoftverfrissítés, egy hibás csengő vagy egy fogantyú cseréje, illetve javítása még házilagos keretek között is megvalósítható.

Alapszabály azonban, hogy az olyan alkatrészek és elemek cseréje, amelyek befolyásolják a roller biztonságos használatát, azoknak az otthoni javítása semmiképpen sem javasolt, hiszen a megfelelő fékrendszer vagy világítás például elengedhetetlen saját és embertársaink védelme érdekében.

A legtöbb elektromos roller speciális szerszámokat igényel

Az emberek többsége nem tart otthonában egy komplett szerelőműhelyt, a legtöbb háztartásban pedig biztosan nincsenek olyan speciális szerszámok, amelyek szükségesek lehetnek egy elektromos roller szétszereléséhez, illetve összerakásához.

Ez óriási fejtörést okozhat abban az esetben, ha otthoni környezetben próbálkoznánk a szereléssel, és egy újabb érv a szerviz mellett, hiszen a gyakorlat hiányán túl a megfelelő eszközök hiánya egyaránt okozhat fejtörést.

Mindez pedig már olyan egyszerűbb beavatkozásoknál is, mint példának okáért a gumicsere, hiszen ehhez le kell szerelni a helyéről a komplett kereket, arról lefeszíteni a külsőt és a belsőt – vagy a tömörgumit –, ami rengeteg célszerszámot igényel.

Természetesen neki lehet állni a gumicserének egy egyszerű csavarhúzóval vagy feszítővassal is, azonban nagy a valószínűsége, hogy azzal kárt okozunk a felniben, az összeszereléskor pedig még az új gumit is tönkre tudjuk tenni vele, ami utána csak plusz kiadást jelent majd.

A megfelelő minőségű alkatrész beszerzése is okozhat problémát

Szintén az otthoni szerelés ellen szól, hogy manapság nagyon nehéz – sőt egyre nehezebb – még a Xiaomi elektromos rollerekhez is gyári minőségű alkatrészeket vásárolni, illetve rendelni a világhálóról, vagy ha sikerül, akkor csak sokkal drágábban, mint amekkora a javítás költsége lenne.

Márpedig ez nagyon fontos kulcskérdés, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy gyári alkatrészt mivel cserélünk, hiszen a saját testi épségünk múlhat rajta. Mindez pedig már egy egyszerű kerékcsere esetén is komoly gondokat idézhet elő.

Sajnálatos módon ugyanis még mindig nagyon sok gyenge minőségű alkatrésszel találkozhatunk a piacon, ami különösen a gumik esetében szokott probléma lenni, például a kopásukkal, a tartósságukkal, illetve a tapadásukkal egyaránt.

Márpedig ez sarkalatos pont, hiszen a gumi állapota és minősége például kulcsfontosságú a közlekedésbiztonságban, de különösen a féktávolságokban, így előfordulhat, hogy egy gyenge minőségű alkatrész miatt a roller teljesítménye a közelébe sem ér a gyári értékeknek.

Mikor vigyük feltétlenül szervizbe Xiaomi elektromos rollerünket?

Túlzás nélkül kijelenthető tehát, hogy a legtöbb esetben akkor járunk a legjobban, ha Xiaomi elektromos rollerünket szervizbe visszük. 

Különösen akkor ajánlott mindez, ha a fentiek valós problémaforrást jelentenek számunkra, tehát soha nem szereltünk még kerékpárt sem, nincsenek megfelelő eszközeink és az alkatrészek kvalitásában sem vagyunk biztosak.

Ezen felül mindenképpen érdemes szervizhez fordulni valamennyi olyan esetben, amikor a probléma legalább közvetetten kapcsolatban áll a közlekedésbiztonsággal. Tipikusan ilyen példa a kerekek, a fékek vagy a lámpák állapota, melyek soha nem tűrnek engedékenységet.

Ezen felül vannak olyan meghibásodások, melyek eleve nem is nagyon szerelhetők otthon, vagy túlzottan veszélyesek. Ilyen például, ha akkumulátort kell cserélni egy Xiaomi elektromos rollerben, esetleg magát a hajtómotort.

Ilyen esetekben gyakran nemcsak a szétszerelés és az összeszerelés okozhat gondot, hanem az is, hogy az adott alkatrész önmagában veszélyes hulladék, így például az akkumulátort nem dobhatjuk ki csak úgy a szemétbe, biztosítanunk kell a megfelelő elhelyezését.

Gyors és elérhető árú javítás? Válasszuk a Xiaomi Szervizt!

A fentiekből nyilvánvalóvá válhatott tehát, hogy egy elektromos roller javítása kapcsán jobban járunk, ha szervizhez fordulunk a problémánkkal. Nagy kérdés azonban, hogy mégis hová?

Ha a Xiaomi által gyártott elektromos roller van a birtokunkban, akkor a Xiaomi Szerviz több szempontból is jó választás lesz. Egyrészt garantáltan gyors határidőkkel és elérhető árakkal, másrészt pedig gyári minőségű alkatrészekkel dolgoznak minden hiba javításakor.

Ezen felül a munkájukra szavatosságot vállalnak, így amennyiben az alkatrésszel vagy a szereléssel valami gond lenne, a megadott időintervallumon belül garanciális cserét kapunk.

Ezen felül szolgáltatásukat nemcsak a fővárosban élők vehetik igénybe, hiszen a szervizfutárnak köszönhetően a vidékiek is könnyedén felküldhetnek javításra meghibásodott elektromos rollereket, melyeket szerződött futárszolgálat szállít majd háztól-házig.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top