Mi a különbség az IPS és az AMOLED kijelzők között?

Mi a különbség az IPS és az AMOLED kijelzők között

A Xiaomi okostelefonjairól nagy általánosságban elmondható, hogy az esetek döntő többségében kétféle kijelzővel kerülnek a boltok polcaira, így az olcsóbb kategóriában az IPS technológia a befutó, a drágább termékeknél viszont sokkal inkább az AMOLED terjedt el.

A laikusok számára ez talán csak egy elnevezés, sőt ránézésre is gyakran egyre nehezebb észrevenni a különbséget a két paneltípus között, de egyáltalán nem véletlen, hogy kétféle variáns létezik, hiszen nemcsak az alkalmazott technológia terén mutatnak eltéréseket, hanem az ár, ezáltal a szervizköltségek tekintetében egyaránt komoly különbségek tapasztalhatók.

Mindent az IPS kijelzőkről

Amennyiben csak a két legnépszerűbb kijelző-technológiát vizsgáljuk az aktuális okostelefonos piacról, akkor az AMOLED-hez képest az IPS panelek sokkal olcsóbb alternatívát nyújtanak. Gyakorlatilag a korabeli TFT kijelzők utódjáról, továbbfejlesztett változatáról van szó, hiszen egy folyadékkristályos megoldásról beszélünk, ami ebben a formájában már meglepően jó ár-érték arányt kínál.

Elődei ugyanis tökéletesen alkalmatlanok voltak okostelefonos kijelzőként. Színhűségük és kontrasztjuk rendkívül rossz volt, betekintési szögük pedig annyira problémás, hogy csak akkor láttuk megfelelően a képet, ha pont szemből néztük a panelt. A továbbfejlesztett IPS technológiával azonban ezek a problémák eltűntek, és a rájuk jellemző alacsony ár, valamint alacsony válaszidő miatt kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek nemcsak a telefonos szegmensben, hanem az informatikában egyaránt.

Mindez annak ellenére is elmondható az IPS panelekről, hogy a manapság használt változatok az eredetihez képest egy nagyon alapos egyszerűsítési folyamaton mentek át. Főleg a hatékonyság, az olcsóbb előállíthatóság és a könnyedebb gyártás miatt például sokkal egyszerűbb a kristályszerkezetük és a vezetékelésük, sőt kevesebb tranzisztor is került beléjük.

Kiváló minőségüket és jó tulajdonságaikat azonban az elhangzottak ellenére is képesek voltak megtartani. Nem meglepő, hogy amennyiben egy gyártó, esetünkben a Xiaomi alacsonyan akarja tartani egy készülék árát, akkor abba IPS kijelzőt gyártat. Hiszen ár-érték arányban verhetetlenek annak ellenére is, hogy azért egy AMOLED panelhez mérten láthatunk minőségi eltéréseket, de például a napfényben való olvashatóságuk is gyakran problémás, ha nem rendelkeznek elég nagy fényerővel.

LCD-Panel

Mindent az AMOLED kijelzőkről

A közhiedelemmel ellentétben az AMOLED kijelzők közel sem különböznek olyan sokban az IPS panelektől, mint azt rengetegen gondolják. Az OLED-technológia egyáltalán nem tekinthető újdonságnak, már az okostelefonos piacon is elég régóta jelen van, a legnagyobb technológiai különbség azonban a kettő között, hogy míg az IPS kijelző mögé kell háttérvilágítás, addig az AMOLED esetében a képpontok saját magukat világítják meg.

Ez elsőre nem tűnik jelentős különbségnek, holott nagyon is az, hiszen ilyenkor a képernyő lényegesen kevesebb energiát fogyaszt, mint a teljes háttérvilágítással ellátott megoldások, sőt a variálhatóság szempontjából is sokkal több lehetőséget rejtenek. Példának okáért az AMOLED kijelzők esetében valósíthatók csak meg az Always-on Display megoldások. Az energiatakarékosság mellett az AMOLED panelek nagy előnye még, hogy sokkal vékonyabbak, mint az IPS kijelzők, hiszen kevesebb rétegből állnak, ezáltal lényegesen karcsúbb, formásabb okostelefonok készülhetnek a segítségükkel.

Ami azonban a leginkább észrevehető különbség egy laikus szemével is, az a megjelenítés minősége. Az IPS-nél ugyanis az AMOLED panelek sokkal élénkebb és dinamikusabb színeket képesek biztosítani, ezáltal például a fekete valóban fekete, és nem szürkés árnyalatú – hiszen ezeken a pontokon gyakorlatilag nem világítanak a képpontok –, miközben a betekintési szög egyaránt nagyon jó.

AMOLED-Panel

IPS vagy AMOLED kijelzővel szerelt telefont válasszunk?

Mint a fentiekből kiderült, bár van különbség a két technológia között, alapvetően az emberek többsége nem a képernyő miatt dönt egy-egy típus mellett. Az AMOLED nyilván egy újabb, minden téren jobb minőséget képviselő megoldás, ami főleg a drágább készülékeknél jellemző, de egyre gyakrabban bukkan fel a középkategóriában is.

Ennek megfelelően sokszor nem választás kérdése, amivel arra akarunk utalni, hogy aki eleve a belépő- vagy középkategóriából választ magának okostelefont, az többnyire csak IPS panelre épülő megoldások közül választhat, de egyre gyakrabban futhat bele AMOLED kijelzős modellekbe is, elég csak olyan telefonokra gondolni, mint a Xiaomi Redmi Note 10 Pro.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top