Túl kevés Xiaomi okostelefonod rendszermemóriája? Egy frissítés segíthet!

Xiaomi virtuális RAM

Noha sokan még mindig rendkívül előítéletesek a Xiaomi okostelefonjaival kapcsolatban, azonban hardveres tekintetben szemernyi elmaradásban sincsenek a többi gyártó termékével szemben, ezáltal a mérnökök mindig igyekeznek a lehető legtöbb erőforrást nyújtani a pénzünkért cserébe.

Ennek köszönhető, hogy a Xiaomi legtöbb okostelefonja nem szenved hiányt a rendszermemóriában, ugyanakkor mindenki tisztában van vele, hogy ez az a hardverelem, amiből sajnos soha nem lehet elég egy készülékben. Úgy tűnik, hogy ezzel a kínai gyártó is tisztában van, hiszen egy rendkívül rendhagyó és különleges frissítést tesztelnek éppen.

Extra rendszermemória egy frissítéssel? A Xiaomi megvalósította!

A számítógépekkel ellentétben az okostelefonok egyik nagy hátránya, hogy nem modulárisak, nem lehet bővíteni őket, vagy csak bizonyos elemeiket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a gyártósoron kevés memória került a készülékbe, akkor azzal a hiányossággal együtt kell élnie a tulajdonosnak.

Kivéve abban az esetben, ha a Xiaomi valamelyik terméke mellett döntött az illető, hiszen a gyártó egy olyan frissítést tesztel a háttérben, mely meglepő módon képes lehet extra erőforrással megtámogatni a rendszermemória mennyiségét akár több extra gigabájttal is.

Hogy miről van szó? Sajnos egyelőre nagyon sok konkrétum ismeretlen még, az viszont biztos, hogy a MIUI 12-es frissítése már képes arra, hogy bizonyos modellek esetén extra memóriával tudja megtámogatni a rendszer működését, ezáltal a Redmi Note 10 Pro-nál a gyárilag elhelyezett 6 vagy 8GB RAM-ot akár további 2GB virtuális memóriával egészítheti ki.

Ennek nyilván akad némi hátulütője, hiszen azt a 2GB virtuális memóriát egészen konkrétan a belső tárhelyből kell lecsippentenie a frissítésnek, azonban ha a későbbiekben a régebbi modelleken is lehetőséget adnak erre, akkor azzal drasztikusan megnövelhetik néhány Xiaomi okostelefon sebességét.

Egyelőre még sok a kérdés

Sajnos azonban egyelőre annyit tudni, hogy a kínai óriás képes volt működőképes formában megvalósítani a technológiát, de arra is mérget vehetünk, hogy csak bizonyos modellek esetében él még a lehetőség, ezáltal a Redmi Note 10 Pro-nál is csak a Kínában forgalomba került, Dimensity 1100-as lapkakészletre épülő típusoknál lehet elérni, illetve kihasználni a frissítés előnyeit.

A korlátozás azonban alighanem csak a teszt miatt van, hamarosan a nemzetközi modelleken is elérhetővé válik ez az újdonság, noha azt sem tudni, hogy a virtuális memória növelése, illetve alkalmazása milyen hatást gyakorolhat a belső tárhelyre.

A kérdéses modellekben UFS 3.1 szabvány található, ezáltal az sem tisztázott, hogy a régebbi technológiára épülő tárhelytípusoknál működőképes lehet-e, de mivel konkrét tesztek még nem láttak napvilágot, ezért az is kérdőjeles, hogy az így elérhető extra memória mennyivel növelheti meg a tényleges sebességet, és mennyire tudja kiegészíteni a felhasználói élményt.

Érdekesség, hogy a Xiaomi nem most először kísérletezik az okostelefonok memóriájával, éppen a Black Shark 4 gamertelefon esetében alkalmazták először az úgynevezett Ramdisk technológiát, aminek az érdekessége az volt, hogy a RAM opcionálisan háttértárolóként funkcionálhat benne, ha szükség van rá.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top