Milyen robotporszívót vegyek 2021-ben?

Milyen robotporszívót vegyek 2021-ben?

Egyre többen döbbennek rá hazánkban is arra, hogy a terméktípus bődületes fejlődése miatt szükségük van egy robotporszívóra. Csakhogy a piacon rengeteg gyártó és modell közül válogathatunk már, így nincs könnyű dolgunk, ha szeretnénk megtalálni a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező megoldást. Hogy milyen robotporszívót vegyünk 2021-ben? Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Fontos az erős szívóhatás

Sokan azért tartózkodnak még mindig a robotporszívóktól, mert úgy vélik, hogy nincs elég nagy szívóhatásuk, tehát gyengébbek, mint a hagyományos porszívók. Ez ebben a formában ma már nem állja meg a helyét, hiszen léteznek olyan modellek, melyek akár 2000Pa szívóerőt is produkálhatnak. Vásárláskor ennél alacsonyabbra ne adjuk a szintet, ez az érték ma már az elvárható minimum!

Szívóteljesítmény

A navigációs rendszerre is lényeges odafigyelni

Nagyon sok gyártó álmodott meg saját navigációs rendszert robotporszívójához. Ezek hatékonysága gyakran megkérdőjelezhető, ugyanakkor a Lidar szenzor manapság a legjobbak közé sorolható, ha ilyen háztartási gépekről van szó.

Feltérképezés

A lézer alapú távérzékelés ugyanis egy rendkívül pontos és alapos alternatíva, ami a gyakorlatban kiválóan végzi a dolgát, még rossz fényviszonyok, sőt teljes sötétség mellett is.

A szoftveres hátteret sem szabad elfelejteni

Noha a hardveres felépítés, a szívómotor és a navigációs rendszer rendkívül lényeges egy robotporszívónál, azonban a szoftveres háttérre is lényeges odafigyelni abban az esetben, ha a legjobb takarítóhatást szeretnénk elérni. Eleve már a gép belső rendszerében megjelenő mesterséges intelligencia nagyon fontos, de a külön feltelepíthető okostelefonos applikáció megléte, illetve gördülékeny működése sem elhanyagolhatatlan abban az esetben, ha a robotporszívóból a legtöbbet szeretnénk kihozni. Több térkép tárolása, no-go és no-mop zónák kijelölése, szabályozási lehetőségek, intelligens útvonaltervezés – csak néhány dolog, amire nem árt odafigyelni a választáskor.

Felmosás funkció? Ha sok a hidegburkolat a lakásban!

Egyre több robotporszívó rendelkezik felmosás funkcióval, melyek a technika fejlődésével fokozatosan jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, de a legtöbb felhasználó nem emiatt választ magának ilyen takarítógépet. Amennyiben sok hidegburkolat van a lakásunkban, akkor viszont érdemes lehet ezt a lehetőséget is szem előtt tartani a vásárláskor, de nem árt odafigyelni, hogy megfelelően nagy víztartály legyen hozzá, illetve vízpumpa szabályozza a vizet, ellenkező esetben érhetnek minket kellemetlen meglepetések a használat során.

Az alkatrészellátás nagyon lényeges

Kevesen tudják a robotporszívók kapcsán, hogy bizonyos alkatrészeik folyamatos kopásban vannak, így 3-6 havonta cserélni kell őket. Ide sorolhatjuk a HEPA filtert vagy például a kefefejeket, melyeket otthoni körülmények között is ki lehet cserélni, ha a választott robotporszívóhoz elérhetők a szükséges alkatrészek. Érdemes tehát úgy választani, hogy ez a háttér biztosított legyen, de az sem árt, ha van megfelelő szerviz itthon, akik képesek az adott gyártó termékét akár garancián túl is javítani.
Amennyiben az elhangzottak után sem tudnánk dönteni, a Xiaomi Roborock S5 Max az egyik legjobb ár-érték arányt képviselő robotporszívó jelenleg a piacon, mely a fenti kritériumok közül szinte mindegyiknek kivétel nélkül megfelel.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top