Xiaomi 12 kijelző csere lépésről-lépésre

Xiaomi 12 kijelző csere lépésről-lépésre

Egy telefon kijelző csere sokkal összetettebb folyamat, mint ahogyan azt sokan gondolnák. Ennek az oka nemcsak abban keresendő, hogy megfelelő szaktudás, gyakorlat és felszerelés kell hozzá, hanem az is, hogy egy kijelző esetén gyakran a készülék más alkatrészeit szintén el kell távolítani.

Mivel sokan úgy állnak neki a kijelző cserének, hogy ezzel nincsenek tisztában, gyakran a folyamat kellős közepén döbbennek rá arra: nem tudják elvégezni az új képernyő beépítését, sőt már a szétszereléssel is súlyos gondjaik vannak.

Szervizünkbe rendszeresen érkeznek olyan telefonok, amelyeket megpróbáltak otthon megjavítani, azonban az esetek többségében a vakmerő mutatvány gyakran nagyobb problémát okozott, mint amennyit segített.

Ezért most úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk, milyen összetett folyamat egy Xiaomi 12 kijelző csere, ami ráadásul a közepesen nehéz beavatkozások közé sorolható.

Amennyiben az olvasottak után inkább hozzáértő kezek közé adnánk telefonunkat: telefon szerviz Budapesten.

Mire van szükség egy Xiaomi 12 kijelzőjének cseréjéhez?

Ha megfelelő minőségben szeretnénk elvégezni a munkát, akkor az első és legfontosabb, hogy gyári minőségű alkatrészt szerzünk hozzá. Ne feledjük, a készülék fejlett AMOLED panellel és Gorilla Glass Victus védelemmel rendelkezik, tehát nem ajánlott protektorfelülettől mentesített IPS LCD-vel helyettesíteni.

A javításhoz kell továbbá megfelelő minőségű ragasztó az elő- és a hátlap rögzítéséhez, mert ez az alapja annak, hogy a termék megőrizze víz- és porálló jellegét, ezen felül pedig az esztétika szempontjából se valljon kudarcot.

Mindemellett szükség lesz ragasztószalagra, mikroszálas törlőkendőkre, de a szétszereléshez műanyag nyitóelemekre – ezek gitárpengetőhöz hasonló műanyagok –, valamint többek között egy olyan eszközre, amivel fel tudjuk melegíteni a gyári ragasztást.

Xiaomi 12 kijelző csere lépésről-lépésre

A hátlapi ragasztó meglazítása

A munkafolyamat első lépése minden esetben a hátlap eltávolítása lesz. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy hozzáférjünk a kijelzőt tartó csavarokhoz, illetve a hozzá kapcsolódó egyéb alkatrészekhez.

A telefont teljesen kapcsoljuk ki – még szerencsésebb, ha az akkumulátort lemerítjük, mert a töltött akku egy rossz mozdulat hatására akár fel is gyulladhat –, majd készítsünk elő egy olyan eszközt, amivel fel lehet melegíteni a gyári ragasztót.

A hátlapi ragasztó meglazítása

Erre ma már vannak biztonságos célszerszámok. Helyettesíthető hajszárítóval vagy hőlégfúvóval, de használatuk nagy körültekintést igényel, mert ha a telefont túlmelegítjük, bizonyos alkatrészei hőkárosodást szenvedhetnek.

A hátlap felnyitása

Ha kellően felmelegítettük a gyári ragasztót, fel kell nyitnunk a hátlapot. Ehhez szükségesek a kis nyitópeckek, amelyek talán a legkönnyebben helyettesíthetők például egy gitárpengetővel.

Mivel a Xiaomi 12 hátlapja nagyon precízen és feszesen illeszkedik a készülékházhoz, előfordulhat, hogy csak egy öntapadós fogantyúval tudjuk annyira megmozdítani, hogy lehetőségünk nyíljon a nyitópeckek beakasztására.

A hátlap felnyitása

Amennyiben az egyik nyitópecket sikerült becsúsztatnunk a résbe, gondosan ügyeljünk arra, hogy 3-4 mm-nél sehol se toljuk mélyebbre, mert azzal károsíthatjuk a belső alkatrészeket, és a javítási költségek rögtön a többszörösére emelkednek.

Legalább kettő nyitópecekre lesz szükség ahhoz, hogy a hátlap ragasztását óvatosan fel tudjuk szabdalni. Ezen a ponton fontos a gyakorlat, hiszen óvatosan, de határozott mozdulatokkal kell dolgozni, a sarkok felé haladva, sőt nem árt ismerni a belső hardverek kialakítását.

Ha a ragasztó nehezen vágható, ismételt melegítésre van szükség, ami célszerszám nélkül még nagyobb odafigyelést igényel, hogy a nagy légáramlat és a hő ne tegyen kárt az immáron védtelen belső hardverelemekben.

Lazítsuk meg a töltőtekercset

A következő lépés a Xiaomi 12 kijelző csere kapcsán, hogy a töltőtekercset meglazítjuk. A hátlap felnyitásához használt műanyag elemekkel ajánlott ezt elvégezni úgy, hogy becsúsztatjuk a bal alsó sarokban található kis nyúlvány alá, majd óvatosan elválasztjuk a hangszórótól.

Lazítsuk meg a töltőtekercset

Nem árt vigyázni, mert a tekercs bal alsó sarka alatt kábelek futnak, és nagyon könnyen elszabhatjuk őket, ha óvatlanok vagyunk.

Távolítsuk el a vakucsatlakozót

Ha kijelzőt szeretnénk cserélni ebben a modellben, a vaku csatlakozót is el kell távolítanunk. Ezt a kamera mellett találjuk egy fémszínű fedél alatt. Négy csavar fogja, amelyek közül legalább az egyiket egy jelzőmatrica fedi.

Távolítsuk el a vakucsatlakozót

Az 5,4 mm-es csavarokat szabvány csavarhúzóval tudjuk eltávolítani, majd ezt követően egy csipesszel már könnyedén leemelhető a vaku fedele. Ezt követően nincs más dolgunk, mint a vaku keskeny csatlakozóját leválasztani, amihez egy műanyag végű, lapos csavarhúzóhoz hasonlító célszerszámot ajánlott alkalmazni azért, hogy ne tegyünk kárt a csatlakozásban.

Szereljük le az alaplap fedelét

A következő lépés az alaplap fedelének eltávolítása, amely a telefon felső részén található, és összesen hét darab csavar fogja – két darab 5,4 mm-es és két darab 4,4 mm-es –, amelyeket egyszerű csavarhúzóval tudunk kitekerni.

Szereljük le az alaplap fedelét

Ha megtörtént, használjuk a hátlap kifeszítéséhez alkalmazott műanyag elemeket a burkolat kiemeléséhez. Legyünk óvatosak, mert a fedelet műanyag kapcsok tartják a helyükön, ne törjük el azokat.

Itt nyer értelmet, hogy miért kellett korábban kilazítani a töltőtekercset: ez az elem az alaplap fedeléhez van rögzítve, és azzal együtt emelhető ki a helyéről.

Kössük ki az akkumulátort

Nagyon fontos a szakszerű beavatkozáshoz az akkumulátor kábeleinek leválasztása. Két csatlakozó lesz közvetlenül a társkamerák mellett. Eltávolításukhoz minden esetben lapos fejű műanyag eszközt alkalmazzunk. Legyünk óvatosak, nagyon könnyen sérülnek!

Kössük ki az akkumulátort

Távolítsuk el a hangszórót

Ahhoz, hogy a Xiaomi 12 kijelző csere sikeres legyen, a hangszórót is ki kell emelni a helyéről. Ezt a készülék alsó felén találjuk. Összesen hét csavar fogja. Tekerjük ki őket, majd óvatosan emeljük meg a hangszórót az akkumulátor irányából.

Távolítsuk el a hangszórót

Mint láthatjuk, több csatlakozó is kapcsolódik hozzá, ezeket válasszuk le, majd vegyük ki a teljes hangszóró modult. Erre azért van szükség, mert itt találjuk a kijelző kábelét, amit le kell választanunk, mielőtt a képernyőt kiemelnénk.

Szereljük ki a kijelzőt

Ahhoz, hogy a Xiaomi 12 kijelzőjét ki tudjuk emelni a helyéről, ugyanúgy meg kell olvasztanunk a gyári ragasztást. Itt mindennél fontosabb a célszerszám alkalmazása, egy hőlégfúvóval vagy egy hajszárítóval ugyanis a nyitott hátlap miatt óriási problémákat idézhetünk elő a telefonnál.

Szereljük ki a kijelzőt

Ha a ragasztás felmelegedett, rögzítsünk tapadó fogantyút a kijelzőre, és próbáljuk meg a hátlapnál is alkalmazott műanyag elemet becsúsztatni a képernyő és a készülékház közé. Itt is nagyon fontos, hogy 4 mm-nél soha ne toljuk mélyebbre a műanyag elemeket, mert kárt tehetünk bizonyos elemekben.

Hatalmas gyakorlatot igényel, hogy a sarkok felé haladva a képernyőt szép fokozatosan, a környező alkatrészek károsodása nélkül el tudjuk választani a ragasztástól. Érdemes óvatosan haladni, mert itt is könnyedén előidézhetünk olyan sérüléseket, amelyek később csak sokkal költségesebb formában javíthatók.

Távolítsuk el a kijelzőt

Ha a kijelzőt elengedte a ragasztás, nem tudjuk azonnal kiemelni a helyéről, mert a korábban lecsatlakoztatott kábelt a készülékházon előbb óvatosan át kell fűzni. Ehhez van külön rés a keretben, de így is legyünk óvatosak, hogy hová nyúlunk, illetve miként járunk el.

A hátlap felnyitása

 

Bár a szétszerelés sem tartozott az egyszerűbb műveletek közé, a Xiaomi 12 kijelző csere kapcsán azonban az összeszerelés is tartogathat meglepetéseket.

Amit tudni kell, hogy az új kijelzőt pontosan úgy kell visszahelyezni, illetve a többi alkatrészt összeszerelni, ahogyan azt a fentiekben leírtuk, csak időrendben visszafelé haladva. Ebben a tekintetben két nagyon fontos tudnivalót kell kiemelni azon túl, hogy a csavarokat soha ne szabjuk meg, és ügyeljünk a pontosságra.

Az egyik a ragasztáshoz, a másik pedig a csatlakozók visszapattintásához kapcsolódik.

A csatlakozókkal azért érdemes óvatosan bánni, mert mindegyikük nagyon aprócska és gondos odafigyelést igényel. Az ismételt rögzítéshez mindig óvatosan igazítsuk őket a helyükre, majd óvatosan nyomjuk őket addig, amíg össze nem kattannak. 

Érdemes egyszer az egyik, majd a másik felére helyezni a nyomást, de soha ne a csatlakozók közepét helyezzük nyomás alá, mert ha rosszul van beállítva, akkor a tüskék ilyenkor elhajolnak, és az egész csatlakozót, illetve a kábelt cserélni kell, ami tovább növeli a beavatkozás költségeit.

Az összeszerelés másik kényes eleme a ragasztás. Amennyiben a cserekijelző nem rendelkezik saját ragasztóbevonattal, akkor gyári minőségű ragasztót kell alkalmaznunk pontosan úgy, mint a hátlapon.

Ne feledjük, ha a kijelzőt a helyére ragasztottuk, érdemes gyorsan dolgozni, mert a hátlap felragasztását követően ragasztószalaggal össze kell fogni és préselni őket, hogy a száradás során kellően szoros legyen a csatlakozásuk.

A ragasztáskor ügyeljünk rá, hogy mindenhová egyenletesen kerüljön, de a mennyiséget nem lehet előre meghatározni, arra minden esetben a gyakorlat során kell ráérezni, hogy ne legyen túl vastag, illetve ne folyhasson be a massza az érzékeny alkatrészek közé.

A ragasztást követően mind az előlapot, mind a hátlapot óvatosan rá kell szorítani a készülékházra, ezzel biztosítva a ragasztó kellő eloszlását, illetve azt, hogy kialakulhasson a megfelelő kötés, illetve védelem.

Hasznos tipp a végére: ha idáig eljutottunk, érdemes a hátlap felragasztása előtt bekapcsolni és kipróbálni a telefont, hogy minden megfelelően működik, ellenkező esetben a hátlapot ne ragasszuk fel, inkább forduljunk segítségért hozzáértő szervizhez.

Miért forduljunk telefon szervizhez az otthoni javítás helyett?

Még mindig rengetegen abban a tévhitben élnek, hogy a mai okostelefonok ugyanolyan könnyedén javíthatók otthon, mint évekkel ezelőtt az egyszerűbb mobiltelefonok, amelyeknél gyakorlatilag gyerekjáték volt egy akkumulátor csere.

Ez az idő azonban már elmúlt, és nem véletlenül van egyre több telefon szerviz, hiszen a legkisebbnek tűnő problémák is gyakran nagy szakértelmet, illetve speciális eszközöket igényelnek a megfelelő minőségű javításhoz.

Az akkumulátor cserénél maradva például ma már az is gondot okoz, hogy miként szedjük le a telefon hátlapját úgy, hogy ne törjön el, illetve ne sértsünk meg közben olyan alkatrészeket, amelyek alapvetően befolyásolják egy készülék működését. Sőt, vannak olyan modellek, ahol a kijelző kiszerelésével lehet csak hozzáférni az akkumulátorhoz.

Ha sikerül is szétszerelni a telefont, a megfelelő minőségű és specifikációjú alkatrész beszerzése újabb nehézségeket okozhat, de óriási gyakorlatot igényel az akkumulátor ragasztásának eltávolítása, az elem bekötése, valamint az előlap vagy a hátlap szakszerű visszaragasztása is.

Heti szinten több olyan okostelefon is eljut hozzánk, amit otthoni körülmények között próbáltak megjavítani, és a legszerencsésebb eset az, amikor a szétszerelés során nem károsodott más alkatrész, de gyakran tapasztaljuk ennek ellenkezőjét, ami eleve magasabb javítási költségekkel is jár.

A telefon szerviz megkerülése tehát nem minden esetben jelent spórolást, és soha nem nevezhető logikus döntésnek – pláne abban az esetben, ha korábban még soha nem javítottunk otthoni körülmények között ilyen készüléket.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top