Elektromos roller kötelező biztosítás: minden tudnivaló a 2024-es szabályokról

Elektromos roller kötelező biztosítás

Évek óta várják már a magyar e-roller-tulajdonosok, illetve a leendő vásárlók egyaránt, hogy a jogszabályok pontosan rendelkezzenek a járművek minősítéséről, besorolásáról, illetve a kötelező biztosítás kérdéséről is.

Utoljára frissítve:

Az Európai Unió legtöbb országában ugyanis már nagyon határozott állásfoglalás és kidolgozott szabályrendszer van az elektromos rollerek kapcsán, így éppen itt volt már az ideje, hogy Magyarországon is megszülessenek az első kapcsolódó rendeletek.

Bár nagyon sok kérdés még mindig megválaszolatlan, az viszont már most biztos, hogy idén júliustól az elektromos rollerek üzembentartóinak is kötniük kell kötelező biztosítást az ilyen típusú járművekre. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen nem érint mindenkit ez a rendelet!

Hogy mit kell tudnunk az elektromos roller kötelező biztosításáról? Cikkünkben minden fontos szempontból megvizsgáltuk a kérdést, de ismertetjük a pontos szabályokat is, így ha e-roller-tulajdonos vagy, netán egy ilyen jármű vásárlása előtt állsz, akkor nagyon sok hasznos információt találhatsz az alábbiakban.

Miért van szükség elektromos roller kötelező biztosításra?

Mivel sokan nem ismerik az előzményeket, illetve nem értik a miérteket sem, ezért érdemes onnan indítani a történetet, hogy egyáltalán miért is van szükség elektromos roller kötelező biztosításra?

Tudni kell, hogy az e-rollerek kezdetben hatalmas mennyiségben árasztották el az Európai Unió országait úgy, hogy közben semmiféle szabályozás nem kapcsolódott hozzájuk. Senki sem tudta, hogy hol közlekedhetnek, szükséges-e hozzájuk jogosítvány és védőfelszerelés, egyáltalán milyen járműkategóriába sorolhatók be.

Ennek köszönhető, hogy ma gyerekek és felnőttek, jogosítvánnyal rendelkezők és jogosítvány nélküliek egyaránt vezetnek elektromos rollert, gyakran nagyobb teljesítményű modelleket is, miközben ezek a járművek ugyanúgy láthatók a forgalomban, mint a járdákon, hiszen senki sem tudja, mi szabályos és mi nem.

Az EU viszonylag hamar pontos szabályokat vetett ki az e-rollerekre, ezek finomhangolását azonban a tagországokra bízta. Míg más államokban már évek óta konkrét jogszabályok korlátozzák az elektromos roller alkalmazhatóságát – erre a cikk végén mi is kitérünk majd külön –, addig hazánkban még mindig több a kérdés, mint a válasz.

Ezt próbálja most a magyar törvényhozás egy kicsit keretek közé zárni azzal, hogy idén nyártól bevezeti a kötelező biztosítást az elektromos rollerekre, de csak azokra a típusokra, amelyek nem felelnek meg az EU-s jogszabályozásnak, azaz túl nagy teljesítménnyel rendelkeznek. Ne szaladjunk azonban ennyire előre!

A túl sok baleset miatt van szükség biztosításra

A magyar jogszabályok módosítására azért volt olyan sürgető szükség, mert miután tömegével jelentek meg az utcákon az elektromos rollerek, annak rendje és módja szerint a kapcsolódó balesetek és károkozások száma is megnövekedett.

Ezt a folyamatosan romló statisztikát egy EU-s direktíva nyomatékosította, amely végre előírta a tagállamok számára, hogy bevezessék az elektromos rollerek kötelező biztosítását, hiszen ugyanúgy részt vesznek a forgalomban, mint a motorkerékpárok, és nagy számuk miatt rengeteg káresetnél nem lehetett előállítani a felelősöket a kártérítési összegek behajtásához.

Egy elektromos rollerrel is összetörhetünk vagy megkarcolhatunk például egy személyautót, amiből több százezres kár keletkezhet. Ilyen esetekben eddig a roller tulajdonosának kellett megtérítenie az okozott kárt – már amennyiben szabályszerűen járt el, és nem hagyta el a helyszínt –, de nyártól az ilyen károk megtérítését a biztosítók veszik át pontosan úgy, mint a gépjárművek esetén.

Összességében tehát hiába tűnik sokak számára plusz kiadásnak és körülményesnek az új szabályozás, ez végső soron a tulajdonosok érdekeit szolgálja majd.

Milyen típusokra kell elektromos roller kötelező biztosítást kötni?

Az új jogszabály kapcsán a legfontosabb tudnivaló, hogy nem minden elektromos rollert érint! Ez nagyon fontos tudnivaló különösen olyan esetekben, ha éppen emiatt mondanánk le egy ilyen jármű vásárlásáról. Lássuk a pontos részleteket!

Ilyen esetekben kell a biztosítás

Minden olyan elektromos roller esetében kötelező lesz a biztosítás, ha a jármű saját tömege meghaladja a 25 kilogrammot, és tervezési sebessége a 14 km/h-t. Fontos ugyanakkor, hogy ha a rollerünk súlya 25 kilogramm alatti, de 25 km/h-nál nagyobb sebességre képes, akkor is meg kell kötnünk a biztosítást.

Ilyen esetekben nem kell a biztosítás

Egyetlen olyan elektromos rollerre sem kell azonban kötelező biztosítást kötniük a tulajdonosoknak, amely nem haladja meg a 25 kilogrammot és nem is éri el a 25 km/h-s sebességet, de nem kell aggódniuk azoknak sem, akik olyan e-roller birtokosai, ami 25 kilogrammnál nehezebb, ugyanakkor 14 km/h-nál nem megy gyorsabban. 

(Ez utóbbi nem jellemző a járműkategóriára, azonban mindenképpen jó, ha tudunk róla, hiszen a szabályok érintenek más elektromos járműveket, így például segwayeket is!)

A Xiaomi elektromos rollerekre kell biztosítás?

Amennyiben a szabályozás nem változik a jövőben, akkor kijelenthetjük, hogy a Xiaomi elektromos rollerekre nem kell kötelező biztosítást kötnünk, aminek az oka oda vezethető vissza, hogy a gyártó évek óta kimagasló figyelmet szentel az EU-s jogszabályok betartásának.

Ennek köszönhető például az, hogy a nevüket viselő elektromos rollerek 25 km/h-s végsebességre vannak korlátozva, és mivel 20 kilogrammnál egyik modelljük sem nehezebb, kiesnek az aktuális jogszabályok alól, magyarul nem kell biztosítást kötni rájuk, ugyanúgy használhatjuk őket, mint eddig.

Kinek kell megkötnie az elektromos roller kötelező biztosítást?

Amennyiben nem Xiaomi elektromos roller van a birtokunkban, és a szabályozás szerint szükségünk van kötelező biztosításra, akkor nagyon fontos kérdés, hogy kinek kell megkötnie azt?

Az elektromos rollereken ugyanis nincs rendszámtábla, ami megnehezítheti az azonosítást, ezért a járműveknél az aktuális üzembentartónak lesz jogszabályi kötelezettsége arra, hogy érvényes biztosítást tudjon bemutatni járművéhez egy esetleges hatósági ellenőrzés során, illetve balesetet követően.

Mikor kell megkötni a biztosítást?

Az elektromos roller kötelező biztosítás 2024 nyarától lép érvénybe. A biztosítók június 8-ig kaptak haladékot arra, hogy meghirdessék ajánlataikat, tehát addig valamennyi intézménynek elő kell állnia a tarifákkal, majd a szabályozás 2024. július 16-tól lép életbe.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy amelyik elektromos roller érintett a szabályozásban, de 2024. július 17-én még nem rendelkezik érvényes kötvénnyel, az nem vehet részt a közúti közlekedésben.

Fontos, hogy mivel az elektromos rollerek nincsenek nyilván tartva és nem rendelkeznek rendszámmal, ezért az üzembentartó állampolgári kötelessége, hogy megkösse a biztosítást. Amennyiben ezt egy közúti ellenőrzés során nem tudja felmutatni, büntetéssel lesz sújtható.

Elektromos roller szabályozások az Európai Unió egyes országaiban

Amint azt fentebb már említettük, az Európai Unió néhány tagállamában már nagyon előrehaladott jogszabályok vannak az elektromos rollerek kapcsán. Ezen a téren Magyarország még nagyon el van maradva, azonban érdemes tisztában lenni vele, hogy hol és milyen előírások érvényesek.

Ez azért fontos, mert nem zárható ki, hogy az elkövetkezendő években, vagy akár még az idén újabb jogszabályok születnek az elektromos roller használata kapcsán, hiszen itthon például általános trend lett ilyen járművet vásárolni a gyerekeknek, akiknek még az alapvető KRESZ szabályok tekintetében is gyakran akadnak hiányosságaik.

Hazánkban még nem, de a legtöbb EU-s tagállamban ezért szigorú előírás, hogy csak 16-18 éves kortól szabad használni elektromos rollert, és akkor is csak bukósisakban. A szomszédos Ausztriában külön engedély mellett ugyan 9 éves kortól lehet már elektromos rollerrel közlekedni, de kizárólag bukósisakkal, 16 éven felüli kísérővel és maximum 25 km/h-s sebességre képes járművel.

Még Romániában is 14 éves kor az elektromos roller használhatóságának alsó határa és tilos járdán vagy parkokban használni őket, sőt Szlovákiában csak 15 éves kor felett engedélyezett az elektromos roller, méghozzá kizárólag kerékpárúton, illetve magán- és erdei utakon.

Szlovéniában is kötelező a bukósisak 18 éves korig az elektromos rolleren, Horvátországban pedig sötétben vagy rossz látási viszonyok között még láthatósági mellény is kell, sőt ott sem szabad 14 éves kor alatt elektromos rollerrel közlekedni.

Természetesen voltak drasztikusabb rendelkezések is Európában, így a hollandok vagy a britek például szinte teljes tiltás alá helyezték az elektromos rollereket, még kölcsönzésükre sincs lehetőség, ami felénk nyilván nem várható, azonban a fenti szabályozások közül néhány biztosan Magyarországon is életbe lép hamarosan.

Mennyibe kerül a roller biztosítás?

Az elektromos rollerre köthető biztosítások óriási zűrzavart okoztak a hazai biztosítók körében, hiszen a hiányzó rendeletek és a pontatlan jogszabályok miatt mindenki csak egy általános összeget határozott meg, hogy a felhasználók meg tudják kötni szerződéseiket.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009.évi LXII. törvény vonatkozó rendelkezései ugyanis egyelőre nem tisztázzák, hogy pontosan milyen gépjárművek esetében kell alkalmazni ezt a jogszabályt.

Hiába határozták meg tehát a súly- és sebességkorlátokat, az önmagában kevés a biztosóknak, emiatt nagyon sokan az egyéb kategóriákba helyezték ezeket a szerződéseket és drágább díjszabás jellemző rájuk, míg mások fenntartják a jogot, hogy amint tisztázzák a szabályokat, akkor a kapcsolódó díjak változnak – vélhetően növekednek.

Roller biztosítás árak

A fentiek miatt jelenleg nagyon jelentős szórást tapasztalunk az egyes biztosítók árai között.

A legolcsóbb éves ajánlatokat jelenleg (2024. júliusi adatok) a következő biztosítók adják Magyarországon:

  • K&H – 4 000 forinttól
  • Signal – 5 000 forinttól
  • Union – 5 300 forinttól
  • Groupama – 7 300 forinttól

Mellettük vannak azok a biztosítók, akiknek a jövőben vélhetően kevésbé kell korrigálniuk az áraikat, hiszen egy magasabb összeghatárt céloztak meg, ami a szakértők szerint jobban tükrözi a végleges biztosítási költségeket. Ezek a következők:

  • KÖBE – 13 000 forinttól
  • Allianz – 16 700 forinttól
  • Generali – 31 200 forinttól

Rajtuk kívül találunk még olyan biztosítókat, akik az egyéb kategóriába sorolták az elektromos rollereket, így az éves biztosítási díjaik jelenleg kiemelkedően magasak a többiekhez mérten. Várhatóan esetükben számolhatunk először jelentősebb ármódosítással – itt vélhetően negatív irányban:

  • Uniqa – 225 100 forinttól
  • Alfa – 360 000 forinttól
  • Posta – 420 000 forinttól
  • Gránit – 468 000 forinttól

Mi befolyásolja a roller biztosítás árát?

A fenti árakról tudni kell, hogy minden esetben a minimum összegek, azaz több tényező is befolyásolja, hogy végül mennyit kell fizetnünk majd a járműre.

A roller biztosítás árát például meghatározza a roller típusa és teljesítménye, hiszen minél erősebb motorral rendelkeznek és minél gyorsabban közlekednek, annál nagyobb a kockázati tényező.

Néhány biztosítónál a végösszeget befolyásolja a felhasználás módja is, hiszen aki napi szinten közlekedik a járművel, annak magasabb költségekkel kell számolnia, a kérdés csak az, hogy ki az, aki ezt ellenőrzi majd.

Ezen felül a biztosítás ára függ a felhasználó korától, vezetői tapasztalatától, de még attól is, hogy városi környezetben vagy kistelepülésen használják a rollert, hiszen ezek mind befolyásoló tényezők.

Tudni kell továbbá, hogy a fenti összegek jellemzően csak az alapdíjak, amelyek kiegészíthetők. Lehet például kiegészítő fedezetet kérni lopásra vagy rongálásra, amelyek akár több ezer forinttal is megnövelhetik a biztosítás éves díját.

Ezen felül vannak még baleseti fedezetek is, ha tehát azt szeretnénk, hogy a roller kötelező biztosítása egy esetleges személyi sérülés esetén egyaránt fizessen, akkor az ismét több ezer forintos extra tétel lehet.

Hogyan válasszunk megfelelő roller biztosítást?

Ha szeretnénk megfelelő biztosítást kötni elektromos rollerünkre, érdemes betartani az alábbi alapszabályokat:

  • Mindig hasonlítsuk össze a biztosítók ajánlatait, hiszen nem minden esetben a legolcsóbb nyújtja a legtöbbet, figyelni kell a csomagban kínált lehetőségekre.
  • Az apróbetűs részeket is mindig olvassuk el, hiszen jellemzően csak itt tüntetik fel, hogy mire terjed ki a biztosítás és mire nem.
  • Döntés előtt mindig gondoljuk át szükségleteinket, hogy mikor, hol és milyen gyakran használjuk a rollert. Városi forgalomban például a statisztikák szerint gyakrabban fordulnak elő balesetek.
  • Ha szükséges, kérjük biztosítási szakértő tanácsát, aki segíthet megtalálni az igényeinkhez leginkább illeszkedő ajánlatot.

Gyakran ismételt kérdések az elektromos roller kötelező biztosítás kapcsán

Ha hosszabb időre kölcsönadom a rollert, akkor a tulajnak vagy a felhasználónak kell biztosítást kötnie?

Erről a kérdésről egyelőre még nem rendelkezett a jogszabály, de amennyiben a többi gépjárműhöz kapcsolódó példákat vesszük alapul, akkor vélhetően minden esetben az elektromos roller tulajdonosának és üzemben tartójának kell majd gondoskodnia a biztosítás érvényességéről. Hogy a kölcsönadási időszakban a kölcsönkérő fizeti a biztosítást, az minden esetben személyes megegyezés kérdése lehet majd.

Van-e kötelezettségem, ha nem én birtoklom a rollert? (Például a jármű a gyermekemé.)

Mivel a magyar jogszabályok értelmében 18 éven aluli személy nem köthet kötelező biztosítást, ezért a gyermekek által használt elektromos rollerek esetén ilyenkor a szülők és gondviselők kötelezettsége mindez.

A kölcsönző társaságok elektromos rollereit ki biztosítja?

Amennyiben olyan kölcsönözhető elektromos rollerekről van szó, amelyek biztosítási kategóriába tartoznak, arról minden esetben az üzemben tartó cégnek kell gondoskodnia. Ilyen esetekben balesetnél vagy károkozásnál vélhetően a cég illetékesei járnak majd el, a kapcsolódó elektromos roller biztosítási kötvényeihez pedig alighanem a társalkalmazásból férhetnek majd hozzá a kölcsönzők, de ezt bizonyára még pontosítják majd az érintettek.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top