Ezért nem szabad elhanyagolni a Xiaomi hátlap cserét!

Ezért nem szabad elhanyagolni a Xiaomi hátlap cserét!

Egy okostelefon nagyon sokféleképpen megsérülhet. Amennyiben fizikai behatásról beszélünk, akkor a legtöbbször a kijelző törését emlegetik az első helyen, méghozzá gyártótól függetlenül, hiszen ez a probléma közel sem csak a Xiaomi telefonjainál releváns.

Tudni kell azonban, hogy a kijelző a legtöbbször nem sérül magában. Ha akkora erőhatás érte a készüléket, hogy a ma már kimagasló védelmi vonalakkal rendelkező képernyő eltörik vagy elreped, akkor ott nagyon gyakori, hogy a házat és a hátlapot is érintette mindez.

Miközben azonban egy kijelző sérülésekor mindenki pontosan tudja, hogy ajánlott mielőbb szervizhez fordulni és javíttatni a hibát, egy hátlapot ért baleset esetén ez már nem ennyire egyértelmű. Rengetegen halogatják ilyenkor a javítást, ami hosszabb távon akár komoly gondot is okozhat.

Hogy miért nem szabad elhanyagolni egy Xiaomi hátlap cserét? Mikor és milyen sérüléseknél ajánlott haladéktalanul gondoskodni a javításról? Mivel sokan nem tudják a helyes választ ezekre a kérdésekre, ezért úgy döntöttünk, hogy minden fontos információt összegyűjtünk, ami a téma kapcsán szóba jöhet.

Milyen típusú hátlapokkal szerelik a Xiaomi telefonjait?

A Xiaomi telefonokról elmondhatjuk, hogy ugyanazokat a technológiákat alkalmazzák a hátlapok tervezésekor, mint a többi nagy gyártó.

A legtöbb készüléket így műanyag hátlappal szerelik, ami elsődlegesen azért előnyös, mert olcsó, ellenben nagyon könnyen törik, de mellette szól, hogy egy Xiaomi hátlap csere ilyen esetben rutinműveletnek számít, gyakorlatilag nem jár kihívásokkal.

Milyen típusú hátlapokkal szerelik a Xiaomi telefonjait?

A második leggyakoribb hátlap-típus az edzett üveg. Az üveg hátlap megfelelő védelem nélkül még sérülékenyebb, mint a műanyag, ellenben sokkal jobb megjelenést és tartást ad a készüléknek, ezért főleg prémium modelleknél gyakori az alkalmazásuk. Cseréjük szintén nem okoz nehézséget, bár a legtöbbször drágább, mint a műanyag.

Végezetül fontos szóba hoznunk a kerámia hátlapokat is, amelyek nem jellemzőek a Xiaomi modelljeire, csak néhány készüléknél alkalmazta őket a gyártó – például a Mi Mix 2-nél –, és bár nehezebben törnek, ellenben ha megsérülnek, a javításuk mindegyik közül a legdrágább. Szerencsére valóban csak nagyon kevés modellen alkalmazták ezt az anyagot.

Mitől sérül olyan könnyen a telefonok hátlapja?

Amint azt már a fentiekben is említettük, az okostelefonok hátlapja nagyon sérülékeny elem, de tudjuk-e, hogy mitől törnek vagy repednek el olyan könnyen? Ez nem tervezési hiányosság, hiszen minden gyártóra egyaránt jellemző, sokkal inkább kialakításhoz kapcsolódó sajátosság.

Ha megnézzük a mai okostelefonokat, így például a Xiaomi készülékeit, egy fokozatos méretnövekedést látunk, ami manapság stagnál ugyan, de alapvetően a hátlapok így is jelentős kiterjedésűek, nagy felülettel rendelkeznek, miközben közvetlenül kapcsolódnak a készülékházhoz.

Bár sokan alkalmaznak merevítéseket és egyéb erősítéseket, a hátlapok mögötti légüres tér a fenti sajátosságokkal együtt nem túl előnyös akkor, ha például leejtjük a telefont, és az egy keményebb betonfelülettel találkozik.

Ilyenkor a hátlap a többi alkatrésszel együtt deformálódik, és a ragasztás minőségétől, valamint a körülményektől egyaránt függ, hogy ez a nagy kiterjedésű elem megsérül vagy sem. 

Hangsúlyozandó azonban, hogy a sérülést nagyon sok jelentéktelennek tűnő körülmény is képes befolyásolni, így például a telefon kora – ami befolyást gyakorolhat a ragasztásra –, de ha a kijelző eltörik, nagyon gyakran a hátlapot is érinti a probléma, amire oda kell figyelni.

Minden Xiaomi hátlap cserélhető?

A rövid válasz erre a kérdésre az, hogy alapvetően igen, hiszen a gyártó úgy tervezte meg valamennyi készülékét, hogy ezek a hátlapok szervizkörülmények között egyszerűen és tartósan cserélhetők legyenek.

Legyen szó akár egy műanyagból, akár egy üvegből készült hátlapról, a Xiaomi Szervizben valamennyi modellhez elérhetők gyári minőségű, színazonos alkatrészek, így a törött készülék a javítás után ugyanolyan mutatós lesz, mint újkorában volt.

Minden Xiaomi hátlap cserélhető?

Hogy vannak-e kizáró tényezői a hátlap cserének? Amennyiben nem egy olyan régi modellről van szó, amihez már nem kapható alkatrész, akkor általában nincs, de természetesen akadhatnak kivételek.

Ilyen például, ha a készülékház annyira megsérült vagy úgy deformálódott – elhajlott, elgörbült, megtekeredett –, hogy ahhoz nem lehet megfelelően hozzáragasztani a hátlapot, vagy a telefon más elemei akkora sérülést szenvedtek, hogy a teljes javítás helyett inkább a készülékcsere javasolt.

Miért olyan fontos mielőbb cserélni a törött hátlapot?

Most, hogy már ismerjük a Xiaomi hátlap csere alapvető sajátosságait, itt az ideje rátérni cikkünk fő témájára, hogy miért is annyira fontos mielőbb kicserélni egy törött hátlapot egy okostelefonon?

Leginkább azért, mert a hátlapok a közhiedelemmel ellentétben nem csak azt a célt szolgálják, hogy esztétikailag növeljék a készülék megjelenését. Bár kétség sem férhet hozzá, hogy ezen a téren sem elhanyagolhatók, azonban a hátlap egyfajta védelmi vonalként is funkcionál ezeknél az eszközöknél.

Az erős ragasztással lezárt hátlap ugyanis segít abban, hogy megakadályozza a külső környezeti hatások eljutását a hardverelemek közé, vagyis a port, a nedvességet és minden egyéb olyan dolgot, ami kárt tudna tenni ezekben a különösen érzékeny alkatrészekben.

Ebből következik, hogy amennyiben a hátlap megsérül, ez az alapvető védelmi vonal eltűnik, és ebből kifolyólag a telefon olyan súlyos meghibásodásokat szenvedhet, ami ép hátsó borítással egyáltalán nem lett volna jellemző.

Példának okáért a gépkocsikon a motorháztető, illetve a motorvédő burkolatok sem csak a díszítést szolgálják. Bár hozzájárulnak az autó alapvető megjelenéséhez, de ennél sokkal fontosabb, hogy megóvják a motort az esőtől, a hótól és a felesleges környezeti ártalmaktól.

Egy kisebb sérülésnél is elengedhetetlen a Xiaomi hátlap csere?

Ez minden esetben a körülményektől függ. A kisebb karcolások természetesen csak esztétikai hibák, így ebben az esetben valóban csak a tulajdonos ízlése dönt arról, hogy szükség van-e a hátlap cseréjére vagy sem.

Vannak azonban olyan kisebbnek tűnő sérülések, amikor az új hátlap nem megfontolás vagy ízlés kérdése. Előfordulhat ugyanis, hogy a kijelző törésével együtt a hátlap is megroppant. Ez talán csak egy vékonyka repedésben mutatkozik meg, de ha nem felületi sérülés, akkor mielőbbi Xiaomi hátlap csere javasolt.

Ennek az oka nem más, minthogy a vékony repedéseken keresztül is bejuthat a kosz és a por, de még inkább a nedvesség, amelyek hosszabb távon komoly kárt tehetnek a készülékben és az ebből fakadó javítás költsége gyakran mérföldekkel több lehet, mint egy új hátlap.

Ezért javasoljuk minden esetben egy nagyobb balesetet követően Xiaomi telefonunk bevizsgálását, hiszen egy hozzáértő nagyon könnyen meg tudja állapítani, hogy az adott sérülés mellett szükséges-e a hátlap cseréje vagy a felületi jelleg miatt ez nem fontos.

Ezeknél a sérüléseknél elengedhetetlen Xiaomi telefonunk hátlapjának cseréje

Bár az imént már elhangzott a kulcsmondat, azonban érdemes a konkrét példákat is sorra venni, amikor Xiaomi telefonunk olyan sérüléseket szenved, hogy ott a hátlap cseréje nélkülözhetetlen lesz.

Amennyiben a sérülés már túllép a felületi problémán, az új alkatrész szükségessége nem lehet kérdéses. Ha csak egy kis repedést is látunk a felületen, azt a fentiekben említett szempontok miatt ajánlott cserélni.

Ezen felül elengedhetetlen a Xiaomi hátlap csere olyan esetekben, ha a burkolat jelentős mértékben eltörött, konkrétan hiányoznak belőle darabok, vagy elvált a készülékháztól. Utóbbival ajánlott a leghamarabb szervizhez fordulni, hiszen amennyiben más nem sérült, elegendő lehet egy újraragasztás, ami mindegyik alternatíva közül a legolcsóbb.

Már otthonunkból is el tudjuk intézni a hátlap cseréjét!

Mindenképpen ki kell emelnünk, hogy sokan azért halogatják a hátlap cseréjét a sérüléskor, mert egyrészt nem tudják, hogy ez hosszabb távon mekkora problémákhoz vezethet, másrészt pedig, mert nincs megfelelő szerviz a közelükben, ahol megfelelő minőségű, esztétikailag is helytálló munkát végeznének.

Budapesti Xiaomi szervizként ezért döntöttünk a szervizfutár szolgáltatás elindítása mellett, amely lehetőséget ad a vidéken élőknek is arra, hogy otthonuk kényelméből intézzék el telefonjuk javítását, legyen az akár egy egyszerű hátlap csere, akár egy komolyabb dolog.

A szervizfutár lényege, hogy a hibás telefonért futárt tudunk küldeni – illetve azt a telefon tulajdonosa rendelheti meg –, így a készülék optimális esetben már másnap eljut hozzánk. A bevizsgálást követően gondoskodunk róla, hogy a lehető legrövidebb időn belül orvosoljuk a problémát.

Ez a legtöbbször már másnap megvalósítható, így amennyiben a ragasztó megszáradt és a telefon újra a régi, futárszolgálat segítségével visszaküldjük tulajdonosának, ami egy rendkívül kényelmes és egyszerű folyamat.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top