Xiaomi lépésszámláló beállítása

Xiaomi lépésszámláló beállítása

A legtöbb telefon- és okoseszköz gyártó egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy a legkülönfélébb szoftveres megoldásokkal támogassák meg az egészséges életmódra törekvő felhasználókat.

A Xiaomi ebben a tekintetben is magasan az élen jár, hiszen nemcsak szoftveres oldalról, az applikációk tekintetében, hanem hardveres szemszögből egyaránt odafigyel arra, hogy aki aktív életet szeretne magának, az ilyen formában biztosítani tudja magának.

Ebben a tekintetben nagyon sok lehetőség áll a felhasználók rendelkezésére, azonban az egyik legalapvetőbb funkció, amire itt odafigyelnek az emberek, az nem más, mint a lépésszámláló, hiszen már egy kis sétával is nagyon sok kalóriát lehet elégetni.

Hogy milyen lehetőségeink vannak a Xiaomi eszközein erre? Egyáltalán miként zajlik a Xiaomi lépésszámláló beállítása? Cikkünkben rengeteg hasznos tanáccsal és tapasztalattal kiegészülve válaszoltunk ezekre a kérdésekre, illetve sok más egyébre is.

A Xiaomi lépésszámlálók beállítására a legtöbbször nincs szükség

Már itt az elején érdemes kiemelni egy nagyon fontos tudnivalót: a Xiaomi lépésszámlálók beállítására az esetek többségében nincs szükség. Csak elindítjuk a kapcsolódó applikációkat és azok maguktól működnek. Nem árt azonban tudni néhány alapszabályt, amelyek gondot okozhatnak!

Tudni kell ugyanis, hogy a lépésszámlálók használatának az alapja a GPS, a helymeghatározás. Amennyiben ez nincs aktiválva a telefonunkon vagy nem olyan aktivitásmérőt, illetve okosórát viselünk, ami képes erre önerőből, akkor a lépésszámláló nem működik majd.

Ennek az oka röviden nem más, minthogy a lépésszámlálók nem pontosan és közvetlenül a tényleges lépéseket számolják, hanem a helyváltoztatásra fókuszálva, meglepően precíz algoritmusok segítségével és minimális hibaszázalékkal kalkulálják ki a számokat.

Ennek köszönhetően ma már nem szükséges külön aktivitásmérő vagy okosóra a csuklónkon azért, hogy mérjük a lépéseinket, elegendő lesz, ha a telefonunk mindig mellettünk van és azon megtalálható egy a lépések számlálására szolgáló applikáció.

Ezeknek a beállítására általában nincs szükség, kivéve abban az esetben, ha valamilyen külső szoftvert használunk.

Az újabb Xiaomi telefonokon gyári applikáció számolja a méréseket

Amennyiben szeretnénk elkerülni, hogy a Xiaomi lépésszámláló beállítására szükség legyen, akkor annak a legegyszerűbb módja, ha a gyártó kínálatának újabb modelljei közül válogatunk.

A legalább MIUI 13 felhasználói felülettel felvértezett Xiaomi telefonokon ugyanis már a főmenüben megtalálhatjuk a nemes egyszerűséggel csak Lépések névre keresztelt widgetet. 

Amennyiben ezt nem látjuk, nagyon könnyen beállíthatjuk, csak tartsuk hosszan az ujjunkat az applikációkat tartalmazó főképernyőn, majd a megjelenő lehetőségek közül válasszuk a Widgetek felületet. 

Itt nincs más teendőnk, mint a Gyorselérési kártyák közül hozzáadni ezt a funkciót, és innentől kezdve teljesen valós időben követhetjük majd nyomon a megtett lépéseinket.

Ez a gyárilag telepített app azért különösen előnyös, mert semmilyen beállítást sem igényel. Automatikusan dolgozik a háttérből, így ha a helyadatok engedélyezve vannak, folyamatosan számolgatja a lépéseinket.

Nyilvánvalóan nem egy összetett fitnesz applikáció, csak ezt az egy dolgot tudja – azt viszont nagyon jól –, így láthatunk napi statisztikákat a lépéseink számáról, a mozgással töltött időtartamról, a megtett távolságról, valamint az elégetett kalóriákról is.

Az egyetlen beállítás, amit itt megejthetünk, hogy módosítjuk a célt, így mi adhatjuk meg, hogy már 3000 lépésnél sikeres legyen a napunk, vagy ehhez legalább 10 000 lépésre legyen szükségünk. 

Egy nagyon egyszerű, de hasznos – nem mellesleg gyárilag telepített – applikációról van szó, ami tökéletes ösztönző lehet azok számára, akik most kezdenek odafigyelni az egészségükre.

Külső applikációval is számolhatjuk lépéseinket Xiaomi telefonunkon

Bár az előre telepített megoldások mindig a legjobbak, azonban a Xiaomi telefonjainak többsége még Android-alapokra épül fel, így óriási lehetőségeket kínál a saját tartalmak és megoldások tekintetében, tehát külső applikációt is telepíthetünk fel rá.

Természetesen nem akarunk alkalmazásokat ajánlani, hiszen elegendő csak megnyitni a Play Áruházat, majd ott beírni a „lépésszámláló” keresőszót ahhoz, hogy tonnányi találat közül válogathassunk.

Válasszuk ki bátran a legjobb értékelésekkel rendelkező, illetve a nekünk leginkább tetsző szoftvert, majd telepítsük fel és ismerkedjünk vele. Találhatunk csak lépések számlálására alkalmas megoldásokat, de akár komplett fitneszlehetőségekkel kecsegtető applikációkat is.

A lépésszámlálót általában sehol nem kell beállítani, elegendő csak megadni számára a szükséges engedélyeket, illetve bekapcsolni a telefonon a helymeghatározást ahhoz, hogy működésre bírjuk.

Itt fontos megjegyezni, hogy minden esetben külső applikációra lesz szükségünk akkor is, ha egy nem Xiaomi által gyártott okoskarkötővel vagy okosórával szeretnénk számolni a lépéseinket. Ilyenkor azonban mindig az adott gyártó ad utasításokat a kalibrációra – már amennyiben szükséges.

Mivel ezek a beállítások márkánként jelentős mértékben eltérhetnek egymástól, ezért itt pontos részletekkel nem tudunk szolgálni.

Xiaomi aktivitásmérő vagy okosóra lépésszámlálásra

Egészen más a helyzet a Xiaomi lépésszámláló beállítása kapcsán abban az esetben, ha direkt a gyártó aktivitásmérőjével vagy okosórájával szeretnénk kivitelezni ezt a műveletet. Bár jelentős beállításokkal itt sem kell élnünk, ha kizárólag a lépéseinket számolnánk, azonban lássuk külön hardveres és szoftveres oldalról az esetleges teendőket.

Lépésszámlálás aktivitásmérőn vagy okosórán

Bármelyik aktivitásmérő karkötőt vagy okosórát is választjuk a Xiaomi kínálatából, az aktuális modelleknél már az alapfunkciók részét képezi a lépésszámlálás.

Használatukhoz alapvetően nincs szükség semmiféle beállításra abban az esetben, ha az eszközt sikerült összehangolnunk a telefonunkkal. Általános tapasztalatunk, hogy a külön kiegészítővel végzett lépésszámlálás pontosabb, mintha csak a telefon adataira hagyatkoznánk, de ez szintén nem beállítás kérdése.

Míg ugyanis a pulzusméréshez vagy az alváskövetéshez elengedhetetlen, hogy az eszköz megfelelően illeszkedjen a csuklónkra, addig az egyszerű lépésszámlálásnál ez nem alapvető fontosságú, hiszen konkrétan a lépések számát így is, úgy is jól mérik az órák.

Más kérdés, ha a pontosan elégetett kalóriákra is kíváncsiak vagyunk, hiszen ezt az adatot a pulzus ismeretében sokkal pontosabban tudja kalkulálni az eszköz, lévén egyáltalán nem mindegy, hogy azokat a lépéseket edzés közben vagy csak egy egyszerű séta alkalmával rögzíti.

Ilyenkor természetesen gondoskodnunk kell arról, hogy a mérőeszköz precízen illeszkedjen a csuklónkra, azonban a rendszer ilyen esetekben is automatizált, nem igényel különösebb beállításokat a felhasználó részéről.

Amennyiben a lépéseink számát szeretnénk ellenőrizni, elegendő csak megtekinteni az okosóra vagy aktivitásmérő menüjében a kapcsolódó hivatkozást. Megnyitva rögtön elénk tárulnak a pontos számok, az elégetett kalóriák, a megtett méterek vagy kilométerek, de típustól függően más adatok is tartozhatnak ehhez.

Fontos kiemelni, hogy a legtöbb eszközön lehet olyan digitális számlapot választani – az aktivitásmérők esetében biztosan –, ami rögtön meg tudja mutatni az aznap megtett lépéseink számát. Ehhez sincs szükség beállításokra, elegendő csak olyan számlapot letölteni vagy aktiválni az óránkon, ami ezt tudja, az adatok pedig ezt követően automatikusan szinkronizálódnak és éjszakánként nullázódnak majd.

Lépésszámlálás aktivitásmérő vagy okosóra társalkalmazásán

A Xiaomi okosórái és aktivitásmérői minden esetben tartalmaznak valamilyen társalkalmazást, amelyek szintén segítenek a lépésszámlálásban. Ezek az applikációk jellemzően nagyon felhasználóbarát megoldásokra épülnek.

A lépésszámlálás tekintetében nem igényelnek külön beállításokat, ellenben a megfelelő kezdő lépések itt is rendkívül fontosak, így például az applikációba való regisztráció, bejelentkezés, valamint a hozzánk kapcsolódó adatok (kor, nem, testsúly stb.), hiszen ezek tudatában óriási segítségeket kaphatunk az egészséges életmód fenntartásához.

Ebből következik, hogy ezek a szoftverek sem csak a lépésszámlálást szolgálják, ellenben többnyire itt érhetjük el a legpontosabb adatokat. Míg ugyanis az okosóra pontosan rögzít mindent a csuklónkon, addig az applikációhoz kapcsolódó intelligens algoritmusok segítenek ezeknek az értékeknek a pontosításában.

Ez minden Xiaomi okosóráról és aktivitásmérőről, illetve a hozzájuk kapcsolódó társalkalmazásról elmondható. Használjuk akár a Zepp Life-ot, akár a Mi Fitness programot, a lehetőségeink tárháza rendkívül széles lesz.

A lépésszámláláshoz azonban itt sem kell beállításokat alkalmaznunk, ha az applikáció működik, a csuklón viselhető eszköz, illetve a telefon pedig kapcsolódik egymáshoz, akkor a megfelelő menüpont alatt azonnal ellenőrizhetjük az aznap megtett lépéseinket, az elégetett kalóriáinkat, miközben statisztikákat is szemügyre vehetünk az elmúlt napokból, illetve hetekből.

Azért is előnyös még az okosórás vagy aktivitásmérős szoftvereket alkalmazni lépésszámlálásra, mert nagyon sok intelligens funkció található bennük. A legújabb típusok például már képesek megkülönböztetni egymástól a sétát és a futást, sőt még a lépcsőzést is.

Bár számszerűen ezek is lépésként jelennek meg, de amennyiben fontos a kalóriamérés, akkor egyáltalán nem elhanyagolható, hogy ezek az értékek pontosan hol jelennek meg. Emiatt is érdemes ezeket az alkalmazásokat mindig frissen tartani, hiszen a Xiaomi mindent elkövet azért, hogy tulajdonságaikat javítsa.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top