Xiaomi okosóra telefonálásra? Lássuk a lehetőségeket!

Xiaomi okosóra telefonálásra? Lássuk a lehetőségeket!

Az okosórák piaca hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, így ma már sokak számára a hétköznapok részévé vált egy-egy ilyen csuklón hordható eszköz.

Rengeteg gyártó versenyez fej-fej mellett az újabb modellekkel, azonban jelentős különbséget gyakorlatilag csak az árazás szempontjából találunk. Ha a kiváló ár-érték arány a legfontosabb számunkra, akkor a Xiaomi kínálatából nagyon jó típusok közül válogathatunk, amelyek rengeteg hasznos funkció birtokában vannak.

Ma már a gyártó is nagyon fejlett az életfunkciók követésében és az így gyűjtött adatok minél hatékonyabb felhasználásában, de egyre több Xiaomi okosóra telefonálásra is alkalmas, noha ezen a téren minden gyártónak akad még lemaradása abban a tekintetben, hogy ez az opció leginkább a prémium modellek kiváltsága.

Hogy mit kell tudni az okosórás telefonálásról, egyáltalán milyen Xiaomi termékek alkalmasak erre? Az alábbiakban megosztjuk veletek minden kapcsolódó tudásunkat, sőt hasznos gyakorlati tanácsaink és tapasztalataink mellett még komplett modelleket is bemutatunk, amelyek alkalmasak erre.

Minden Xiaomi okosóra képes jelezni a bejövő hívásokat

Amennyiben alaposabban szeretnénk elmerülni a Xiaomi okosórák telefonálásra szolgáló funkcióiban, akkor mindenképpen ott kell kezdeni a történetet, hogy ma már minden ilyen eszközben alapvető, hogy az értesítések és az SMS üzenetek mellett a kijelzőn megjelennek a bejövő hívások is.

Még a belépő szintű Xiaomi okosórák is képesek jelezni, ha hívnak minket a telefonunkon, ami azért hasznos, mert így biztosan nem maradunk le egyetlen fontos hívásról sem, azonban sajnos ez még nagyon messze van attól, hogy telefonáljunk az okosórán keresztül.

Minden Xiaomi okosóra képes jelezni a bejövő hívásokat

A hívás értesítése ugyanis önmagában csak egy információ, noha a Xiaomi modelljei képesek arra, hogy az okosóra kijelzőjén keresztül némítsuk a hívást vagy elutasítsuk azt, ami bizonyos körülmények között rendkívül hasznos, hiszen ilyenkor nem kell elővenni a telefont ahhoz, hogy diszkréten jelezzük: nem vagyunk elérhetők.

A telefonáláshoz azonban ennél hardveresen és szoftveresen egyaránt többre van szükség, így lássuk is rögtön, hogy milyen technológiai háttérnek kell teljesülnie ehhez.

Mi kell ahhoz, hogy telefonálhassunk Xiaomi okosóránkkal?

Ha közvetlenül az okosórán keresztül szeretnénk hívásokat fogadni és indítani úgy, hogy ahhoz nem szükséges elővenni a telefont a zsebünkből, ahhoz először két nagyon fontos hardveres kritériumnak kell megfelelnie az okosórának.

Ez nem más, minthogy az eszköz tartalmazzon beépített mikrofont és hangszórót. Ezek ugyanis alapvető kiegészítők ahhoz, hogy mi magunk halljuk a hívott felet, illetve a mi hangunkat is közvetíteni tudja az óra.

Ebből a szemszögből nagyon hamar ki lehet szűrni, hogy az adott Xiaomi okosóra telefonálásra is jó vagy csak arra ideális, hogy elutasítsuk, esetleg némítsuk vele a beérkező hívásokat.

Amennyiben egy adott készülék rendelkezik saját mikrofonnal és hangszóróval, két további lehetőséget kell mindenképpen megkülönböztetnünk a hívás kapcsán.

Bluetooth alapú telefonálás okosórával

A Bluetooth alapú telefonálás az egyik legáltalánosabb és leggyakoribb funkció, ha okosóránkat használnánk ebből a célból. Leginkább egyszerűsége, illetve a technológia olcsóbb jellege miatt alkalmazzák előszeretettel a gyártók, hiszen a Bluetooth negyedik vagy ötödik generációját már minden ilyen okos kiegészítő tudja.

Az ilyen típusú telefonálás hátránya, hogy magának az okostelefonnak is mindig a közelben kell lennie, ami Bluetooth 5.0 vagy újabb vezeték nélküli technológia esetén már nem túl nagy kompromisszum ugyan, de még mindig egyfajta köteléket jelent.

Ilyen esetekben a Bluetooth két szálon köti össze az okosórát a telefonnal: az egyiken keresztül a hívott fél hangját továbbítja az órára, a másikon pedig a mi hangunkat viszi a telefon irányába, hogy az a hálózaton keresztül továbbítsa azt.

Amennyiben nagyon egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor azt mondanánk, hogy az okosóra ilyen esetben egy egyszerű Bluetooth headsetként funkcionál annyi különbséggel, hogy ilyenkor sokkal több funkció közül válogathatunk.

Példának okáért nemcsak hívásokat fogadhatunk, hanem akár indíthatunk is. Ehhez használhatjuk a digitális segédet, de akár az óra tárcsázóját is, ha rendelkezik ilyennel. Utóbbinál gyakoribb, hogy a telefon megosztja a mentett névjegyeket az órával, és onnan kell kiválasztanunk a hívott nevét.

Amelyik Xiaomi okosóra telefonálásra is alkalmas, az többnyire ilyen típusú Bluetooth technológiára épül.

eSIM alapú telefonálás okosórával

A Bluetooth kapcsolat mellett az eSIM-re épülő okosórák is egyre nagyobb szeletet vágnak ki maguknak a piacból, aminek az oka nem más, minthogy sokkal több lehetőséget tartogatnak, mint a fentiekben bemutatott alternatívák.

A legnagyobb hátrányuk, hogy jellemzően csak a nagyobb testű okosórák esetében működőképes a technológia, hiszen ilyenkor szükség van egy eSIM kártyára ahhoz, hogy telefonálni lehessen.

Előnye, hogy telefon nem kell hozzá, sőt aktív Bluetooth kapcsolat sem, így gyakorlatilag bárhol és bármikor tudunk hívásokat indítani, illetve fogadni vele minden különösebb nehézség nélkül – már amennyiben van hálózati lefedettség.

Nem jobb, mint a Bluetooth alapú megoldás, inkább csak másabb, véleményünk szerint pedig a jövőben mindkét típusnak megmarad a maga felvevő piaca, hiszen valakinek ez a megoldás, másnak pedig a másik alternatíva jelent jó alternatívát.

Lássuk ezek után, hogy a Xiaomi kínálatában milyen okosórákat találunk, amelyek Bluetooth alapon vagy eSIM kártyával alkalmasak telefonálásra.

Xiaomi okosóra telefonálásra

Az alábbiakban bemutatunk öt olyan Xiaomi okosórát, amelyek megfelelőek telefonhívások indítására vagy fogadására. A választáskor Bluetooth- és eSIM alapú megoldásokat is kiemeltünk.

Xiaomi Amazfit Verge

A Xiaomi Amazfit Verge egyike azoknak az okosóráknak, amelyek kimagasló ár-érték arány társaságában képesek biztosítani a Bluetooth alapú hívásokat. Nincs más teendőnk, mint csatlakoztatni a telefonunkhoz, a beépített mikrofonnak és hangszórónak köszönhetően pedig könnyedén intézhetjük róla hívásainkat.

Mindezt nagyon letisztult és divatos stílus, valamint klasszikus óraformára hajazó termékdizájn egészíti ki, méghozzá egy 1,3 hüvelykes AMOLED kijelző társaságában, ami segít a precíz irányításban, illetve a szükséges információk megjelenítésében.

Minden okosórás funkciót könnyedén kezel, méri az aktivitásunkat, a pulzusunkat, valós időben szolgál minden értesítéssel, a 390 mAh-s akkumulátornak köszönhetően pedig akár 5 napot is könnyedén kibír egyetlen töltéssel.

Xiaomi Redmi Watch 3 Active

Szintén a kimagasló ár-érték arány mintapéldánya a Xiaomi Redmi Watch 3 Active, ami nagyon egyszerűen és kényelmesen biztosítja a Bluetooth alapú hanghívásokat. Itt sincs más teendő, csak az óra és a telefon összehangolása ahhoz, hogy bárhol és bármikor a csuklónkról intézhessük hívásainkat.

Xiaomi Redmi Watch 3 Active

Az eszköz a téglalap alakú formavilágot részesíti előnyben egy 1,83 hüvelykes LCD kijelzővel, amihez több mint 200 számlap érhető el annak érdekében, hogy mindenki megtalálhassa a számításait.

Vízálló kialakítása mellett precíz pulzusmérésre alkalmas, de több mint 100 sporttevékenységet és mozgásformát is tud követni, normál használat mellett pedig akár 12 napot kibír egyetlen töltéssel. Mindezt átfogó egészségügyi monitorozással egészítette ki a gyártó, ami nagyon hasznos lehet a hétköznapokban.

Xiaomi Amazfit GTR 3 Pro

Az újabb típusú és nagyobb tudású Xiaomi okosórák közül az Amazfit GTR 3 Pro is jó választás lehet abban az esetben, ha Bluetooth alapon szeretnénk telefonálni a készülékkel, hiszen a beépített hangszóróval és mikrofonnal ez az eszköz nagyon egyszerűen használható egy csuklón viselt headsetként.

Xiaomi Amazfit GTR 3 Pro

A készülék a klasszikus óraformára épülő termékdizájnt részesíti előnyben, erőteljes alumíniumötvözettel, elegáns forgógyűrűvel, valamint egy 1,45 hüvelykes AMOLED kijelzővel, aminek jóvoltából a készülék már a középkategória felső szintje, helyenként a prémium modellek felé kacsintgat.

Ennek megfelelően egészen elképesztő funkciógazdagság jellemzi, precízen méri az egészségügyi szintünket, figyeli az alvásunkat, a stressz szintet, de még a női egészségre is odafigyel, vízálló kialakítása mellett pedig rendkívül hasznos társ a sportolásban, illetve a hétköznapi tevékenységek során.

Xiaomi Watch 2 Pro

Amennyiben eSIM-re épülő Xiaomi okosórát keresünk, a Xiaomi Watch 2 Pro nagyszerű választás lehet. Mivel külön SIM kártyával rendelkezik, nincs szükség a telefonunk közelségére ahhoz, hogy bárhol, bármikor fogadhassunk vagy indíthassunk vele hívásokat minden különösebb nehézség nélkül.

Xiaomi Watch 2 Pro

A készülék minden téren nagyon modern, a megjelenése mellett hardveres szempontból is már a Snapdragon W5+ Gen 1 platformra épül fel, az 1,43 hüvelykes AMOLED kijelző pedig Always on Display funkcióval is rendelkezik, miközben a stílust rozsdamentes acéltok és vízállóság dobja fel.

Funkciógazdagsága a prémium okosórákat idézi fel előttünk, találni benne saját GPS-t, miközben az egészségünk és edzéseink követését egyaránt könnyedén elvégzi, sőt átfogó adatokat gyűjt, így segít a kiegyensúlyozottabb hétköznapokban. Mindezt Google Asszisztens, Google Wallet és egy sor más egyéb extra színesíti.

Xiaomi Watch S3

A Xiaomi Watch S3 egy jelenleg még megjelenés előtt álló okosóra, de 2024-ben biztosan megérkezik a hazai piacra is – várhatóan már HyperOS rendszerrel –, és természetesen ebből a termékből sem marad majd ki az eSIM-támogatás, így saját SIM-kártyát belehelyezve bárhol és bármikor fogadhatunk vagy indíthatunk vele hívásokat.

Xiaomi Watch S3

A készülék a hagyományos óraformára alapuló termékdizájnra épül fel, méghozzá egy 1,43 hüvelykes AMOLED kijelzővel, ami 600 nites fényerővel és 60 Hz-es képfrissítési rátával büszkélkedhet, méghozzá vízálló kialakítással, illetve tömérdek mennyiségű funkcióval.

Az óra várhatóan többet tud majd, mint az S2-es előd, így biztosan nem maradnak ki belőle az egészségügyi funkciók – pulzusmérés, lépésszámlálás stb. –, de az edzésben, illetve a hétköznapokban is hatalmas segítséget jelenthet a felhasználók számára.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top