Xiaomi Mi Band 5 beállítása lépésről-lépésre

Xiaomi Mi Band 5 beállítása lépésről-lépésre

A Xiaomi kínálatában rengeteg kimagasló ár-érték aránnyal büszkélkedő okoskarkötő található, amelyek nemcsak valóban megfizethető, gyakran már pofátlanul alacsony árkategóriát képviselnek, hanem a tudásuk tekintetében is kiemelkedők.

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy néhány drágább vagy nagyobb helyigényű technológiát leszámítva a Xiaomi okoskarkötői 95 százalékban ugyanazt a tudást garantálják, mint egy okosóra, tehát beüzemelésük és beállításuk is legalább ennyire összetett.

Emiatt sokaknak nehézséget okoznak az első lépések. Különös tekintettel a Xiaomi Mi Band 5 beállításával van problémája a vásárlók többségének, ami nem is annyira az okoskarkötő bonyolult kezelésében keresendő, sokkal inkább abban, hogy Magyarországon még mindig rendkívül népszerű termékről van szó.

Ezért úgy döntöttünk, hogy az alábbiakban lépésről-lépésre leírjuk a Xiaomi Mi Band 5 beállításának lépéseit, miközben kitérünk minden olyan fontos dologra, ami lényeges lehet kezdetben, illetve természetesen gyakorlati tapasztalatainkat is megosztjuk olvasóinkkal, hiszen mi magunk szintén előszeretettel viseljük a hétköznapokban ezt a típust – leginkább a kis méret, a kényelem és a praktikum miatt.

A Xiaomi Mi Band 5 felépítése

A Xiaomi Mi Band 5 beállítása kapcsán azért nagyon fontos megismerkedni az okoskarkötő felépítésével, mert ebből a szempontból nem egy szokványos darab. Alapvetően két részből tevődik össze, így külön kapjuk a dobozban magát az aktivitásmérő kapszulát, valamint a kényelmes, illetve biztonságos és tartós szilikon pántot.

A készülék lelke természetesen maga a kapszula, amit azért hívunk így, mert valóban olyan formája van, mint egy nagyobbacska kapszulának. Egyik oldalán maga az érintőképernyő, valamint egy érintőgomb található, míg a másik felén a töltőcsatlakozó mellett a beépített szenzor, ami többek között meglepően pontos pulzusmérésre alkalmas.

Xiaomi Mi Band 5: melyik alkalmazással használhatjuk?

Az első és legfontosabb dolog tehát, hogy megtanuljuk összeilleszteni a kapszulát és a pántot. Sokan már itt elakadnak, mert attól félnek, hogy az egyébként kimagaslóan tartós szilikon szíj elszakad, de aggodalomra semmi ok, bátran belefeszíthetjük az okoskarkötő hardveres részét ahhoz, hogy használni tudjuk, illetve folytathassuk a beüzemelést.

Ez a korábbi modelleknél azért volt fontos, mert töltéskor a kapszulát minden esetben ki kellett emelni a szíjból. Ennél a generációnál azonban a készítők átszabták a töltőfejet, így már szíjjal együtt is lehet tölteni.

Segítség az aktivitásmérő összeszereléséhez és viseléséhez

Mint az imént már leírtuk, a Xiaomi Mi Band 5 beállításakor sokaknak már a kapszula és a szíj összeszerelése is gondot okoz, mert célzottan szűkösre tervezték mindezt a mérnökök, hogy használat közben, még aktív sportolás során se tudjon kiesni a helyéről.

Ha szeretnénk könnyen összepattintani a két elemet, ahhoz vegyük kézbe a pántot, majd a kapszula egyik sarkát illesszük bele szorosan a helyére. Ezt követően nincs más teendőnk, csak a másik, még kilógó sarkat egy nagyon határozott mozdulattal bepattintani a szíjba, majd megigazgatni, hogy mindenhol tökéletesen közrefogja.

Az összeszerelés mellett fontos lehet ismerni az aktivitásmérő helyes viselésének módját is. Az eszközt a csuklón kell hordani úgy, hogy a szíj se túl szoros, se túl laza ne legyen. A legoptimálisabb tapasztalataink szerint az, ha a mutatóujjunk befér a szíj és a csukló közé.

Segítség az aktivitásmérő összeszereléséhez és viseléséhez

Erre nagyon lényeges odafigyelni, mert amennyiben a pánt túlságosan laza, akkor az aktivitásmérő nem tud majd kellően objektív adatokat gyűjteni, ha viszont túl szoros, akkor a viselése okozhat kellemetlenségeket, így vérellátási zavarokat vagy bőrkárosodást.

Mivel a Mi Band 5 egyik sajátossága, hogy nagyon pontos pulzusmérő funkcióval rendelkezik, ezért mindig úgy helyezzük fel az okoskarkötőt, hogy a hátlapja érintkezzen a bőrfelülettel, de nem kell annyira szorosra húzni, hogy az alatta elhelyezkedő bőrfelület ne tudjon szellőzni és lélegezni.

Nyilván sporttevékenységek során érdemes egy hellyel szorosabbra húzni a pántot, de a hétköznapokban, amikor csak az értesítések kezelésére alkalmazzuk, felesleges túl feszesnek lennie.

A Xiaomi Mi Band 5 társítása telefonunkkal

A következő problémakör, ami a Xiaomi Mi Band 5 beállítása kapcsán gondot szokott okozni a felhasználóknak, az a telefonnal való társítás. Ez azért fontos, mert az aktivitásmérő önmagában csak egy digitális kijelzővel rendelkező óra, az okos funkciókat a telefonos integráció biztosítja számára.

Ehhez az első és legfontosabb teendő, hogy letöltsük és telepítsük az úgynevezett Mi Fit alkalmazást, amit manapság már Zepp Life név alatt találunk meg a Play Áruházban és az App Store-on egyaránt. Ez a Xiaomi saját fejlesztésű, most már magyar nyelven is elérhető applikációja, ami nemcsak a párosításban nyújt nélkülözhetetlen segítséget, hanem a hétköznapi felhasználásban is.

Fontos tudni, hogy az alkalmazás csak olyan készülékre telepíthető fel, amelyen legalább Android 5.0 vagy iOS 10.0 található. Ha tehát túl régi okostelefonunk van, előfordulhat olyan eset, hogy nem találjuk meg az applikációt, illetve nem tudjuk letölteni vagy használni.

Szintén hasznos tapasztalat, hogy a társítás megkezdése előtt érdemes feltölteni az okoskarkötőt. Bár a kicsomagolást követően a termékek rendelkeznek egy csekély töltöttséggel, ez azonban gyakran nem elegendő ahhoz sem, hogy végigvezessük a néhány perces műveletet.

Bár alapvetően nem történik katasztrófa akkor sem, ha a párosítás félbeszakad, viszont okozhat kellemetlenségeket, emiatt inkább menjünk biztosra, és legalább néhány percre tegyük fel töltőre az eszközt.

A Xiaomi Mi Band 5 töltése

Mivel a töltés is nagyon fontos a beállításokhoz, illetve az első lépésekhez, ezért néhány szóban érdemes beszélni róla.

A korábbi modellekkel ellentétben a Xiaomi az ötödik generációs aktivitásmérőnél alaposan leegyszerűsítette a töltést, így már nem kell a szíjat sem levenni minden alkalommal.

Az aktivitásmérő a beüzemelést követően a kijelzőjén – vagy a társalkalmazásban – pontosan megmutatja, hogy hány százalékon áll az akkumulátor. Amennyiben 10 százalék alatti értéket látunk viszont, akkor rögtön csatlakoztassuk a készüléket a megfelelő USB aljzathoz.

A Xiaomi Mi Band 5 töltése

A töltő és az aktivitásmérő összekötése pofonegyszerű, hiszen ehhez egy mágneses megoldást alkalmazott a gyártó. Ennek megfelelően elég csak helyes pozícióban közelíteni a kapszula alsó felén elhelyezett nyílásokhoz a töltőt ahhoz, hogy a mágnes gyakorlatilag a helyére szippantsa az érzékelőket és megkezdődhessen a töltés.

A készülék gyárilag nem tartalmaz töltőfejet, csak egy speciális töltőkábelt. Ezt a csatlakozás után valamilyen szabvány USB porthoz kell kötni ahhoz, hogy a töltés elinduljon. Mivel az eszköz akár 14 napot is kibír egyetlen töltéssel, ezért túl gyakran nem lesz szükség erre.

A telefon és az okoskarkötő párosítása lépésről-lépésre

Amennyiben a Xiaomi Mi Band 5-öt feltöltöttük és a telefonunkra is letöltöttük a társalkalmazást, jöhetnek az utolsó lépések, amelyekkel beüzemelhetjük a készüléket.

Az első és legfontosabb, hogy telefonunkon aktiváljuk a Bluetooth kapcsolatot. Erre azért van szükség, mert minden aktivitásmérő, így a Xiaomi terméke is csak aktív Bluetooth mellett lesz működőképes, így azt természetesen a későbbiekben sem kapcsolhatjuk ki, ellenkező esetben elesünk az okos funkciók zömétől.

Ezt követően nyissuk meg az applikációt, majd regisztráljunk magunknak egy saját fiókot, ha még nem tettük volna meg. Érdemes valódi e-mail címet megadni, hiszen meg kell erősítenünk majd a regisztrációt, ellenkező esetben a párosítás sikertelen lesz. Ha egyszerűsítenénk a dolgon, egy Google fiókkal vagy egy Facebook profillal gyakorlatilag néhány pillanat alatt be is jelentkezhetünk.

Ha sikerült elindítanunk az alkalmazást, a következő teendőnk az lesz, hogy megkeressük benne az eszköz hozzáadásának lehetőségét. Ezt gyakran egy nagy „+” jellel is ábrázolják a könnyebb felismerhetőség érdekében. Erre kattintva ki kell választani a listáról a Xiaomi Mi Band 5-öt, majd a pontos típus kijelölését követően következik a tényleges párosítás.

A telefon elkezdi keresni a közelben a karkötőt, és amikor megtalálta, mindkét eszköz jól látható módon jelzi ezt. Fogadjuk el a telefonon és az aktivitásmérőn is a párosítási kérelmet, amivel gyakorlatilag elvégeztük a legfontosabb teendőt ahhoz, hogy az aktivitásmérőt használni tudjuk.

A párosításkor mindenképpen számítsunk arra, hogy a karkötő rendszerszoftvere frissítésre szorul. Nagyon fontos, mert okozhat meglepetést, amikor elindul az automatikus firmware update, aminél mi gyakran tapasztaltunk egy kis furcsaságot, noha valójában nem is az.

Ennek a lényege, hogy a frissítés egymás után többször is elindul, ami úgy tűnhet, mintha a folyamat mindig újraindulna, valójában azonban szó sincs ilyesmiről, sokkal inkább arról, hogy az egymásra épülő firmware verziók egymás után települnek.

Mivel a Mi Band 5 nem nevezhető egy túl fiatal konstrukciónak, ezért a megjelenése óta nagyon sok firmware megjelent már hozzá, tehát legyünk türelemmel ezen a ponton, mert a frissítési folyamat sokáig elhúzódhat.

A Xiaomi Mi Band 5 beállításai a párosítás után

Amint az aktivitásmérőt összekötöttük a telefonunkkal, rögtön teljes értékű eszközként használhatjuk, azonban akad még néhány olyan apróbb beállítás, amivel érdemes lehet foglalkozni ahhoz, hogy az eszköz a lehető legjobban kiszolgálja igényeinket a mindennapokban.

Kiemelnénk, hogy amint párosításra került a két készülék, az okosóra és a társalkalmazás rögtön megkezdi testünk feltérképezését, illetve adatgyűjtést és analízist végez, követi a napi aktivitásainkat, sőt az alvási szokásainkat egyaránt monitorozza. Ezek nagyon fontosak ahhoz, hogy a készülék valóban hasznos társunkká váljon a mindennapokban.

A Mi Band 5 kezelése

Mivel sokaknak nemcsak a beállítás, hanem a használat is fejtörést okoz, ezért néhány mondat erejéig fontosnak tartjuk kiemelni a főbb irányítási lehetőségeket és funkciókat, hiszen ezek ismeretében sokkal könnyebb lesz a használat.

A Xiaomi Mi Band 5 kijelzőjét úgy tudjuk aktiválni, ha megérintjük a kijelző felületét. Ezzel megjelenik a központi számlap, ahol jellemzően a pontos időről, a dátumról, az esetleges időjárásról, a megtett távolságról és a lépéseinkről kapunk adatokat, de vannak számlapok, amelyek az elégetett kalóriákat és az aktuális napot is mutatják.

Az aktivitásmérő menüjében úgy tudunk navigálni, hogy felfelé és lefelé söpörjük a kijelzőt, ha pedig valamibe be akarunk lépni, akkor határozottan rápöccintünk a képernyőre, a visszalépéshez pedig egyszerűen jobbra húzzuk az ujjunkat a panelen.

Bátran nézzünk körül az óra menüjében, ahol magyar nyelvet ugyan nem találhatunk, ellenben nagyon sok lehetőség és beállítás vár ránk. Edzéshez választhatunk a különféle sportmódok közül, mérhetjük vele a pulzusunkat, kezelhetjük értesítéseinket, ellenőrizhetjük a stressz szintünket, de ébresztőórát, kamera- és zenelejátszó távirányítót, stoppert, időzítőt és egyebeket is találhatunk.

A gyári vidgetek között van még a női egészséghez kapcsolódó applikáció, de az aktivitásmérő a legtöbb okosórát megszégyenítve még a vér oxigénszintjét is tudja mérni, méghozzá a különféle értesítések kijelzése és kezelése mellett, sőt az eszköz a bejövő hívásokat is képes jelezni viselőjének.

Határozott funkciógazdagság jellemzi tehát az aktivitásmérőt, aminek bátran nézzünk szét a beállításaiban is (Settings), hiszen olyan apróságokat is megadhatunk neki, minthogy mekkora legyen a kijelző fényereje vagy, hogy a csukló felemelésével bekapcsoljon-e a kijelző.

Az óralap cseréje

Bár alapvetően csak esztétika, illetve dizájn, de rengetegen mégis az óralap cseréjét tekintik az egyik legfontosabb Xiaomi Mi Band 5 beállításnak. Sokak számára okoz nehézséget, mert ehhez szükség van a telefonos társalkalmazásra, hiszen csak onnan tudjuk átmenteni a kiválasztott óralapokat.

Jó hír a kérdéses aktivitásmérőt választók számára, hogy a Xiaomi nagy figyelmet fordított arra, hogy rengeteg óralap közül válogathassanak a felhasználók. Így garantáltan mindenki megtalálhatja majd a számításait, legyen a cél az átláthatóság, a stílus vagy éppen az, hogy a számlap a lehető legjobban illeszkedjen az aktuális stílusunkhoz, illetve öltözékünkhöz.

Fontos itt kiemelni, hogy a Mi Band 5 nálunk is elérhető változatához már nemcsak passzív, hanem aktív óralapok is elérhetők. Aktív óralapnak nevezzük azokat, amelyek rögtön a főképernyőről elérhetővé tesznek bizonyos eszközöket, így egyetlen értintéssel megnyithatjuk a pulzusmérést vagy elérhetünk néhány statisztikát.

A gyári óralapokat nagyon egyszerűen elérhetjük az applikációból, ahol a megfelelő menüpont alatt megannyi kategóriából válogathatunk magunknak egyszerűbb, mutatósabb, sőt akár még animált megoldások közül is.

Ha megtaláltuk a tökéletes darabot, nincs más teendőnk, mint az applikáción keresztül testre szabni – közülük néhány lehetőséget ad például a színek módosítására és egyebekre –, majd aktiválni azt az okoskarkötő kijelzőjén.

Magyar nyelvű óralap beállítása

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy bár a Xiaomi Mi Band 5-höz már gyárilag nagyon sokféle óralap elérhető, azonban léteznek külsős források is. Ilyen külsős forrás többek között a Mi Band 5 WatchFaces, ami egy letölthető alkalmazásként hihetetlenül sok lehetőséget ad a kezünkbe.

Sőt mi több, ez az applikáció biztosítja azt is, hogy magyar nyelvű számlapokat töltsünk le hozzá. Működése pofonegyszerű, csak telepítsük az appot a Google Play áruházból, szűrjük a magyar óralapokat, majd a megfelelő kiválasztását követően töltsük le.

Ezután lépjünk be az aktivitásmérő saját alkalmazásába, ahol a letöltött számlapnak – előfordulhat, hogy csak szűrés után – rögtön elérhetőnek kell lennie. Nincs más teendőnk, mint szinkronizálni a Mi Band 5-tel és már élvezhetjük is a magyar nyelvű óralap előnyeit.

Nyilvánvalóan ezen a téren sokkal kevesebb lehetőségünk nyílik a választásra, hiszen alig pártucat magyar óralap közül válogathatunk, azonban akinek fontos, hogy az órának legalább a fő kijelzője magyarul legyen feliratozva, az biztosan megtalálja, amit keres.

Ezt követően pedig már nincs más dolgunk, mint élvezni a Xiaomi Mi Band 5 által nyújtott funkciók sokaságát!

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top