Hogyan ellenőrizhetjük Xiaomi telefonunk akkumulátor állapotát?

Hogyan ellenőrizhetjük Xiaomi telefonunk akkumulátor állapotát

Minden telefontípusról, így a Xiaomi készülékeiről is elmondható, hogy akkumulátoraik az állandó töltési ciklusok miatt folyamatosan veszítenek a teljesítményükből. Ez nem gyártóspecifikus probléma, ez az akkumulátorok működésének jellegéből fakad.

A legtöbb okostelefon akkumulátora átlagosan 4-500 töltési ciklusra lett betervezve, ami közel sem jelenti azt, hogy nem bírnak ki ennél többet, azonban általában 2 év után a tulajdonosok már érezhetik, hogy gyakrabban kell tölteniük a készüléket, az nem bírja olyan hosszú ideig, mint újkorában.

Nyilván az üzemidő csökkenését számos más hatás is előidézheti. A legtöbbször egy egyszerű újraindítás vagy szoftveres kalibrálás elegendő, azonban két év után már érdemes lehet ellenőrizni a Xiaomi akkumulátor állapotát, hiszen ezzel idejekorán felkészülhetünk a váratlan helyzetekre és kellemetlenségekre.

Hogy milyen módszerekkel tudjuk ellenőrizni mindezt, egyáltalán miért fontos időben feltárni az akkumulátorhoz kapcsolódó problémákat? Ebben a cikkben hasznos tanácsokkal és gyakorlati tapasztalatokkal tudunk segíteni!

Miért fontos, hogy tisztában legyünk az akkumulátor állapotával?

Bár tapasztalataink szerint a legtöbb gyártó termékéhez képest a Xiaomi készülékeibe kerülő akkumulátorok nagyon jól viselik a rendszeres töltést, a lehető legritkább esetben válnak egyik napról a másikra használhatatlanná. Így is érdemes azonban követni őket azért, hogy idő előtt megelőzzük a bajt.

Ma már ugyanis okostelefonunk kis túlzással az életünk része, segítségével intézzük a pénzügyeinket, elengedhetetlen a munkához és nagy általánosságban a hétköznapjainkhoz. Emiatt nagyon kellemetlen meglepetés érhet minket, ha az utolsó pillanatig halogatjuk az akkumulátor cserét.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a mai okostelefonokban is cserélhető az akkumulátor, azonban ehhez minden esetben megfelelő szervizre lesz szükség, ahol hozzáértő keretek között, megfelelő szerszámokkal és gyári minőségű alkatrészekkel gondoskodnak a javításról.

Ha tudjuk, hogy pontosan hol és hogyan ellenőrizhetjük a Xiaomi akkumulátor állapotát, akkor felkészülhetünk ezekre a kellemetlenségekre, sőt megelőzhetjük őket, hiszen biztosan mindenki egyetért abban: még néhány órára is óriási kellemetlenségeket okozhat telefon nélkül maradni, hát még napokra.

A Xiaomi telefonok rendelkeznek beépített akkumulátor állapot-ellenőrzővel

Aki Xiaomi okostelefonnal rendelkezik, az pontosan tudja, hogy ezek a készülékek milyen jelentős szoftveres hátteret nyújtanak a felhasználóknak. Minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy a készüléket mindig optimalizált állapotban tudjuk tartani, ezáltal a legtöbbet hozhassuk ki belőle.

Nagyon sok beépített funkció közül válogathatunk, amelyek segítenek az akkumulátor működésének kalibrálásában, a különféle energiatakarékos megoldások beállításában, viszont hiába is merülünk el a MIUI grafikus felületén, vagy a menürendszerben található opciók között, a Xiaomi akkumulátor állapot ellenőrzésére szolgáló applikációt nem találunk az eszközben.

Ennek az oka, hogy a gyártó úgy gondolta: a legtöbb telefonmárkához hasonlóan ők sem tárják közvetlenül a felhasználók elé ezt az adatot, azonban különösebb trükközés nélkül, a megfelelő kódsor alkalmazásával egy szempillantás alatt előhívható.

Csak hívjuk a *#*#6485#*#* számot!

Amennyiben rá akarunk nézni az akkumulátor állapotára – ami rögtön megválaszolhatja, hogy az üzemidő csökkenését vagy az egyéb kapcsolódó problémákat mi okozhatja –, egy Xiaomi telefonon nincs más teendőnk, csak megnyitni a Telefon alkalmazást, majd tárcsázni a következő számot, illetve kódot: *#*#6485#*#*

Ez a parancssor azonnal listázza nekünk az akkumulátor állapotához kapcsolódó tudnivalókat. Nagyon sok kódot, betűt és számot találhatunk itt, amelyeknek természetesen mind-mind külön jelentése van, számunkra azonban három sor lesz nagyon fontos. Ezek a következők:

  • MB_06: itt az eszköz szövegesen jelzi az akkumulátor tényleges állapotát. Amennyiben a Good feliratot látjuk, akkor ezzel az alkatrésszel nincs probléma, ha viszont a Bad felirat jelenik meg, mielőbbi cserére van szükség.
  • MF_02: ez egy nagyon fontos sor, hiszen az itt látható szám azt jelzi, hogy a vásárlástól számítva pontosan hány töltési cikluson esett át az akkumulátor. Mivel egy átlagos telep 4-500 töltési ciklusra alkalmas, ezért már itt is láthatjuk majd, nagyjából mennyi van hátra az akkumulátornak.
  • MB_00: itt tudjuk ellenőrizni az akkumulátor közvetlen töltöttségi szintjét, aminek meg kell egyeznie a kezelősávon látott adattal. Ha különbséget tapasztalunk, érdemes újraindítani a készüléket, hiszen valami szoftveres probléma állhat a háttérben, de akár az akkumulátor meghibásodásának kezdődő tünete is lehet.

Külső applikációval is ellenőrizhetjük a Xiaomi akkumulátor állapotát

Bár a Xiaomi beépített eszköze nagyon megbízható, azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor duplán érdemes ellenőrizni az akkumulátor állapotát, vagy bővebb információkra van szükségünk róla. Ehhez be kell szerezni valamilyen külső applikációt a Play Áruházból, ahol nagyon sok alkalmazás áll a rendelkezésünkre ehhez.

Amennyiben saját tapasztalatainkra építünk, illetve az áruházi értékeléseket vesszük figyelembe, akkor a Battery Guru: Monitor & Health az egyik legjobb ilyen kiegészítő applikáció, amely rengeteg pozitív véleményt kapott már, és mi is meleg szívvel ajánljuk.

Tapasztalataink alapján ugyanis ez az egyszerű program óriási segítséget nyújt a Xiaomi akkumulátor állapotának feltárásában, sőt rengeteg kiegészítő információt adhat olyan tulajdonságokról, amit a gyártó beépített alkalmazása nem listáz.

Ilyen például, hogy a telep hány fokon üzemel bizonyos időpontokban, milyen applikációk terhelik a leginkább, de mindezt megfejelték benne a fejlesztők különféle konfigurálási és optimalizálási lehetőségekkel, figyelmeztetésekkel, valamint hasznos tanácsokkal azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk a jobb üzemidő érdekében. 

Természetesen nagyon sok direkt Androidra készült applikáció létezik, amelyik segíthet az akkumulátor állapotának monitorozásában, így ha a Battery Guru nem vált be, nyugodtan kísérletezhetünk olyan típusokkal, amelyek jó értékelésekkel rendelkeznek az áruházban.

Hasznos tanácsok, hogy sokáig megőrizzük Xiaomi telefonunk akkumulátor-kapacitását

A cikk témája miatt mindenképpen beszélnünk kell arról is, hogy milyen módszerek és lehetőségek állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy Xiaomi telefonunk akkumulátor-kapacitását kitoljuk, illetve minél jobban megőrizzük a gyári állapotban.

Az alábbi tanácsok, tippek és trükkök betartásával rengeteget tehetünk ezért:

  • Az első és legfontosabb, hogy a készülék töltését mindig igyekezzünk optimalizálni és nem elvinni a végletekig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy lehetőségeinkhez mérten soha ne merítsük le teljesen 0-ra az akkumulátort, a töltéskor pedig soha ne töltsük fel 100 százalékra.
  • A modern akkumulátoroknak az a legoptimálisabb, ha töltésük 40 és 80 százalék között marad, amitől maximum 10-15 százalékkal térhetünk el negatív és pozitív irányban is. Ebben a tartományban tartva a készüléket biztosak lehetünk benne, hogy a telep élettartama kellően hosszú marad.
  • Nagyon fontos megóvni a telefont a töltési ciklus során a túl magas hőmérsékleti értékektől. Amennyiben tokban tároljuk, mindig vegyük ki belőle átmenetileg, de a nagy nyári melegben is gondoskodjunk róla, hogy hűvös szobában töltsük a készüléket. Persze nemcsak a nagy meleg, a nagy hideg legalább ennyire rossz hatással van rá.
  • A töltéshez minden esetben kizárólag a készülék eredeti töltőfejét alkalmazzuk. Amennyiben az megsérült vagy tönkrement, óvakodjunk az utángyártott töltőfejektől, mert azok könnyedén kárt tehetnek az akkumulátorban. Ha tehetjük, inkább használt, de gyári töltőt vásároljunk hozzá pótlás esetén.
  • Míg évekkel ezelőtt a telefonoknak nem ártott, ha egész éjjel töltőn voltak, addig az új típusú készülékek esetében ez már nem tekinthető megfelelő alternatívának, hiszen a folyamatos feszültség nem tesz jót a modern akkumulátoroknak, sokkal inkább az, ha gyakrabban, de rövidebb ideig csatlakoznak a hálózathoz.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top