Xiaomi telefonok vezeték nélküli töltéssel: modellek, tippek & hasznos információk

Xiaomi telefonok vezeték nélküli töltéssel

Az okostelefonok töltése óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt néhány évben. Az akkumulátorok kapacitásának bővítése helyett ugyanis a gyártók többsége inkább a gyorstöltésben látta az ellenszert, amit igyekeztek a legkülönfélébb módokon egyszerűsíteni.

A vezetékes töltés mellett így egyre általánosabbá válik már a piacon a vezeték nélküli töltés technológiája, hiszen segítségével sokkal egyszerűbben és kényelmesebben tudjuk feltölteni a merülőben lévő készülékeket, elegendő csak elhelyezni a töltődokkolón az eszközt, a többit pedig megoldja helyettünk a technológia.

Miután a vezeték nélküli töltés elterjedt a piacon, a gyártók igyekeztek még tovább fejleszteni megoldásaikat, és ezen a téren a Xiaomi különösen az élen jár, hiszen már 67W-os töltési lehetőséget is kínálnak készülékeikhez, amivel abszolút a piac élmezőnyéhez tartoznak.

Hogy milyen Xiaomi telefonok rendelkeznek vezeték nélküli töltési lehetőséggel, egyáltalán mit kell tudni erről a technológiáról? Ebben a cikkben minden fontos információt összegyűjtöttünk, ami érdekes lehet.

Hogyan működik a vezeték nélküli töltés?

Mielőtt alaposabban elmerülünk a Xiaomi telefonoknál is alkalmazott megoldásokban, érdemes előbb megismerkedni a vezeték nélküli töltés technológiai hátterével. 

Kevesen tudják, de a vezetékmentes energiaátvitel elmélete közel 200 évvel korábbra nyúlik vissza. Michael Faraday angol fizikus fedezte fel, illetve írta le elsőként az elektromágneses indukció jelenségét, amit később Nicola Tesla fejlesztett tovább és ültetett át a gyakorlatba.

A vezeték nélküli töltés alapját a mágneses tekercsek adják, amelyek a telefonban és a dokkolóban is megtalálhatók. Ezek a tekercsek képesek elektromágneses mező generálására, amit a háttértechnika elektromos árammá tud alakítani.

Hogyan működik a vezeték nélküli töltés?

Ezt a jelenséget indukált feszültségnek nevezzük. A két tekercs közötti feszültségkülönbség hatására elektromos áram keletkezik a zárt áramkörben, amihez már csak egy megfelelő fogadó- és feldolgozóegységre van szükség a begyűjtéshez, esetünkben a töltéshez.

Az ilyen, úgynevezett indukciós töltés sajátossága, hogy nagyon kis hatótávolságon belül hatékony, így legfeljebb 5 milliméternél közelebb kell kerülnie a két tekercsnek, amelyek között nem lehetnek olyan szigetelőelemek, amelyek esetleg akadályozzák a tölthetőséget.

A legtöbb telefon ezt az eljárást alkalmazza, de az elektromos energia átvitele mágneses rezonancián át is megvalósulhat. Ilyenkor a töltőben és a telefonban található tekercseket azonos frekvenciára hangolják, amivel jellemzően magasabb hatásfok, de minden esetben stabilabb átvitel érhető el.

Mennyire biztonságos a vezeték nélküli töltés?

Amiről még beszélnünk kell a technológia megismerésén felül, az nem más, mint a biztonság. Az ugyanis nem kérdéses, hogy a vezeték nélküli töltés hatékony – noha a vezetékes megoldások között vannak gyorsabb alternatívák –, de rengeteg felhasználót az tart vissza a váltástól, hogy nem ismerik a megbízhatóságot, nincsenek tisztában a biztonság kérdésével.

Amit elsőként le kell szögezni, hogy a vezeték nélküli töltést mágneses indukció generálja. A mágneses mezőt pedig az emberi szervezet semmilyen formában sem tudja érzékelni, bármilyen erős is legyen. Ahogyan azonban az 5G kapcsán is felmerült, úgy a vezeték nélküli töltők kapcsán szintén általános kétely az emberek között az egészségre gyakorolt hatást.

Hogy teljes képet kaphassunk a téma kapcsán, a történetet egészen addig kell visszavezetnünk, hogy a gyártóknak az energiaátadás hatékonysága miatt ferriteknek nevezett anyagokat kellett alkalmazniuk, amelyekre kivétel nélkül jellemző, hogy jól vezetik a mágnesességet. 

Ebből adódik, hogy az elektromágneses hullámok nem a levegőben áramlanak a töltés során, hanem a ferriteken keresztül, vagyis a rendszernek semmi olyan mellékterméke nincs, ami esetleg káros hatást gyakorolna az emberi egészségre.

Mindehhez hozzátartozik, hogy a vezeték nélküli töltés nagyjából 110-250 KHz-en történik, ami nagyjából az ezrede annak a frekvenciának, amit egy mikrohullámú sütő kibocsát magából, így ha azok hatását nem érzékeljük a lakásban, akkor a vezeték nélküli töltőkét sem.

Emiatt a legtöbb gyártó, így a Xiaomi is egyetért abban, hogy a vezeték nélküli töltőkben van a jövő. Nyilván nagyon messze vagyunk még attól, hogy minden kategóriában felváltsák a vezetékes megoldásokat, azonban egyre szélesebb körben elterjednek majd.

Manapság már a középkategóriában is találunk olyan telefonokat, amelyek támogatják a technológiát, azt viszont még a Xiaomi sem merte meglépni, hogy olyan készüléket dobjon piacra, amelyik csak erre alapul.

Az elterjedésnek azonban már semmi sem szabhat gátat, erre enged következtetni, hogy nyugaton egyre több bolthálózat épít ki ügyfeleinek vezeték nélküli töltőhelyeket, sőt egyre több autógyártó is biztosítja ezt a vásárlóknak.

A vezeték nélküli töltés előnyei és hátrányai

Pro és kontra nagyon sok tényezőt lehetne felsorolni a vezeték nélküli töltés kapcsán. Az egyik legnagyobb előnye minden kétséget kizáróan a kényelem. Nincs szükség kábelre és töltőfejre – amelyek mint tudjuk, mindig elkeverednek a lakásban –, elegendő csak rátenni a dokkolóra a készüléket ahhoz, hogy elinduljon a töltés.

Előnyös tulajdonsága még a gyorsaság, bár egyre ritkábbak azok a telefonok, ahol a vezetékmentes technológia ugyanolyan gyors lenne, mint a vezetékes, a tempó tekintetében a mérleg nyelve általában mindig utóbbi irányba dől.

Xiaomi vezetéknélüli töltő

A hatékonyságot nem lehetne beszorítani az előnyök és a hátrányok közé, mert működése megkérdőjelezhetetlen, sőt a negatívumok listája is teljes mértékben egyénfüggő, hiszen valakinek kényelmetlen például az, hogy pár percig nem veheti kézbe a telefont, legfeljebb kihangosítón át tudja használni, mert a töltéshez elengedhetetlen a közvetlen kapcsolat a készülék és a töltőegység között.

Ezen felül a vezeték nélküli töltéshez mindig ki kell venni a telefont a tokjából, hogy semmi se akadályozza az energiaátvitelt, vagy egy speciális tokot kell vásárolni hozzá.

Mindent összevetve a vezeték nélküli töltésnek alig vannak igazi előnyei és hátrányai, ez egy új technológia, egy modernebb megoldás, ami egyszerűbb és kényelmesebb, nem mellesleg pedig hosszabb távon kevesebb hulladéktermeléssel jár a nagyobb töltőfejekhez és töltőkábelekhez mérten.

Rossz hatással van az akkumulátorra a vezeték nélküli töltés?

A vezeték nélküli töltés kapcsán az akkumulátorra gyakorolt negatív hatás az egyik legáltalánosabb tévhit, ezért mindenképpen kiemelten érdemes foglalkozni vele. 

A Xiaomi rengeteg tesztet végzett a vezeték nélküli töltéstechnológiáról, azonban azt tapasztalták, hogy az élettartamra semmiféle negatív hatást sem gyakorol ez a módszer.

Ha tehát rosszul töltjük a telefonunkat, az vezetékes formában is ugyanolyan negatív hatást gyakorolhat az akkumulátorra, mint vezeték nélkül. A kényelem miatt például sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindig a töltődokkolón tartják a készüléket vagy csak percekre helyezik rá az eszközt.

Ezzel azonban sokat árthatnak az akkumulátornak, de abban az esetben is, ha ugyanezt vezetékes formában követjük el. Ha sokszor keveset töltünk rá, az egy akkumulátor esetén a legrosszabb, ezért arra kell törekedni, hogy a töltést 40-90 százalék között tartsuk.

Amennyiben helyesen tudjuk használni a vezeték nélküli töltőt, az egyáltalán nem lesz káros az akkumulátorra nézve, hiszen a technológia teljesen kiforrott és biztonságos.

Milyen gyorsan töltenek vezeték nélküli töltővel a Xiaomi telefonjai?

A 2023-as adatok alapján a Xiaominak jelenleg háromféle típusú vezeték nélküli töltője van a piacon, amelyek eltérő sebességre és tempóra képesek az energiaátadás tekintetében.

Mindegyikről tudni kell, hogy évek óta bejáratott, működőképes megoldások, amelyek nagyon jó hatásfokkal rendelkeznek. Lássuk ezeket sorban!

A legkisebb vezeték nélküli töltőtechnológia a gyártó kínálatában (ha már nem vesszük figyelembe a 2019-ben csak nagyon kevés típusnál alkalmazott 20W-os és egyéb kezdetleges megoldásokat) jelenleg a 30W-os modell, ami olyan hatékony lett, hogy 55-60 perc elegendő neki ahhoz, hogy 0-ról 100 százalékra feltöltsön egy 5000 mAh-s akkumulátort. Ez nagyjából megegyezik a hasonló típusú vezetékes megoldásokkal.

Xiaomi vezetéknélküli autóstöltő

Ennél valamivel gyorsabb lett az 50W-os vezeték nélküli töltés, ami szintén egy 5000 mAh-s akkumulátort már képes akár 45-50 perc alatt is feltölteni teljes lemerülés esetén.

A leggyorsabb forgalomban lévő Xiaomi vezeték nélküli töltő 67W-os, és annyira magas hatásfokkal dolgozik, hogy 35-40 perc alatt képes 100 százalékra tölteni egy 5000 mAh-s akkumulátort, ha tehát a telefonunk félig lemerült, akár 20 perc alatt képes új életet lehelni belé.

Ezek az eredmények ugyanolyan jók, mint a 67W-os vezetékes gyorstöltőknél tapasztalt értékek, azonban elmaradnak a 120W-os hagyományos töltéstől, hiszen az ilyen típusú megoldások akár már 20 perc alatt is fel tudnak tölteni egy említett kaliberű akkumulátort 0-ról 100 százalékra.

Milyen Xiaomi telefonok érhetők el vezeték nélküli töltéssel?

Mint azt fentebb már többször is kiemeltük, a Xiaomi kínálatában egyre több okostelefon rendelkezik vezeték nélküli töltéssel, és a jövőben ez a szám még tovább növekedhet majd annak fényében, hogy milyen ütemben fejlődik a technika.

A következő nagy lépés kétségtelenül a 120W-os, illetve az azt megközelítő vezeték nélküli megoldás lesz majd, azonban addig is rengeteg különféle modell közül választhatunk magunknak, ha fontosnak tartjuk ezt a tulajdonságot.

Az alábbi listán összegyűjtöttük azokat az okostelefonokat a Xiaomi kínálatából, amelyek 2023-ban biztosan támogatják a vezeték nélküli töltést, így ha közülük válogatunk, biztosan élvezhetjük ennek az új típusú technológiának az előnyeit.

  • Xiaomi Redmi K60 Pro (30W)
  • Xiaomi Redmi K60 (30W)
  • Xiaomi 13 Pro (50W)
  • Xiaomi 13 (50W)
  • Xiaomi 12S Ultra (50 W)
  • Xiaomi 12S Pro (50W)
  • Xiaomi 12S (50W)
  • Xiaomi 12 Pro (50W)
  • Xiaomi 12 (50W)
  • Xiaomi MIX 4 (50W)
  • Xiaomi Mi 11 Ultra (67W)
  • Xiaomi Mi 11 Pro (67W)
  • Xiaomi Mi 11 (50W)
  • Xiaomi Mi 10S (30W)
  • Xiaomi mi 10 Ultra (50W)
  • Xiaomi Mi 10 Pro (30W)
  • Xiaomi Mi 10 (30W)
  • Xiaomi Mi 9 Pro 5G (30W)
  • Xiaomi Mi 9 (20W)
  • Xiaomi Mi Mix 3 (50W)
  • Xiaomi 14 Pro (50W)
  • Xiaomi 14 (50W)

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top