Xiaomi telefonok csatlakoztatása TV-hez

Xiaomi telefonok csatlakoztatása TV-hez

A televíziózás lényege alaposan átalakult az elmúlt néhány évben. Sokan már egyáltalán nem rendelkeznek aktív kábeltévés előfizetéssel, hiszen a különféle streaming platformok gyakran reklám nélkül nyújtanak sokkal jobb és frissebb tartalmakat.

Emiatt a TV szerepe egyáltalán nem értékelődött fel, azonban miután ezek a streaming szolgáltatások – Netflix, HBO+, Amazon Prime Youtube és társaik – applikáción (is) futnak okostelefonjainkon, egyre többen fogyasztanak tartalmakat mobilról vagy táblagépről.

Ez azonban a kisebb képernyőméret miatt nem ad olyan élményt, mint a televízió, ezért rengetegen keresnek valamilyen alternatív megoldásokat arra, hogy telefonjukat össze tudják kötni a TV-vel, hiszen így az ott streamelt tartalmat egy sokkal nagyobb kijelzőn jeleníthetik meg.

Amennyiben Xiaomi telefonnal rendelkezünk, különösen szerencsésnek érezhetjük magunkat, hiszen a gyártó több lehetőséget is kínál a felhasználóknak arra, hogy miként csatlakoztathatják készüléküket a TV-jükhöz.

Amennyiben téged is érdekel ez a téma, az alábbiakban összegyűjtöttünk minden lehetőséget, ami segítséget jelenthet ebben. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mi kell ahhoz, hogy Xiaomi telefonunk csatlakoztatható legyen a TV-hez?

Ez a kérdés túl összetett ahhoz, hogy egyetlen felsorolással elintézzük, így mindenképpen két részre kell osztanunk a választ, megvizsgálva a telefonos és a televíziós oldalt.

Milyen Xiaomi telefon kell a csatlakozáshoz?

A telefon tekintetében ma már egyetlen olyan Xiaomi készülék sincs forgalomban – még a Redmi és a Poco termékcsaládokon belül sem –, amelyik nem támogatja ezt a lehetőséget, így maximum akkor kell aggódnunk a készülék miatt, ha az 4-5 évnél régebbi konstrukció.

Ha tehát az utóbbi néhány évben vásároltunk magunknak Xiaomi okostelefont, akkor erről az oldalról minden adott lesz a csatlakoztatáshoz.

Milyen televízió kell a csatlakozáshoz?

A televíziók kapcsán azonban már nem ennyire egyszerű a helyzet! A korabeli képcsöves televízióknál például csak rengeteg átalakítóval, illetve a képminőség drasztikus romlásával lehet megoldani a csatlakozást, így ezeket érdemes mindenképpen elfelejteni.

A telefonnal való összekötéshez a modern okostelevíziók a legideálisabbak, amelyek rendelkeznek HDMI csatlakozással, illetve nem okoz gondot nekik a WiFi kezelése sem. Mielőtt azonban bárki megijedne, közel sem csak ez az egyetlen járható út!

Az emberek többségének ugyanis még nincs okos TV-je. Számukra mindenképpen jó hír, hogy a hagyományos lapos televíziók is jó alternatívát képviselhetnek ilyen esetekre, azonban valami extra kiegészítőre biztosan szükség lesz hozzá, legyen az egy olcsóbb TV okosító vagy éppen egy speciális kábel, ha nem ragaszkodunk feltétlenül a vezetékmentes megoldásokhoz.

Képernyőmegosztás vagy képernyőtükrözés?

Mielőtt rátérnénk azokra a konkrét lehetőségekre, amelyek segíthetnek csatlakoztatni Xiaomi telefonunkat a televízióhoz, fontos tisztába tenni egy nagyon fontos fogalmat, ami a képernyőmegosztás, illetve a képernyőtükrözés.

Általánosságban elmondható, hogy a kettő egymásnak szinonimája, így gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy melyiket használjuk, de a fogalmakat ennek ellenére is tisztába kell tennünk. 

Képernyőtükrözésnek vagy képernyőmegosztásnak jellemzően azt a többnyire vezetékmentes, de vezetékes formában is kivitelezhető megoldást értjük, amikor a telefonunkon vagy táblagépünkön lejátszott tartalmat nemes egyszerűséggel a televízió képenyőjén jelenítjük meg.

Ehhez arra van szükség, hogy a hordozható eszköz által generált videojelet valamilyen formában továbbítsuk a televíziónak. Ehhez Xiaomi telefon vagy tablet esetében használhatjuk például a beépített tükrözés funkciót, ami mindegyik lehetőség közül a legegyszerűbbnek nevezhető.

Ezen felül azonban van még a képernyőtükrözés, ami pontosan ugyanez, de egy kicsit több beállítást igényel, akárcsak az a megoldás, ha telefonunkat direkt módon hozzákötjük egy speciális kábellel a TV-hez.

Most, hogy már ismerjük az elméleti lehetőségeinket, lássuk ezeket a gyakorlatban!

Xiaomi telefon csatlakoztatása TV-hez

Képernyőmegosztás

Ha Xiaomi telefonunkat egy TV-hez csatlakoztatnánk, és annak nem okoz problémát a WiFi kapcsolat kezelése, akkor a képernyőmegosztás tekinthető a legegyszerűbb módszernek. Olyannyira, hogy erre két lehetőséget is biztosít a gyártó valamennyi újabb MIUI-rendszert használó készülékénél, de biztosan a HarmonyOS esetében sem lesz változás ezen a téren.

Az egyik megoldás rendkívül egyszerű, nincs más dolgunk, mint megnyitni készülékünk lehulló főmenüjét a kezdőlapról, majd lapozni balra egészen addig, amíg elő nem bukkan a Kivetítés lehetősége

Amint megnyitjuk ezt a funkciót, az eszköz több engedélyt kér tőlünk. Adjuk meg a szükséges alkalmazásengedélyeket, majd ezt követően indítsuk el a keresést. Amennyiben okos TV vagy okos monitor van a lakásban, netán egy olyan kijelző, amihez TV okosító berendezést kötöttünk, akkor a listán rögtön megjelenik az adott eszköz.

Xiaomi képernyőmegosztás

Ezt követően nincs más dolgunk, mint párosítani a kettőt, és ha a két készülék ugyanahhoz a WiFi hálózathoz csatlakozik, akkor a vezeték nélküli összeköttetésnek semmi akadálya nem lesz.

Egy másik lehetőség a képernyőmegosztásra, ha a Beállításokon belül felkeressük a Kapcsolat és megosztás menüpontot, majd azon belül legördítünk és az Egyéb fül alatt a Vezeték nélküli megjelenítő pontra pöccintünk, ahol a magyar nyelvű MIUI-ban a következőt olvashatjuk: „Csatlakozás kijelzőhöz vezeték nélkül”.

Ebben a menüben egyetlen lehetőségünk lesz, mégpedig a Vezeték nélküli megjelenítő engedélyezése. Amennyiben a csúszkával bekapcsoltuk ezt az opciót, a megjelenő eszközök listáján – ha vannak a közelben kompatibilis modellek – csak ki kell választanunk azt a televíziót vagy monitort, amihez tudunk csatlakozni.

Itt fontos megjegyezni, hogy több eszközzel is teszteltük, azonban nálunk ez a fajta összekapcsolási lehetőség kizárólag okos televíziókkal működött, okosított megoldásokkal és egyebekkel nem. 

Ha viszont van ilyen a közelünkben, érdemes ezt választani, mert ez a módja a képernyőátvitelnek sokkal több funkciót ad, mint a fentiekben mutatott Kivetítés, sőt lehetőségünk nyílik a kép a képben funkcióra, így miközben a televízión látjuk a streamelt tartalmat, a telefonunkat probléma nélkül használhatjuk és a kijelzőt is kikapcsolhatjuk.

Mondanunk sem kell, hogy ezzel jelentős mértékben növelhetjük a telefon üzemidejét.

Csatlakozás Chromecast funkcióval

Amennyiben a fentiek közül egyik opció sem működött volna, akkor sem kell elkeseredni, hiszen a Xiaomi telefonok és a TV-k vezeték nélküli csatlakoztatásához van még egy harmadik módszer is, ami sokak számára a legegyszerűbb és a legkézenfekvőbb.

Ez nem más, mint a Chromecast, ami nemcsak okos televíziókkal, hanem okosított régi tévékkel is tökéletesen használható. A Chromecast lehetőséget minden Xiaomi készülékbe beépítették, így nem kell hozzá letölteni vagy telepíteni semmit, használata pedig rendkívül egyszerű.

Nagyon népszerű, hiszen nemcsak streamelt videós tartalmak, hanem zenék, fényképek és egyebek átvitelét is könnyedén lehetővé teszi vezeték nélküli formában. Mindez az Android rendszerek kiváltsága, így az egyetlen követelmény a televízió részéről, hogy vagy eleve Android TV rendszerrel működjön, vagy egy olyan TV okosító legyen hozzákötve, ami erre alapul.

Közkedveltségét tovább növeli, hogy rengeteg platform közvetlenül támogatja, így a Facebook, a Spotify vagy a Youtube is többek között, aminek jóvoltából elegendő egyetlen gombnyomás ahhoz, hogy a telefonon vagy táblagépen nézett tartalom azonnal kivetíthető legyen a televízióra is.

Egyszerűsége abból fakad, hogy régebbi tévéknél is alkalmazható abban az esetben, ha vásárolunk hozzájuk egy olyan TV okosítót, amelyik Android TV-re épül és támogatja a Chromecastot.

A Xiaomi TV okosítói például ilyenek, így esetükben a csatlakozás hihetetlenül egyszerűen megvalósítható minden esetben, ha Xiaomi telefont kötnénk a televízióhoz.

Csatlakozás Bluetooth kapcsolaton keresztül

Bizonyos esetekben a Bluetooth vezeték nélküli kapcsolat is jó alternatíva lehet arra az esetre, ha Xiaomi telefonunkat a televíziónkhoz csatlakoztatnánk. Ehhez azonban alapfeltétel, hogy olyan okos TV legyen a készülék közelében, ami támogatja ezt a lehetőséget.

Amennyiben ugyanis a két készülék között Bluetooth kapcsolat jön létre, az lehetővé teszi akár az egyszerű képernyőtükrözést is. Sajnos azonban ez a megoldás nem minden esetben jó alternatíva, legfeljebb csak átmeneti jelleggel.

Ennek az oka, hogy bár a Bluetooth kapcsolat ma már megbízható és stabil, elsődlegesen azonban nem HD vagy 4K felvételek streamelésére találták ki, így akadozhat a kép, a hang, de még a telefon is túlmelegedhet tőle. Tartós használatra tehát ez a módszer nem ajánlott!

Csatlakozás kábelen keresztül

Noha a modern világ egyre inkább a vezeték nélküli technológiák irányába halad, azonban még mindig vannak olyan esetek, amikor nem tudunk megszabadulni a kábelektől, így előfordulhat, hogy esetünkben csak ilyen módon tudjuk csatlakoztatni Xiaomi telefonunkat egy televízióhoz.

Hogy milyen porton keresztül vagy hogyan lehet ezt kivitelezni a legegyszerűbben? Amennyiben erre a kérdésre válaszolni szeretnénk, akkor fontos tudni hozzá, hogy ehhez egyszer lesz egy kompatibilis eszközre, illetve egy a csatlakozást biztosító ideális kábelre.

A Xiaomi telefont vagy táblagépet használók számára jó hír, hogy valamennyi modell támogatja a vezetékes csatlakozást, így erről az oldalról nem számolhatunk problémával, ellenben a televíziók kapcsán már nem ennyire egyszerű a helyzet.

Bár a régebbi készülékekhez is csatlakozhatunk ilyen formában, azonban az újabb tévék ezt könnyebben képesek kezelni. Régebbi modelleknél azonban nem kizárt, hogy HDMI-RCA adapterre lesz szükségünk.

A készülékek mellett lényeges továbbá a megfelelő kábelek megléte is. Elengedhetetlen ilyenkor a speciális kábel megvásárlása, aminek az egyik oldala HDMI, a másik fele pedig Type-C csatlakozós.

Ha ez adott, nincs más dolgunk, mint rákötni a telefont a tévére, azon megkeresni a megfelelő HDMI portot – illetve amin csatlakoztunk hozzá –, majd letölteni egy olyan programot a Play Áruházból, ami lehetőséget ad a videós tartalmak, a telefonon megjelenő kép streamelésére – amennyiben a beépített képernyőmegosztás nem működne vezetékes formában.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top