Minden, amit a Xiaomi roller töltéséről tudni lehet

Minden, amit a Xiaomi roller töltéséről tudni lehet

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos rollerek. Bár a kapcsolódó szabályokat kevesen ismerik, azonban ma már mindennapos látvány a jelenlétük az utcán, és nagy arányban preferálják az itthoni tulajdonosok a Xiaomi által gyártott típusokat.

Ez nem véletlen, hiszen a Xiaomi rollerek kimagasló ár-érték arányt kínálnak, kellően biztonságosak, nagy teljesítményt és rengeteg funkciót adnak az emberek kezébe, mindemellett pedig minden generációváltáskor piacvezető technológiákat alkalmaznak már a tervezésükkor.

Az elektromos rollerezésről ma már, mint egyfajta kultúráról beszélhetünk, egyre többen szeretnének ilyen típusú járművet vásárolni, azonban sokan nagyon kevés időt szentelnek annak, hogy a megfelelő üzemeltetéshez kapcsolódó előírásokat is megismerjék.

A legtöbb probléma általában a töltéshez kapcsolódik. Sokan nem ismerik, hogy miként kell helyesen feltölteni az elektromos roller akkumulátorát, egyáltalán mikor szükséges tölteni, vagy milyen rossz szokásokkal tudják drasztikusan csökkenteni a telep tartósságát.

Ezért az alábbiakban minden fontos információt összegyűjtöttünk és saját tapasztalatainkkal kiegészítve, közérthető nyelven leírtunk, ami a Xiaomi rollerek töltése kapcsán csak fontos lehet.

A Xiaomi elektromos roller helyes töltése

Megfelelő töltés nélkül egyetlen Xiaomi roller sem működik, ezért a megvásárlás után vagy egy nagyobb kirándulás előtt mindig lényeges, hogy először gondoskodjunk az akkumulátor ellátottságáról. Méghozzá helyesen!

Adja magát azonban a kérdés, hogy miként lehet, illetve kell helyesen feltölteni egy Xiaomi rollert? Szerencsére maga a folyamat egyáltalán nem igényel komolyabb műszaki alapismereteket, éppen ellenkezőleg: gyakorlatilag semmivel sem nehezebb, mint feltölteni egy okostelefont, ami ma már a mindennapjaink része.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az elektromos rollerek csak speciális állomásokon tölthetők fel, mint az elektromos autók, de valójában ez nem igaz: a Xiaomi esetében ez az otthonunk kényelméből, egy szabvány dugaljon keresztül elvégezhető – akár a garázsban vagy a nappaliban is.

A helyes töltés folyamata minden esetben a következő:

  1. Az első és legfontosabb lépés: mindig kapcsoljuk ki töltés előtt a Xiaomi rollert, bekapcsolt állapotban ugyanis nem szabad tölteni.
  2. Ha kikapcsoltuk, a gyári töltőkábelt dugjuk be a jármű töltőnyílásába (a legtöbbször valamilyen gumírozott burkolat alatt található), majd csak ezt követően csatlakoztassuk az elektromos hálózathoz egy konnektoron át.
  3. Várjuk meg, amíg az akkumulátor teljes egészében feltöltődik.
  4. Ha kigyulladt a feltöltést jelző fény, a töltőt előbb a konnektorból, majd a roller csatlakozójából is húzzuk ki, és a következő bekapcsolás előtt néhány percig hagyjuk pihenni.

A Xiaomi rollerek töltési ideje rengeteg tényezőtől függ. Általában 3-4 óra, de ez az időtartam sokkal rövidebb és hosszabb is lehet annak függvényében, hogy 

  • mennyire volt lemerülve;
  • milyen öreg már;
  • mekkora a kapacitása;
  • illetve mennyit tudott pihenni a legutóbbi használat óta az akkumulátor.

A töltési ciklus során teljesen normális, hogy az akkumulátor melegszik, hiszen belsejében kémiai folyamatok zajlanak a folyamat alatt. Problémára utalhat és aggodalomra adhat okot, ha a Xiaomi roller a használati utasításban megadott időkereten- vagy öt órán túl is tölt még, miközben az akkumulátor folyamatosan forró.

Az akkumulátor kapacitását mindig fontos figyelembe venni a töltési idő során. A Xiaomi rollerek kifejezetten nagy teljesítménnyel büszkélkedhetnek ezen a téren, így gyakran tart tovább a feltöltésük, mint más gyártó jóval rövidebb hatótávokkal rendelkező járműveinek. 

Ha már szóba került a kapacitás, itt fontos megjegyezni, hogy a vásárlás előtt erre nagyon fontos odafigyelni. Bár a Xiaomi által gyártott típusok kivétel nélkül nagyon erősek, azonban előfordulhat, hogy valaki ennél is többet akar, és ezzel rendszeresen túlterheli az akkumulátort, ami jelentősen csökkentheti az élettartamot.

Az 500W-os teljesítmény a mai elektromos rollereknél már egyfajta átlagnak nevezhető, hiszen ez nemcsak városi használatkor, hanem dimbes-dombos természetjáráskor is ideális.

Végül, de nem utolsó sorban a téma kapcsán még el kell mondani, hogy a szokatlanul hosszúra nyúlt töltési idő gyakran az akkumulátor élettartamának csökkenését vagy sérülését jelzi. Ezt nem szabad félvállról venni, hiszen ez az állapot akár elektromos zárlatot is előidézhet, így mindig kérjünk szakszerű segítséget.

Mikor kell feltölteni egy Xiaomi rollert?

Az elektromos rollerek töltésével kapcsolatban nagyon lényeges tudnivaló még, hogy egyáltalán mikor van szükség arra, hogy feltegyük töltőre? Nyilvánvalóan erre a logikus magyarázat az, ha lemerült vagy nincs benne akkora töltöttség, hogy elvigyen minket a célunkig.

Csakhogy a helyzet sok esetben ennél komplikáltabb. Ami aranyszabály a Xiaomi rollereknél, hogy a telefonokhoz hasonlóan ezeket sem szabad teljes egészében lemeríteni. Nyilvánvalóan egy-két véletlen alkalom még nem jelenti azonnal az akkumulátor elhalálozását, azonban a rendszeres lemerítés már komoly gondokat okozhat.

Egészen konkrétan idő előtt tönkre tudjuk tenni vele az akkumulátort. Tapasztalataink szerint a modern akkumulátorok esetében az a legszerencsésebb, ha 30-40 százalékos töltöttség esetén már tölteni kezdjük őket. Ez működik a telefonoknál, az elektromos rollereknél és gyakorlatilag minden modern akkumulátorral üzemelő eszköznél.

Az alacsony töltöttségi szintet azért is érdemes kerülni, mert ilyenkor a Xiaomi rollerek teljesítménye csökken, ezáltal jobban erőlködik a dombokon, a nagyobb tempók mellett, azaz még gyorsabban merül. Nem mellesleg hosszabb távra már egyáltalán nem is ajánlott 30-40 százalékra töltött akkumulátorral elindulni.

Szerencsére a töltöttségi szintet a Xiaomi minden rollerén jól látható helyen ellenőrizhetjük a bekapcsolás után, de egészen pontos adatokat tudunk kiolvasni a hozzá csatlakoztatható társalkalmazásból is.

Hasznos tanácsok a Xiaomi roller töltéséhez

Noha egy Xiaomi roller feltöltéséhez nincs szükség külön képzettségre, így is vannak olyan – nevezzük őket így – szabályok, amelyeket érdemes betartani, hiszen ezzel megelőzhetjük, hogy az akkumulátor károsodjon, ezáltal a jármű használhatatlanná váljon. Lássuk ezeket sorjában:

Használat után ne tegyük azonnal töltőre

Nagyon fontos alapszabály a Xiaomi roller töltése kapcsán – amit sokan gyakran elrontanak –, hogy használat után nem szabad azonnal töltőre tenni a járművet. Ennek az oka abban keresendő, hogy alkalmazás közben – különösen nyáron – a roller akkumulátora nagyon felmelegszik.

Ez egy természetes folyamat, nem hibajelenség, azonban ha ebben az állapotban azonnal csatlakoztatjuk a töltőhöz, még további hőhatás éri, esetenként akár túl is melegedhet, és emiatt károsodhat.

Eső után hagyjuk megszáradni mielőtt feltöltenénk

A nedvesség és az elektromosság köztudottan nem jó barátok. Ez az élet minden területén érvényes, ezért nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy eső – vagy éppen mosás – után a roller teljesen megszáradjon. Bár a töltőcsatlakozó rendszerint szigetelt, azonban így is juthat víz olyan helyre, ami akár rövidzárlatot okozhat.

Feltöltés után ne használjuk azonnal

Amint azt már fentebb is említettük, a töltés során az akkumulátor melegszik, ami egy természetes folyamat. Fontos azonban, hogy ezt követően ne használjuk azonnal a rollert, mert hatására az akkumulátor még tovább melegedhet, ami rövidzárlatot idézhet elő. Ezért a legjobb, ha töltés után legalább 20-30 percet pihentetjük és csak utána indulunk útnak.

Ne hagyjuk magára töltés közben az elektromos rollert

Minden elektromos eszköznél érvényes, így a Xiaomi roller kapcsán is fontos, hogy töltés közben ne hagyjuk magára, ne menjünk el otthonról, legyünk legalább hallótávolságon belül, ha az akkumulátor az elektromos hálózathoz van csatlakoztatva.

Ennek az oka, hogy bár közel sem általános – éppen ellenkezőleg –, de különösen a már idősebb modelleknél előfordulhat, hogy az akkumulátor egy zárlat miatt füstölni kezd, esetleg tüzet okoz. Különösen nagy a kockázata ennek, ha valamilyen olcsó és rossz minőségű csereakkumulátor üzemel benne.

Tudni kell, hogy az ilyen zárlatoknak általában vannak előjelei. A legtöbbször ilyen a gyorsan vagy abszurd módon merülő akkumulátor – például túl gyorsan, egyszerre akár több százalékot ugrik vissza a töltöttség –, az elhúzódó töltési ciklus vagy a túlmelegedés.

Csak gyári töltőt használjunk a töltéshez

Az utángyártott töltők többsége bár olcsón hozzáférhető, a legtöbbször sajnos nagyon gyenge minőséget képvisel. Gyakran bebizonyosodott, hogy vannak köztük tűzveszélyes darabok is. Emiatt nagyon figyeljünk oda arra, hogy Xiaomi rollerünk töltéséhez csak gyári töltőt alkalmazzunk.

Ha az megsérült, tönkrement vagy elveszett, ne próbáljuk meg otthoni körülmények között megjavítani, inkább vásároljunk hozzá gyárit, hiszen csak ez garantálja a megfelelő védelmet, illetve azt, hogy az akkumulátort megfelelő teljesítménnyel töltse, illetve valóban fel is töltse teljesen.

Hasznos tanácsok Xiaomi rollerünk akkumulátor-élettartamának növeléséhez

Azon túl, hogy odafigyelünk a megfelelő töltésre, még nem biztos, hogy mindent megtettünk azért, hogy Xiaomi rollerünk akkumulátor-élettartama megnövekedhessen. Általánosságban elmondható, hogy egy modern akkumulátor 5-800 alkalomra elég újratöltést visel el.

Mindezt úgy, hogy közben nem változik érezhetően a teljesítmény és az üzemidő, ezt követően azonban már fokozatos csökkenést tapasztalhatunk. Az viszont, hogy ez milyen ütemben történik, csak és kizárólag rajunk múlik majd. Ezt szeretnénk megtámogatni az alábbi hasznos tanácsokkal:

Ha tehetjük, már 40 százaléknál töltsük fel

Ami a modern akkumulátorok élettartamát a leginkább csökkenti, az minden kétséget kizáróan az, ha túl nagy kilengést hagyunk a töltésnek, azaz hagyjuk, hogy a Xiaomi roller teljesen lemerüljön, vagy 0 százalék közelébe érjen.

A mai akkumulátorokat azonban úgy tervezték, hogy ezt nagyon nehezen viseli. Ezért célszerű már akkor feltenni töltőre a járművet, ha a töltöttség 40 százalékra csökkent, hiszen ezzel nemhogy rosszat, inkább csak jót teszünk a telep állapotának.

Vezessük be a mindennapos töltést

Amennyiben Xiaomi rollerünket minden nap használjuk, akkor bátran vezessük be a mindennapos töltést, hiszen ezzel alaposan meghosszabbíthatjuk az akkumulátor élettartamát.

Különösen előnyös ez olyan esetekben, amikor például ilyen járművel járunk iskolába vagy dolgozni. Érdemes minden nap töltőre tenni – mint például egy okostelefont –, hiszen ez karban tartja az akkumulátort, mindemellett pedig elkerülhető vele az is, hogy egy reggel ne tudjunk elindulni vele az alacsony töltöttségi szint miatt.

Ne hagyjuk a töltőhöz csatlakoztatva a rollert

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem felügyelik Xiaomi rollerjük töltöttségét a folyamat során, így miután feltöltött, továbbra is csatlakozva hagyják a töltőhöz, sőt vannak, akik akár egész éjszaka hajlamosak ezt tenni.

A probléma, hogy ez károsíthatja az akkumulátort! Itt és most természetesen nem arról beszélünk, hogy valaki néhány percig még a töltőn hagyja a rollert, hiszen ez alapvetően semmit sem befolyásol, a legnagyobb baj ott van, ha órákon vagy éjszakákon át túltöltést kap az akkumulátor.

Sokan nem értik, hogy mi ezzel a probléma, hiszen a töltőegység konkrétan leállítja a töltést, amikor azt érzékeli, hogy az akkumulátor feltelt, azonban valójában ilyenkor az történik, hogy az akkumulátor nem tud dolgozni, nincs rákényszerítve a folyamatos reakcióra – ami a hosszú élettartam egyik feltétele –, vagyis káros hatással van rá.

Arról az eshetőségről pedig most nem is beszélünk, hogy a többórás túltöltés megnöveli az elektromos zárlatok kialakulásának valószínűségét.

Ha nem használjuk, akkor is gyakran töltsük

Rengetegen úgynevezett hétvégi kikapcsolódás miatt vásárolnak maguknak elektromos rollert, illetve vannak, akik csak havonta egy-két alkalommal indítják be, ami alapvetően nem probléma, ha közben a tulajdonosok odafigyelnek az akkumulátor állapotára, a rendszeres töltésre.

Lényeges ugyanis ilyen esetekben ugyanúgy folyamatosan, lehetőleg minél többször tölteni az elektromos rollert, hiszen állásában is merül valamelyest. Amennyiben például két hétig nem töltjük a Xiaomi rollert, majd utána csatlakoztatjuk a hálózathoz, azt kisebb sokkhatásként érzékeli majd az akkumulátor, ami jelentős mértékben rontja az élettartamot.

Figyeljünk rá, hogy hol tároljuk

Ha azt szeretnénk, hogy Xiaomi rollerünk hosszan kitartson mellettünk, akkor ahhoz elengedhetetlen odafigyelni a megfelelő tárolásra, hiszen közel sem mindegy, hogy a járművet milyen közegben tartjuk, lévén ez nagy hatást gyakorol az akkumulátor állapotára.

Köztudott ugyanis, hogy az elektromos eszközökbe kerülő akkumulátorok nem olyanok, mint amilyenek például a gépjárművekben is megtalálhatók. Nagyon rossz hatással van rá a folyamatos nedvesség, az állandó forróság vagy a nagy hideg.

A Xiaomi roller tárolásához ezért a száraz és meleg környezet az ideális, gyakorlatilag a szobahőmérséklet, hiszen ebben a közegben a legoptimálisabb a töltés, illetve nagy általánosságban az akkumulátor megóvása.

A lítium akkumulátorok nem szeretik a szélsőségeket, így például erkélyen vagy nyitott garázsban nem szerencsés tárolni, hiszen ez hosszabb távon biztosan megmutatkozik majd a telep élettartamán.

Akkumulátor-probléma esetén mindig forduljunk szervizhez

Alighanem az egyik leghasznosabb tanács a fentiek közül, hogy amennyiben az üzemidővel, a töltéssel vagy az akkumulátorral lenne problémánk, akkor minden esetben forduljunk szervizhez Xiaomi rollerünkkel (például a Xiaomi Szervizhez), hiszen egy felettébb kényes alkatrészről van szó.

Amennyiben nem gyakorlott szakemberek végzik a szervizelési feladatokat, a rosszul kiszerelt és beszerelt akkumulátor rengeteg problémát okozhat hosszabb távon, különös tekintettel abban az esetben, ha a cserealkatrész nem képvisel gyári minőséget.

A tűzveszélyes rövidzárlatoktól kezdve, a lényegesen lecsökkent üzemidőig bezárólag számos nehézség merülhet fel ilyenkor, azonban egy szervizben biztosan gyári minőségű alkatrész kerül a rollerünkbe, gyakorlott és tapasztalt kezek által, garanciális javítás mentén.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top