Miért recseg a Xiaomi elektromos rollerem?

Miért recseg a Xiaomi elektromos rollerem

A rengeteg mozgó alkatrészből kifolyólag az elektromos rollerekről márkától függetlenül elmondható, hogy a rendszeres használat miatt kialakulhatnak olyan kellemetlenségnek nevezhető jelenségek, amelyek még nem feltétlenül hibák, ellenben zavarhatják a tulajdonosokat.

Ilyen példának okáért a Xiaomi rollerek recsegése, ami egyébként más gyártók termékeire is igaz, de mivel a gyártó kimagaslóan sok ilyen járművet ad el a hazai piacon, ezért gyakrabban találkozunk a nevük mellett ezzel a problémával.

Már itt az elején fontos kiemelni azonban, hogy a recsegések hátterében többnyire nem nagyobb hibajelenség húzódik meg, a legtöbbször ez egy természetes jelenség, ami a használatból fakad, de amennyiben szeretnénk utánajárni, esetlegesen már nagyon zavaró lenne, akkor most segítünk a megoldásban.

Tapasztalataink szerint ugyanis a Xiaomi elektromos rollerek recsegése a legtöbbször egyetlen alkatrészhez köthető, amit sokan akár otthon is fixálhatnak, ha nem félnek szétszerelni a járművet – illetve nem garanciális –, de a gyakorlati háttér és a megfelelő alkatrészek hiánya miatt mindenképpen érdemes megfontolni a szerviz felkeresését is.

A leggyakoribb elektromos roller hibák

Mielőtt azonban elmerülnénk az elektromos rollerek recsegése mögött meghúzódó lehetőségek között, érdemes megismerkedni egy kicsit a legáltalánosabb és leggyakoribb hibalehetőségekkel, amelyek ilyen hanghatást ritkán okoznak, de ha már szervizelésről van szó, mindenképpen szóba kell hozni ezeket is.

Az egyik leggyakoribb probléma az elektromos rollerekkel a kerékhez kapcsolódik. A gumik kopása mellett leginkább a defekt okozhat kellemetlenségeket, de ez alapvetően egy kopóalkatrész, amit ráadásul tömör gumik alkalmazásával nagyon könnyen ki lehet javítani, illetve növelni a tartósságot.

Ezen felül a fékbowden cseréjére van még gyakrabban szükség egy elektromos rollernél, ami szintén nem meglepő, hiszen a biztonságos közlekedés alapja a megfelelő fék, ezen felül pedig olyan apróságok hibásodhatnak meg gyakrabban, mint a lámpák, a sárvédő, a töltőegység vagy éppen a csengő.

Ritkábban jelentkező hibák – éppen ezért javításuk is költségesebb – például az akkumulátor cseréje, ami 2-3 év után hajlamos elfáradni, ebből fakadóan pedig csökkenteni az üzemidőt, de az első motor cseréje egyaránt kivitelezhető, ha valamilyen okból kifolyólag idő előtt meghibásodik.

Mi recseghet egy Xiaomi elektromos rolleren?

A Xiaomi elektromos rollerek felépítése kellően masszív, felesleges dizájnelemek nélkül, a tartósságra fókuszált vele a gyártó. Mint a fentiekből kiderült, rengeteg alkatrész cserélhető, azonban egyik sem okoz recsegő hangot a meghibásodáskor.

Emiatt adja magát a kérdés, hogy vajon mi generálhat ilyen kísérőjelenséget a használat során? A legtöbben arra tippelnének, hogy a komplett vázszerkezetről van szó, hiszen egy masszív megoldásról beszélünk, ami használat közben mozgolódik, tekeredik, és ebből kifolyólag adhat ki ilyen aggasztó hangokat.

Valójában azonban recsegést csak olyan alkatrészek tudnak előidézni, amelyek egymás mellett mozognak, vagy bizonyos esetekben elmozdulhatnak. Ezzel máris leszűkítettük a kört, hiszen a Xiaomi rollereket úgynevezett csuklós vázzal vértezték fel annak érdekében, hogy összehajthatók, ezáltal könnyebben szállíthatók legyenek.

Ezzel el is érkeztünk a probléma gyökeréhez, hiszen bátran ki merjük jelenteni, hogy ha valaki recsegésre panaszkodik egy Xiaomi rollernél, akkor ott az esetek döntő többségében a kormány, azon belül is a zárómechanika lehet problémás.

A leggyakoribb ok: a kormány recsegése!

Ezzel természetesen bátran általánosíthatunk: a Xiaomi elektromos rollerek recsegését a legtöbbször a kormányhoz kapcsolódó probléma okozza, de ennyivel közel sem intézhetjük el ezt a kérdést, hiszen még mielőtt megismerkednénk a kiváltó tényezőkkel, előtte érdemes számításba venni egy másik lehetőséget.

Sokan nem törődnek a súlykorláttal

Valóban ritka probléma, de azért ki kell emelnünk a sorból, hiszen kevesen törődnek vele, hogy minden Xiaomi elektromos roller rendelkezik súlykorláttal, ami a legtöbbször 100-, maximum 110 kilogramm személyenként.

Ez nem azt jelenti, hogy a roller ugyanúgy viselkedik egy 60- és egy 99 kilós személy alatt. Bár mindkettőt biztonságosan el tudja szállítani, hiszen ez gyártói előírás, azonban utóbbi esetben már számolni kell a hosszabb féktávokkal, a lassabb gyorsulással, a rövidebb üzemidővel.

Ezen felül a nagyobb súly könnyedén előidézhet Xiaomi elektromos rollerünknél olyan recsegő hangokat, amelyek nem feltétlenül a kormányoszlopból jönnek, sokkal inkább magának a vázszerkezet illesztéseinek mozgolódásából.

Ez nem jelenti azt, hogy a roller használata nem biztonságos, és közel sem tekinthető hibának, éppen ellenkezőleg, mondhatni normális hanghatások, amelyekre érdemes azért odafigyelni, és amennyiben testsúlyunk közelíti a maximum értéket, akkor inkább egy masszívabb roller után nézni.

Mi tud recsegni a kormányon?

A kis kitérő után térjünk vissza az alapproblémához. Mint említettük a Xiaomi rollerek recsegésének a hátterében a legtöbb esetben a kormány áll, annak is konkrétan a záró mechanikája vagy csuklója – ki, ahogyan ismeri.

Ezt az elemet ugyanis a gyártó szinte minden modellnél különösen bonyolultra tervezte. Különösen a Xiaomi M365-ös rollereknél gyakori jelenség, hiszen a zármechanizmus áll egy pattintható kormánycsatból, egy belső gyűrűs csavarból, egy keresztcsavarból, valamint egy rögzítő kampóból is, hogy csak a legfontosabb elemeket említsük.

Mi tud recsegni a kormányon?

Hogy ebből a sokaságból pontosan mi recseghet? Alapvetően egy tervezési sajátosság, amit még csak véletlenül sem neveznénk hiányosságnak. Tudni kell ugyanis, hogy a kormány csukhatósága miatt a csuklót úgy alakították ki, hogy elemei között rések legyenek.

Ezek kezdetben még nem túl jelentősek, a rendszeres használatból fakadóan azonban kopásnak indulnak, a tartócsavarok meglazulnak, a mechanikát pedig nagyobb terhelés éri, ami a nem tökéletes záródásból és illesztésből fakadóan recsegő hangot ad ki magából.

Erre érdemes nagy figyelmet fordítani, hiszen amennyiben megjelenik a recsegő hang, csak idő kérdése, hogy a kormány mikor kezd el lötyögni a kilazult csavarok miatt. A laza kormány ráadásul nemcsak instabillá teszi a rollert, hanem eltörheti a rögzítő kampót, legvégső esetben pedig akár a komplett kormányrudat is.

Hogyan orvosolható a recsegő kormány?

A recsegő kormány problémáját tehát nem érdemes félvállról venni, fontos mielőbb megoldást találni rá, ellenkező esetben akár baleset is lehet a vége. Hogy miként álljunk neki?

Itt érdemes kiemelni, hogy kisebb-nagyobb eltérések modellenként előfordulhatnak, de nagy általánosságban minden kormánycsukló hasonló elven működik. Amennyiben a kormány még csak kilazult, azaz kisebb mértékben recseg, netán alig pár napja kezdte a hangadást, akkor elegendő lehet néhány hetente vagy havonta legalább egyszer meghúzni a kapcsolódó csavart.

A rögzítőcsavar ugyanis a menet közben tapasztalható rázkódás miatt folyamatosan mozgolódik, lazul, az anya letekeredik, és jellemzően ez az első jele annak, hogy recsegő hanghatások keletkeznek.

Különösebb házilagos ellenszere nincs, azonban van egy hasznos kiegészítő, ami segít a megelőzésben.

Érdemes beruházni egy kormánymerevítőre

Az egyik legjobb megoldás a recsegés ellen, ha kormánymerevítőt vásárolunk magunknak. Ez egy utólagos szerkezet, amit kifejezetten azért álmodtak meg, hogy a kormány csavarjait ne érje akkora erőhatás, sőt maga a kormány is stabilabb, biztosabb legyen.

A kormánymerevítőkből nagyon sokféle típus létezik, így érdemes mindig a mi Xiaomi rollerünkhöz ajánlottat választani, hiszen a csuklószerkezet olajozásával, ez a gyakorlatilag filléres kiegészítő óriási segítség lehet abban, hogy többé ne kelljen a recsegő kormány miatt aggódnunk.

Néha elég egy gumialátét, máskor nagyobb beavatkozásra van szükség

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Xiaomi elektromos roller recsegését – ha a kormány okozza – nagyon sokféle módon meg lehet oldani. Gyakran elég egy kis olaj a szerkezetnek, illetve a csavarok áthúzása, azonban vannak ma már ennél sokkal komplikáltabb lehetőségek is.

Különösen a régebbi Xiaomi elektromos rollereknél vagy nagyon kikopott kormányoknál lehet alkalmazni például speciális gumialátéteket. Sokszor elég egy keményebb tömítésből kivágni egy kis darabot a siker érdekében, de ha professzionális megoldást keresünk, akkor a 3D nyomtatás is szóba jöhet.

Ez a módszer azért csak a régebbi rollereken működhet, mert esetükben sokkal nagyobbak a rések, azaz lehetőség van tömíteni őket ilyen módszerekkel. Természetesen a világháló tele van különféle egyéb, mondhatni tartósabb megoldásokkal, ezek többségéhez azonban jellemzően már nagyobb beavatkozásra van szükség.

Vannak akik például eleve átfúrják a komplett kormányt vagy tömítőpasztával töltik ki a szerkezetet azért, hogy a recsegés végérvényesen megszűnjön. Nem egy rossz megoldás, ugyanakkor megfelelő kiegészítők és szerszámok nélkül nem érdemes belekezdeni.

A legfontosabb a megelőzés

Az alternatív megoldásokkal ellentétben az egyik legjobb módszer a Xiaomi elektromos roller recsegésének megszüntetéséhez a megelőzés, a megfelelő karbantartás. A kormány esetében a csukló elemeket például fontos mindig stabilizálni, illetve biztosítani számukra a megfelelő kenést.

A forgó vagy egymáson mozgó alkatrészek ugyanis hajlamosak a kopásra. Ezt a hatást rendszerint valamilyen kenőanyaggal tudjuk mérsékelni, de az olaj nem feltétlenül jó alternatíva. 

Érdemesebb inkább valamilyen zsírt használni – éppen úgy, mint a csapágyaknál vagy az illesztéseknél –, hiszen ez az anyag a helyén marad, nem folyik ki a helyéről, így növelhető az érintett elemek élettartama és ritkábban találkozunk a kellemetlen recsegéssel is.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, irány a szerviz!

Ha még soha nem szereltünk Xiaomi elektromos rollert, és fogalmunk sincs, hogy a kormányszerkezet mely részeit kell meghúzni vagy módosítani a recsegés megszüntetéséhez, akkor érdemes lehet felkeresni egy Xiaomi Elektromos Roller Szervizt, ahol megfelelő keretek között tudják orvosolni a problémát.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top