8+1 ok, amiért Xiaomi telefonod akkumulátora gyorsabban merülhet

8+1 ok, amiért Xiaomi telefonod akkumulátora gyorsabban merülhet

Minden okostelefon-gyártó, így természetesen a Xiaomi számára is hatalmas problémát jelent az akkumulátor-kapacitás kérdése. A cél, hogy a készülékek minél jobb üzemidőt érjenek el, de közben mind szoftveresen, mind hardveresen újabb és újabb korlátok merülnek fel.

Leginkább ennek köszönhető, hogy miközben a kapacitást nem sikerül drasztikus mértékben növelni, a gyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gyorstöltés technológiájára, hogy a lehető legrövidebb idő alatt minél több energiát tudjanak pumpálni az évek óta változatlan befogadóképességű akkumulátorokba.

Bár a Xiaomi magasan a legjobb kapacitású telepekkel szereli okostelefonjait – többségükbe 5000 mAh-s típus kerül –, azonban még ezzel a háttérrel is nehezen biztosított, hogy átlagos felhasználás mellett készülékeik egyetlen töltéssel több mint 24 órát kibírjanak.

Ezért elengedhetetlen, hogy telefonunk akkumulátorát minél jobban kihasználjuk. A gyártók ehhez ma már rengeteg automatizált folyamatot alkalmaznak, de a felhasználók is sok olyan beállítással élhetnek, melyek még tovább növelik az üzemidőt.

Hogy hol kell keresni ezeket a beállításokat? Aktuális cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat, melyek Xiaomi telefonoknál az akkumulátor gyorsabb merülését eredményezhetik.

Az akkumulátorok kapacitása folyamatosan romlik

Mielőtt rátérünk az akkumulátor merülését serkentő folyamatokra, fontos tisztában lenni ezeknek az elemeknek egy nagyon sajátos tulajdonságával. Ez nem más, minthogy az akkumulátorok kapacitása az állandó töltési ciklusok mellett folyamatosan romlik.

A statisztikák szerint a modern telepek maximum ezer töltést képesek elviselni úgy, hogy tárolóképességük ne csökkenjen, ezt követően azonban már észrevehető lesz az üzemidő változása, azaz folyamatos csökkenése.

Az ezer töltés – napi egy alkalommal számolva – azt jelenti, hogy legfeljebb három évig tart ki a készülékekben teljesítménycsökkenés nélkül egy ilyen alkatrész, ezt követően azonban a felhasználók már gyorsabb merülést tapasztalhatnak.

Ezért nagyon fontos, hogy amennyiben a telefon már 2-3 éves, jellemzően semmilyen praktika sem segít abban, hogy jelentős mértékben növeljük az üzemidejét. Ilyenkor többnyire már csak a Xiaomi akkumulátor csere segíthet, ami lényegesen olcsóbb befektetés, mint egy új készülék vásárlása.

Nagyon lényeges azonban, hogy az akkumulátor cseréjét mindig szervizre bízzuk, hiszen a mai telefonokhoz már nemcsak szaktudás, hanem speciális eszközök is szükségesek a szétszereléshez és az összerakáshoz, hiszen egy új telep beépítéséhez teljesen szét kell szedni a készüléket, ami rengeteg extra hibalehetőséggel járhat.

A megfelelő minőségű cserealkatrész beszerzésének problémáját pedig még szóba sem hoztuk!

A leggyakoribb okok, amelyektől Xiaomi telefonunk akkumulátora gyorsabban merül

Most, hogy már ismerjük az akkumulátorok sajátosságait, lássuk azokat a konkrét okokat, melyek gyorsabb merülést idézhetnek elő akár már egy néhány hónapos készüléknél is.

Bluetooth-kapcsolat

Míg az NFC akár naphosszat bekapcsolva maradhat, nem terheli meg különösebben a telefonunk akkumulátorát, addig a Bluetooth-ról ez már nem mondható el. Főként azoknál a készülékeknél van ez így, ahol régebbi típusú technológia üzemel.

A Bluetooth-kapcsolatról ugyanis tudni kell, hogy nem túl energiahatékony megoldás, de mivel ipari standard, ezért gyakran kell használnunk. Sokaknál viszont még akkor is be van kapcsolva, ha nem csatlakozik aktívan eszköz a telefonhoz.

Ez azért baj, mert ha a Bluetooth aktív, üresen is felesleges fogyasztást idéz elő, ami ráadásul egyáltalán nem nevezhető csekélynek, ezért ügyeljünk rá, és ha nem használjuk, akkor kapcsoljuk ki, mert értékes perceket nyerhetünk vele az üzemidőből.

GPS

Még a Bluetooth-kapcsolatnál is sokkal energiaigényesebb technológia a helymeghatározás, vagy más néven a GPS. Rendkívül sok erőforrásra van szükség a működtetéséhez, ezáltal drasztikus mértékben merítheti az okostelefon tartalékait.

Ezért fontos minden esetben kikapcsolni, ha nincs rá szükség, azonban nem árt odafigyelni rá, hogy vannak olyan applikációk, amelyek automatikusan bekapcsolhatják. Ezek többségére a legtöbb program ugyan rákérdez, de sokan átolvasás nélkül engedélyezik az automatizált indulást.

Különösen az okosórás applikációk vagy a közösségi oldalakhoz kapcsolódó szoftverek például folyamatosan GPS kapcsolatot igényelhetnek, de amikor nincs rá szükség, rengeteg üzemidőt spórolhatunk a deaktiválással.

Mobilnet és WiFi

Ma már mondhatni teljesen elvárható, hogy a nap 24 órájában online és elérhetők legyünk. A probléma, hogy az ehhez kapcsolódó technológiák nagyon meg tudják terhelni az okostelefon akkumulátorát, így a mobilnet és a WiFi kapcsolatok egyaránt rossz hatással vannak az üzemidőre.

Ezért érdemes mindig csak az egyiket aktiválni – a kettő együtt felesleges energiapazarlás –, ha tehát van WiFi, akkor rögtön kapcsoljuk ki a mobilnetet, ha pedig nincs elérhető vezeték nélküli hálózat, akkor rögtön álljunk át mobilnetre, és amennyiben nincs rá szükségünk, akkor kikapcsolni azt is, hiszen az adatforgalom jelentős extra terhelést jelent a készüléknek.

Nem használt applikációk

Meglepően gyakori, hogy a gyorsan merülő akkumulátorok hátterében egyszerű túlterheltség áll. A legtöbb okostelefon ugyanis úgy működik, hogy minden feltelepített applikáció fut a háttérben. Ez kisebb-nagyobb mértékű energiafogyasztással jár együtt, és egy-két plusz programnál jellemzően nem is okoz nagy galibát.

Amennyiben azonban 15-20 utólagos applikáció van a telefonunkon, melyek jelentős részét egyáltalán nem is használjuk – különösen gyakori ez a mobiljátékoknál –, akkor azok a háttérben futó folyamatok miatt képesek meríteni a készülék akkumulátorát.

Emiatt a nem használt applikációkat érdemes minél előbb letörölni, hiszen frissítéseikkel, értesítéseikkel és egyéb energiahasználó folyamataikkal jelentős mértékben meg tudják rövidíteni az üzemidőt.

Kártevők települése

Ma már az okostelefonok világában is nagyon gyakoriak a kártevők. Bár a Play Áruház beépített ellenőrző rendszere, valamint a Xiaomi telefonok saját víruskeresője nagyon jó arányban tudja kiszűrni a kártékony szoftvereket, azonban így is előfordulhat, hogy valamilyen kártevő kerül a készülékre.

Ezt onnan vehetjük észre a legkönnyebben, hogy telefonunk energiafogyasztása jelentős mértékben megemelkedik, hiszen többségük a háttérben tevékenykedik, nem okoz látható elváltozásokat, azonban az akkumulátor kapacitását feleslegesen terhelhetik.

Amennyiben felmerül a kártevő gyanúja, mindenképpen érdemes letölteni egy víruskereső szoftvert és lefuttatni a készüléken. Ha nincs változás, az adatmentés után a gyári beállítások visszaállítása segíthet a probléma megoldásában, ellenkező esetben nem kártevő áll a háttérben.

A kijelző fényereje

Tudni kell, hogy minden okostelefon akkumulátorát a kijelző terheli meg a leginkább. Sokan használják a legmagasabb fényerőn készüléküket, aminek az oka főként az, hogy a nem AMOLED típusú panelek láthatósága nappali fényben kifejezetten rossz.

Ez azonban drasztikus mértékben csökkentheti az akkumulátor kapacitását, ezért érdemes inkább kompromisszumot kötni, és nagyjából 60 százalékosra csökkenteni a fényerőt, vagy bekapcsolni az automatizálást, ami mindig az aktuális körülményekhez igazítja ezt az állapotot.

Sokat segíthet továbbá, ha bekapcsoljuk a sötét módot a készüléken vagy egy olyan témát telepítünk, ami nincs tele animációkkal, ellenben sötét alapszínnel rendelkezik, hiszen ilyenkor kevesebbet kell világítania a kijelzőnek, ami a fogyasztás szempontjából rendkívül lényeges.

Szoftveres meghibásodás

Az akkumulátor gyors merülésének a hátterében gyakran kevésbé konkrét okok is meghúzódhatnak, így például szoftveres meghibásodás, aminek a detektálása rendkívül nehéz feladat, hiszen gyakorlatilag bármi lehet, akár egy operációs rendszert érintő bug vagy egy elégtelen frissítés is.

Gyakran előfordul például, hogy nem is egy utólagosan telepített applikációval, hanem egy gyári szoftverrel van probléma, így sokkal több energiát vesz fel a működéséhez, mint amennyire szüksége van. Az ilyen hibák gyakran egy újraindítással vagy egy frissítéssel orvosolhatók.

Sajnos azonban előfordulhat ennél összetettebb eset is. Ilyenkor az újraindítás nem segít, ezért manuálisan szükséges feltárni a problémát. Érdemes azokkal az applikációkkal kezdeni, melyek GPS-t igényelnek a működésükhöz, hiszen ez önmagában is megterheli az akkumulátort, egy hibás programmal kiegészülve azonban még nagyobb gondot okoz.

Ha erre gyanakodunk, a helymeghatározás átmeneti kikapcsolásával érdemes tesztelni a telefont, majd utána fokozatosan ellenőrizni az applikációkat. 

Kevesen gondolnak rá, holott valós problémát jelent a telefon tárhelyének az ellenőrzése is. Amennyiben túl kevés a szabad hely a készüléken, akkor könnyen előfordulhat, hogy a telefon gyorsabban merül, miközben még az alkalmazások, az operációs rendszer is lelassul.

Hogy a mai készülékek optimálisan tudjanak működni, ahhoz legalább 2-4 GB szabad helyre van szükség a belső memóriában. Amennyiben ez is biztosított és nem segített egyik fenti lehetőség sem, az adatmentést követően érdemes kipróbálni a gyári beállítás visszaállítását.

Hardveres meghibásodás

Bár ritka eset, de mindenképpen számításba kell venni a gyorsan merülő okostelefonok esetében a hardveres meghibásodás lehetőségét. Amivel kapcsolatban gond lehet ilyenkor, az nem más, mint az alaplap, hiszen ez az alkatrész szabályozza a készülék energiafelhasználását.

Meghibásodásakor előfordulhat, hogy a telefon túl sok energiát vesz fel az akkumulátorból, ami extrém esetben – különösen akkor, ha nem vesszük észre a jelenséget –, akár az eszköz meghibásodását is jelentheti.

Az alaplapnak természetesen több részegysége van, ami azt jelenti, hogy a gyors merülés mellett más hibákat is produkálhat. Nem működik megfelelően a WiFi? Nem talál hálózatot a készülék? Ezek mind-mind olyan hibajelenségek, melyek problémás alaplapra utalnak, és az akkumulátor gyors merülését eredményezik.

A megoldás ilyen esetekben a szerviz lesz, azonban egy alaplapi probléma javítása gyakran nagyon költséges lehet, így érdemes számításba venni inkább a telefoncsere lehetőségét, hiszen nem kizárt, hogy ez sokkal költséghatékonyabb megoldás.

Ha gondok vannak a töltéssel

A téma kapcsán érdemes külön kezelni azt az esetet, amikor Xiaomi telefonunk akkumulátora nemcsak gyorsabban merül, hanem a töltéssel is akadnak gondjai, így vagy egyáltalán nem veszi fel az energiát vagy csak nagyon lassan.

A jelenségek tárháza ezen a téren nagyon széles. Előfordulhat például, hogy a gyári töltővel is olyan lassan szívja magába a készülék az elektromosságot, mintha USB kábelen keresztül egy számítógéphez csatlakoztattuk volna, máskor pedig egy éjszaka alatt sem tud megfelelően feltölteni.

Az ilyen esetekben nem kell azonnal az akkumulátorra gondolni. Sokszor nincs is vele probléma, inkább a készülék töltője hibás, ezért érdemes első körben azt megvizsgálni. Figyeljünk oda a külső sérülésekre, az elektromossággal érintkező nyúlványok épségére, de arra is, hogy a kábel nem törött-e meg, vagy nem sérült valamilyen formában.

Ha bármelyik eset fennáll, azaz látható sérülésről beszélünk, akkor új töltő beszerzésére van szükség, amit természetesen érdemes kipróbálni előbb egy minden téren egyező típussal, ha van a környezetünkben, aki pontosan olyan telefont használ, mint mi.

Fontos kerülni azokat az eseteket, amikor rossz minőségű, utángyártott töltőkkel próbálkozunk vagy nem a mi telefontípusunkhoz való fejjel akarjuk feltölteni a készüléket. Előfordulhat ilyenkor, hogy az egyébként jól működő és ép akkumulátort ezzel a húzással tesszük tönkre.

A Xiaomi okostelefonjaira nem jellemző a dokkolóval történő töltés, de más gyártók gyakran alkalmaznak ilyen megoldásokat. Érdemes ezekben az esetekben ellenőrizni a csatlakozókat, áramtalanítás után pedig gondoskodni azok tisztításáról.

Természetesen a hagyományos töltők esetében is találkozhatunk koszolódással, ez azonban inkább a készülékek töltőcsatlakozójánál jelentkezik gyakrabban. Különösen a modern Type-C porttal ellátott készülékeken elég nagy hely van ahhoz, hogy a zsebkosz és a por összegyűljön, és megakadályozza a töltő megfelelő csatlakozását, ami elégtelen energiafelvételt eredményez.

Nem szabad elmenni szó nélkül az olyan esetek mellett sem, amikor a probléma forrását hardveres gond idézi elő. Előfordulhat ugyanis, hogy konkrétan a töltőcsatlakozó hibásodott meg, nem tudja megfelelő módon átadni az elektromosságot az akkumulátornak.

A régebbi típusú töltőcsatlakozók hajlamosak voltak a nyúlásra, amikor a fogadófelület egyszerűen kitágult, ami szintén sokszor állt az elégtelen csatlakozás hátterében. Ennek a tipikus tünete, amikor a töltőkábel nem feszül bele a portba, érezhetően lötyög benne, a telefon pedig csak akkor tudja felvenni az elektromosságot, ha valamelyik irányban megfeszítjük vagy kitámasztjuk a kábelt.

A helyes töltéssel megnövelhető az akkumulátor élettartama

A közhiedelemmel ellentétben az okostelefonok megfelelő töltése alapvetően befolyásolja az akkumulátor élettartamát, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen töltési szokásaink vannak. Léteznek ugyanis olyan rossz berögződések, melyek akár hónapokkal is lerövidíthetik egy akkumulátor teljes élettartamát!

Sokan úgy gondolják, hogy mivel az akkumulátorok ciklusa előre meghatározott, ezért nem fontos odafigyelni a helyes töltésre, tehát bátran lemeríthetők, akár éjszakákon át töltőn hagyhatók és bármilyen töltőfejjel kompatibilisek.

Ebben a formában azonban ezek egyáltalán nem állják meg a helyüket, ha ugyanis így töltjük telefonunkat, akkor az akkumulátor életciklusa meg sem közelíti majd az ajánlott 2-3 évet, sokkal előbb problémát tapasztalunk majd az üzemidővel.

A modern okostelefonokban már lítium akkumulátorok vannak, amiket folyamatos használatra terveztek, tehát állandóan tölteni és meríteni kell őket, de nem akárhogyan! A legfontosabb, hogy a készülékeket folyamatosan 50 és 90 százalék közötti töltöttségen tartsuk, azonban az élettartam számára nem optimális sem az 50 százalék alatti, sem a 90 százalék feletti érték.

Ha tehát szükséges, töltsük inkább napjában kétszer a telefonunkat, mert sokkal kevesebbet ártunk vele neki, mint azzal, ha 20 százalékra vagy még alacsonyabb értékre merítjük, az esetleges teljes lemerülésnél ártalmasabbat pedig nem is tehetnénk a készülékkel, sőt az órákon át tartó felesleges töltés sem szerencsés a modern akkumulátorok számára.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top