Mindent a Roborock S7 szónikus felmosás funkciójáról

Mindent a Roborock S7 szónikus felmosás funkciójáról

Azon túl, hogy a robotporszívók hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, a felmosás funkció tekintetében nem sikerült akkora előrelépést produkálniuk, mint a száraz takarításban, amivel kapcsolatban már a hagyományos társaikat is képesek maguk mögé utasítani.

Ha viszont felmosásról van szó, a legtöbb robotporszívó a klasszikus formulára épít, azaz egy nedvesített törlőrongyot – vagy más néven mopot – húz végig maga alatt a padlón, ami a közelébe sem ér a hagyományos felmosásnak, inkább egyfajta nedves portörlésnek tekinthető.

Ebbe a látszólagos zsákutcába hozott azonban egy óriási fejlesztést a Roborock S7-es modellje, mely elsőként mutatta be a szónikus felmosást, ami kétségtelenül a robotporszívók jövőjét hivatott prezentálni, hiszen az első olyan technológiai újdonság, ami valóban egy újabb szintre tudta emelni ezt a funkciót. 

Emiatt az alábbiakban összegyűjtöttünk minden fontos részletet a Roborock S7 felmosási képességeiről, ami óriási segítség lehet azok számára, akik a vásárlás előtt szeretnék alaposabban megismerni ezt a forradalmi technikai újítást.

A VibraRise technológiáról

Hogy a Roborock S7 már nemcsak a száraz takarítás tekintetében lehet a segítségünkre, azt elsődlegesen a VibraRise technológiának köszönheti, hiszen ezzel a szabadalmaztatott megoldással tudták megvalósítani a szónikus felmosást, ami a gyakorlatban is kifejezetten hatékonynak bizonyult.

A VibraRise alapját egy olyan technológia biztosítja, ami kísértetiesen hasonlít az okostelefonoknál már látott vibramotorok működésére. A lényeg, hogy a vibrálásra, illetve apró rezgésekre specializált eszköz ide-oda mozgassa a nedves mopot, ami ettől egyfajta súroló hatást tud előidézni.

A technológia képes percenként akár háromezer pulzálásra, amitől a mop egy kifejezetten kíméletes, ámde rendkívül hatékony dörzsölő hatást fejt ki a padlóra, tehát nemcsak a port vagy a folyékony halmazállapotú szennyeződéseket, hanem például az odaszáradt étel- és italmaradékokat is gond nélkül összeszedi.

Mivel mindezt egy 300 ml-es víztartály támogatja meg, elég nedvesség társul hozzá ahhoz, hogy a nedves feltörlés során az odaszáradt kávé- vagy üdítőfoltok, sőt a kisebb sáros foltok is könnyedén eltávolításra kerülhessenek, akárcsak a valódi felmosás során.

Ultrahangos szenzor a szőnyeg felismeréséhez

Bár a VibraRise funkció önmagában is jelentős előrelépésnek tekinthető, azonban ehhez mérten még egy sor más finomhangolással szolgál a Roborock S7 azért, hogy maga a felmosás sokkal kényelmesebb és hatásosabb lehessen.

A gyártó például beépített egy speciális ultrahangos szenzort a készülékbe, ami azt a célt szolgálja, hogy a porszívó időben felismerje a szőnyeget a padlón, így ezzel elkerülhető, hogy összevizezze azt. Sőt mi több, az eszköz ehhez a szenzorhoz kötötte a felemelhető mopot is, de erről hamarosan bővebben is írunk még.

Ultrahangos szenzor a szőnyeg felismeréséhez

Amit előbb ki kell emelni, hogy az ultrahangos szenzor alaposan meg tudja könnyíteni a robotporszívó automatizálását, hiszen eddig a szőnyegekhez minden esetben no-go vagy no-mop zónákat kellett beállítani a kapcsolódó társalkalmazáson belül.

Ez komplett padlószőnyeges helyiségek esetében hatékony is volt, de ha egy járólapos vagy parkettás felületen elhelyezett rongyszőnyeget kellett így kizárni a felmosásból, az rendkívül nehézkesnek bizonyult, hiszen soha nem ugyanazon a helyen és ugyanabban a pozícióban volt, mint korábban, így a szőnyeg sarkai gyakran lettek nedvesek emiatt.

Ezzel a szenzorral és a felemelhető moppal azonban ez a probléma is végleg megszűnt. 

Felemelhető mop

Ha már többször is szóba került a felemelhető mop, akkor lássuk ennek a működését is egy kicsit alaposabban.

A korábbi, kevésbé fejlett robotporszívókkal általános probléma volt, hogy a nedves mop gyakran eláztatta a szőnyegeket. Bár önmagában a szenzor már elegendő lett volna ahhoz, hogy ez megszűnjön, azonban a Roborock ennél sokkal tovább ment a hatékonyság érdekében.

Így született meg a felemelhető mop, aminek a lényege egy egyszerű mechanizmus, ami képes megemelni a nedves törlőrongyot abban az esetben, ha a robotporszívó szőnyeget érzékel, így bátran rámehet a felmosó feltéttel is, hiszen a két felület közvetlenül nem érintkezik majd.

Felemelhető mop

Ilyenkor maga a felmosás folyamata leáll, és száraz takarítás veszi kezdetét, ami a gyakorlatban nemcsak rendkívül ötletes, hanem nagyon hasznos is, hiszen nem szükséges állandóan fel- és leszedegetni a mopot, ami rengeteg felesleges plusz munkát ad a robotporszívó tulajdonosainak.

Nyilván a technológiának még vannak gyermekbetegségei, így például csak rövidszőrű szőnyegek esetén működőképes, hiszen maximum 5 milliméterre tudja felemelni a mopot a kérdéses mechanizmus. Ez a hosszabb szálú szőnyegek esetén még mindig okozhat nem kívánt vízfoltokat, bár azt azért meg kell jegyezni, hogy közel sem olyan mértékben, mintha a robotporszívó rányomná a nedves mopot a felületre.

Ezzel a technológiával teljesen általánosnak tekinthetők olyan esetek, amikor a robotporszívó minden emberi beavatkozás nélkül tud feltakarítani vegyes felületeket. Példának okáért a járólapon elhelyezett szőnyegek vagy lábtörlők esetén mindkét felszín a hozzá illeszkedő módszerrel kerül feltakarításra úgy, hogy közben nekünk hozzá sem kell nyúlnunk az eszközhöz.

Erőteljes szoftveres és navigációs háttér segíti a felmosás funkciót

Hogy mindezt nagyon erős szoftveres háttérrel és rengeteg kapcsolódó beállítással fejelte meg a Roborock – példának okáért még a vízmennyiség is szabályozható – az még tovább növeli az S7 felhasználhatóságát a felmosás funkció tekintetében.

A navigációról pedig még nem is beszéltünk, hiszen a Roborock S7 a maga kategóriájában kimagasló tulajdonságokkal rendelkezik ezen a téren. Szüksége is van rá, hiszen a pontos tájékozódás elengedhetetlen ahhoz, hogy precízen kikerülje az akadályokat és körbe tudja takarítani a berendezési tárgyakat. 

Ehhez természetesen pontos LiDAR rendszer és egyéb szenzorok kerültek bele az eszközbe, melyek nemcsak a felmosás funkció munkáját teszik pontosabbá, hanem mindemellett az általános tájékozódásban, a térképkészítésben és a precíz beállításokban is nagyon lényeges szerepet töltenek be.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top