Hívás során megnémuló Xiaomi telefon? Valamikor csak a hangszóró csere segít!

Hívás során megnémuló Xiaomi telefon

Állandóan visszatérő vagy szűnni nem akaró problémaként jelentkezik, hogy Xiaomi telefonunk teljesen megnémul a hívások során, azaz semmit sem hallunk a másik félből? Ilyen esetekben rengeteg hibalehetőség meghúzódhat a háttérben, így például még az sem biztos, hogy a probléma a mi készülékünkben keresendő.

Előfordulhat ugyanis, hogy a hívott fél telefonjában romlott el a mikrofon, amit könnyen kiszűrhetünk azzal, ha felhívunk valaki mást. Amennyiben ilyenkor is teljes némaságot és süketséget tapasztalunk, akkor érdemes elsőként a saját készülékünk hibájára gondolni.

Először is ellenőrizzük, hogy valóban a beszédhangszóróval van-e probléma?

Mielőtt azonnal szervizhez fordulnánk, természetesen mi is megtehetünk néhány dolgot a telefonunkért, hiszen a hangszóró csere a legegyszerűbb és leghatásosabb megoldás, azonban előfordulhat, hogy hardveresen semmi probléma sincs vele.

Érdemes ezért ilyenkor a legalapvetőbb tulajdonságokat is tesztelni. Egy újraindítás után ellenőrizni a térerőt, de azt is, hogy nem halkítottuk-e le véletlenül túlzottan a készülék hangbeállításait, sőt érdemes kipróbálni headsettel és kihangosítva is az eszközt, hiszen amennyiben ilyenkor minden rendben van vagy továbbra sem működik, akkor szintén minden jel a hangszóróra utal.

A Xiaomi okostelefonjaiban – és ez valamennyi készülékről elmondható – általában két hangszóró található. A csengőhangszóró gondoskodik általában azért, hogy a videóknak, a játékoknak és a zenéknek legyen hangjuk, de a kihangosításért is ez a felelős.

A beszédhangszóró ezzel szemben a telefonáláskor kap szerepet, hiszen ezen keresztül halljuk majd a másik felet. Ha problémát tapasztalunk vele úgy, hogy a beállításaink megfelelőek, akkor sem kell rögtön az alkatrész cseréjére gondolni, hiszen előfordulhat, hogy csak egy alapos tisztításra lesz szükség.

A hangszóró koszolódása és tisztítása

Minden beszédhangszórót egy sűrűn szőtt rácsos szerkezet véd attól, hogy a külvilág hatásai, a por, a kosz és a nedvesség ne tudjon eljutni az érzékeny membránhoz. Miközben ez a rács nagyon hasznos kiegészítő ezen a téren, fontos megjegyezni, hogy a sűrű szövés gyakran képes teljesen eltömíteni a nyílást. 

Ez a probléma is előidézheti, hogy telefonáláskor rosszabbul, halkabban hallhatjuk majd a másik felet. Különösen jellemző probléma ez olyan készülékeknél, ahol vízálló kialakítással vagy legalább IP68-as szabvánnyal van dolgunk, hiszen ezeket az eszközöket sokkal sűrűbb hálóval látják el a hangszórónál.

Amennyiben a hangszóró láthatóan koszos, akkor érdemes megpróbálni otthoni körülmények között kitisztítani. A vékonyszálú fogkefék vagy ecsetek alkalmazása kifejezetten hatásos lehet ilyenkor, de óvakodjunk a szúrós és éles tárgyaktól, sőt a sűrített levegő sem túl szerencsés.

Ezek ugyanis megsérthetik a hálót, ezzel együtt pedig a hangszórót is, így a sűrített levegőt például könnyű túl közelről belefújni a nyílásba, amitől kiszakadhat a membrán, ezt pedig már valóban csak szervizben lehet orvosolni.

Mikor van szükség a hangszóró cseréjére?

Amennyiben a fentiek közül egyik praktika és módszer sem hoz eredményt, akkor az esetek döntő többségében csak a hangszóró cseréje hozhat tartós megoldást, hiszen a legtöbbször a komplett alkatrész meghibásodott, amit csak egy új darabbal lehet orvosolni.

Beázás és egyéb külső hatások miatt természetesen előfordulhatnak mechanikai sérülések is, de bármelyik esetről is legyen szó, a készüléket szét kell szedni hozzá, ami már önmagában speciális eszközöket és természetesen megfelelő mennyiségű tapasztalatot igényel.

Xiaomi hangszóró csere

A Xiaomi Szerviz valamennyi készülék esetében biztosítja, hogy a fenti problémákat gyors határidőkkel, garanciális munkavégzéssel és minőségi alkatrészekkel javítja, így a hangszóró meghibásodása nem okozhat majd tartós kellemetlenséget.

Hogy nem tudjuk személyesen eljuttatni a telefont az üzletbe? Aggodalomra semmi ok, a szervizfutár szolgáltatás jóvoltából a vidéken élők is gyorsan lebonyolíthatják telefonjuk javítását, amihez ráadásul még csak ki sem kell mozdulniuk otthonukból.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top