Mit tehetünk, ha Xiaomi telefonunk kamerája nem működik megfelelően?

Xiaomi telefonunk kamerája nem működik

Ma már minden okostelefonban központi szerepet játszanak a kamerák. Különösen igaz ez a Xiaomi telefonoknál, hiszen a gyártó még az elérhető árkategóriát képviselő modelleknél is odafigyel arra, hogy azok megfelelő minőségű kamerarendszerrel büszkélkedhessenek.

Mivel minden készüléken különálló hardverelem, ezért természetesen a Xiaomi készülékeinél is előfordulhat, hogy önmagában meghibásodik a kamerarendszer. Az egyik leggyakoribb jelenség például a fókuszprobléma, amikor az eszköz nem tud ráfókuszálni a látottakra és kellően éles képeket készíteni.

Ennek az általános hibának a hátterében megannyi kiváltó ok meghúzódhat. Néha apróságok, máskor azonban összetettebb jelenségek is lehetnek, ezért aktuális cikkünkben sorra vesszük a lehetőségeket, melyekkel néha  még otthon is elháríthatjuk a problémát.

Mindig kezdjük a lencse tisztításával

Különösen a Xiaomi okostelefonok kameráiról nem árt tudni, hogy életciklusra tervezték őket, így nagyon ritkán hibásodnak meg, általában a készülék élettartamát teljesen képesek kiszolgálni. Ha mégis gond van velük, az a legtöbbször egyáltalán nem komoly.

Általában például csak a külső lencse, pontosabban az azt védő üveglap lett koszos, poros, esetleg szenvedett el sérülést, aminek hatására fókuszképtelenség jön létre, melynek elmosódott fotók lesznek az eredményei.

Ma már valamennyi okostelefon kameráját erőteljes védőüveg óvja, így sokszor elég, ha a ruhánkkal áttörölgetjük, hiszen kárt nem tehetünk benne, ellenben a szennyeződések így könnyedén eltávolíthatók.

Néha a telefon újraindítására van szükség

Hardveres tekintetben a tisztításon kívül nem sokat tehetünk azért, hogy normalizáljuk egy Xiaomi okostelefon kameráját, de ne felejtsük el, hogy a háttérben a legkülönfélébb szoftveres megoldások futnak, amelyek szintén produkálhatnak összeakadásokat.

Ilyenkor a legegyszerűbb és legáltalánosabb, ha újraindítjuk a telefont, hiszen egy olyan összetett rendszer dolgozik ezekben az apró eszközökben, mint egy számítógépben, ami sok esetben újraindítást igényel. Ha szoftveres gond volt a kamerával, a legtöbbször ez megoldja!

Ürítsük ki a gyorsítótárat

Előfordulhat ugyanis, hogy az applikáció annyi felesleges adatot tárol már, vagy olyan adatokat, amelyek akadályozhatják a működését, ezért érdemes felfrissíteni egy kicsit a szoftvert.

Ehhez nincs más dolgunk, mint megnyitni a Beállításokat, azon belül felkutatni az Alkalmazásokat, rákeresni a Kamerára, és ott kiüríteni a gyorsítótárat. Ezzel gyakorlatilag olyan hatást érhetünk el, mintha újraindítottuk volna az applikációt.

Frissítsük a kamera alkalmazását vagy próbáljunk ki egy újat

Noha a legtöbb szoftveres gondot a fenti trükkökkel és praktikákkal meg lehet oldani, azonban előfordul, hogy a hiba ténylegesen magával az applikációval lesz.

Ilyenkor nem tehetünk mást, minthogy először megpróbáljuk frissíteni a kamera alkalmazást, amihez a Xiaomi telefonjai kapcsán fel kell keresnünk a Play Áruházat, majd ott a főmenüben felkutatni a saját alkalmazások funkciót.

Ha elérhető valamiféle frissítés az alkalmazáshoz, akkor azt itt láthatjuk, illetve konkrétan innen tudjuk majd menedzselni is. Amennyiben mégsem frissítési probléma állna a háttérben, akkor egyszerűen próbáljuk ki a hardvert egy másik szoftverrel.

Merthogy nem vagyunk arra kényszerítve egy Android alapú készüléken, hogy a beépített gyári alkalmazást használjuk, letölthetünk hozzá tucatnyi másik kamerás szoftvert is, amelyekkel nem kizárt, hogy a telefon ismét megfelelően működik majd.

Ha semmi sem segít, irány a szerviz

Noha a fentiekben többféle problémakört is érintettük, valójában azonban mégis csak a felszínt kapargattuk egy telefon kamerájának meghibásodása kapcsán, hiszen a háttérben rengeteg különféle szoftveres és hardveres hiba állhat még. 

Xiaomi kamera

Amennyiben otthoni körülmények között nem találjuk meg a hiba kiváltó okát, bízzuk szakértőkre a munkát, a budapesti Xiaomi Szerviz munkatársai ugyanis nagy tapasztalattal segítenek valamennyi modell javításában – méghozzá elérhető árakkal, gyári minőségű alkatrészekkel és igény szerint szervizfutár szolgáltatással.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top