Xiaomi telefon túlmelegedés? Lássuk a lehetséges okokat és megoldásokat!

Xiaomi telefon túlmelegedés

Gyártótól függetlenül gyakori probléma az okostelefonok kapcsán a túlmelegedés. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy minden gyártó passzív hűtéssel és egyéb kapcsolódó megoldásokkal próbálja meg kordában tartani a folyamatosan erősödő hardverek hőtermelését.

Noha egyre fejlettebbek ezek a passzív hővezetési technikák is, azonban mégis sokan megijednek, amikor először tapasztalják, hogy telefonjuk ténylegesen túlmelegszik, és olyan forró lesz, hogy emiatt gyakorlatilag hozzá sem lehet nyúlni a hátlapjához.

Hogy milyen okai lehetnek egy Xiaomi telefon túlmelegedésének? Az alábbiakban ennek jártunk utána!

Mikor jelent gondot a túlmelegedés?

Mielőtt konkrétabban is rátérnénk a túlmelegedés problémájára, nagyon lényeges előbb tisztába tenni azt a kérdést, hogy hol van az a pont, ahol már konkrétan problémát okoz ez a jelenség, illetve ahol közbe kell avatkozni, utána kell járni a dolgoknak.

Tudni kell, hogy aktív használat esetén minden telefon hajlamos a melegedésre, de alapvetően két olyan eset van, amikor nagyobb hőleadás jellemzi őket. Az egyik a töltés, amikor a készülék energiát vesz fel, a másik pedig a terhelés, amikor az eszköz gyakorlatilag energiát ad le.

Ezek intenzitása idézhet elő sok esetben túlmelegedést, amivel két esetben kell foglalkozni:

  1. Amikor az okostelefon vészüzembe kapcsol a túlmelegedés miatt, tehát annyira felforrósodik, hogy a túlzottan magas hőmérséklet gyakorlatilag kikapcsolja a hardvert azért, hogy ne történhessen fizikai sérülés, ergo belső olvadás.
  2. Amikor az okostelefon terhelés nélkül vagy kisebb terhelés hatására, esetleg töltés közben folyamatosan forrósodik és magas hőmérsékleten üzemel úgy, hogy korábban ez egyáltalán nem volt jellemző rá.

Mi okozhatja a telefon túlmelegedését?

Általánosságban elmondható, hogy egy telefon vagy egy táblagép túlmelegedése kifejezetten gyakori jelenség. A legtöbbször teljesen normális, ha például töltéskor enyhe melegedést tapasztalunk az akkumulátornál vagy tartós videózás, esetleg mobiljáték során felforrósodik a hátlap.

Különösen az utóbbi miatt azonban sokan hajlamosak aggódni, holott minden gép annál nagyobb hőt bocsát ki magából, minél nagyobb terhelést kell elviselnie, minél több feladatot kell elvégeznie és így tovább.

A legtöbbször a túl sok vagy túl erőforrásigényes alkalmazások futtatása okozza a készülék túlmelegedését. Ilyenkor ugyanis a telefon túl nagy munkát végez egyszerre, hiszen teljes sebességgel használjuk a processzorokat, teljes kapacitáson a memóriákat, ami nagyobb áramfogyasztással és jelentősebb hőleadással jár együtt.

Nagyon gyakori ez tartós mobiljáték- vagy más erőforrásigényes alkalmazás – például navigáció – használatakor, filmek és videók megtekintésekor, tartós WiFi használat mellett, esetleg olyankor, amikor ezek halmozottan jelentkeznek – például Youtube használatakor.

A melegedés alapvetően normális folyamat, de a túlzottan nagy forróság kárt okozhat a telefon finomelektronikájában, ami akár tartós hibajelenséget is előidézhet.

Mit tegyünk, ha Xiaomi telefonunk gyakran túlmelegszik?

Amennyiben Xiaomi telefonunk esetében gyakran érezzük, hogy ok nélkül forrósodik, esetleg túl hamar következik be ez a folyamat, akkor házilagosan is rengeteg mindent tehetünk a helyzet normalizálódásáért.

Sok esetben elegendő lehet például, ha újraindítjuk a készüléket, illetve megtisztítjuk néhány olyan alkalmazástól, amit egyáltalán nem használunk, de a háttérben mégis fut, terheli a telefont, ami a túlmelegedés egyik oka.

Ezen felül gyakran okoz túlmelegedést a készülékeknél a nem megfelelő tok használata. Sokan teljes egészében beburkolják a telefonjukat még akkor is, ha kizárólag otthon, a szobában használják, holott a vastag védőtokok nagyon rossz hatással lehetnek a szellőzésre.

Emiatt érdemes kipróbálni valami jobb légáramlást-, de továbbra is megfelelő protekciót biztosító megoldást választani.Természetesen előfordulhat, hogy a melegedés hátterében valamilyen hardveres vagy szoftveres probléma áll. Ilyen esetekben mindig adjuk szakértő kezek közé a készüléket, a Xiaomi Szerviz például rövid határidőkkel, elérhető árakkal, a vidéken élőknek pedig szervizfutár szolgáltatással biztosítja problémás telefonjuk gyors javítását.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top