Mit tehetünk egy folyamatosan újrainduló Xiaomi okostelefonnal?

Folyamatosan újrainduló Xiaomi

Rendkívül kellemetlen problémának tekinthető minden készüléknél, tehát nem csak a Xiaomi telefonjainál, ha az eszköz állandóan újraindul. A hibajelenség azonban nemcsak kellemetlen, hanem a hátterében sajnos megannyi súlyos gond is meghúzódhat.

Amit elsőként le kell szögezni, hogy a hibát szoftveres és hardveres gond egyaránt előidézheti, így alapos tesztelés, rengeteg tapasztalat szükséges ahhoz, hogy a konkrét probléma felkutatható legyen – még ha a megoldást a legtöbb esetben ilyenkor mindig a szerviz nyújtja majd.

Mielőtt azonban javítóműhelyhez fordulnánk a problémával, érdemes lehet előbb kipróbálni néhány praktikát, hiszen különösen szoftveres oldalról elvégezhetünk egy-egy olyan beállítást, ami megoldást jelenthet, de hardveres hiba esetén nyilván nem sok lehetőségünk marad.

Gyakran csak egy-egy applikáció terheli túl a telefont

A Xiaomi okostelefonjai Android operációs rendszerre épülnek, melyek a Play Áruházból rengeteg szoftverrel és egyebekkel bővíthetők. Kközöttük nagyon sok az ellenőrizetlen, vagy az eszközünkre úgy települő program, hogy az valójában nem is teljesen kompatibilis azzal.

Ha a telefon gyakran újraindul, akkor annak a legtöbbször túlmelegedés az oka. Ilyenkor rengetegen gyanakodnak rögtön akkumulátorra, holott a túl sok applikáció egyidejű futtatása vagy frissítése, esetleg a widgetek töméntelen mennyiségű használata szintén előidézhet ilyen kényszerleállást.

A telefon újraindulása ugyanis minden esetben egy kényszerfolyamatnak, egy vészüzemmódnak tekinthető, ami megelőzi a nagyobb probléma, például a belső áramkörök megsülését vagy sérülését.

Amennyiben a konkrét hiba kizárólag egy applikáció használata során jelentkezik, akkor nincs más dolgunk, mint az adott programot letörölni, majd vagy újratelepíteni, vagy a Lite verzióját használni – ha van neki –, esetleg alternatívát keresni hozzá.

Nem árt ilyen esetekben lefuttatni egy vírusirtót, ellenőrizni az egyes applikációk energia- és erőforrásigényét, vagy azokat az alkalmazásokat, amelyek a bezárásukat követően is rejtélyes módon futnak a háttérben és terhelik a készüléket.

A legtöbbször az akkumulátor a hibás

Valamennyi okostelefonban található ugyanis olyan biztonsági rendszer, ami nem engedi egy bizonyos szint fölé emelni az akkumulátor hőmérsékletét, így általában 60 Celsius foknál a többség egyszerűen vészüzembe kapcsol és újraindítja a készüléket.

Ez különösen gyakran fordul elő melegebb nyári napokon, amikor a külső magasabb hőmérsékletek jellemzően nagyobb terhelést jelentenek a készüléknek. Fontos, hogy az akkumulátor melegedését is előidézheti szoftveres probléma, de sok esetben nem ez a jellemző.

Amennyiben mégis erre gyanakodnánk, ma már nagyon jó applikációk találhatók a Play Áruházban, melyekkel ténylegesen rá lehet szűrni a memóriát és az akkumulátort túlterhelő szoftverekre.

Nagyobb a baj, ha konkrétan az akkumulátor meghibásodásáról van szó, hiszen ez szintén képes előidézni folyamatos újraindulást.

Mi a teendő, ha meghibásodott Xiaomi telefonunk akkumulátora?

A mai okostelefonok már olyan kialakítással rendelkeznek, ami nem teszi lehetővé az otthoni akkumulátor cserét. Nemcsak a készülék hátlapja, hanem konkrétan az akkumulátor is úgy van beragasztva a házba, ami kifejezetten sok kellemetlenséget idézhet elő, ha cserélni kell.

Mivel azonban házilagos formában még akkor sem ajánlott szétszerelni a telefont, ha csak egy kábelszakadás okoz energiagondokat, illetve tudunk megfelelő minőségű, biztonságos akkumulátort vásárolni a készülékhez, ezért ilyenkor a Xiaomi Szerviz lehet a megfelelő megoldás.

A budapesti szervizbe akár vidékről is könnyedén felküldhetjük problémás készülékeinket, miközben nemcsak a baráti árak, hanem a gyors határidők is egyaránt garantáltak lesznek – természetesen garanciális munkavégzés mellett.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top