Hogyan indítható el egy Xiaomi telefon, ha meghibásodott a bekapcsoló gombja

Xiaomi bekapcsolo gomb hibas

Egy okostelefon esetében gyártótól függetlenül nagyon sokféle hibalehetőség jelentkezhet, így a gyakori- vagy nem megfelelő használatból kifolyólag például sokszor előfordul, hogy egy Xiaomi telefon bekapcsoló gombja eltörik vagy egyszerűen elromlik.

Ez addig a legtöbbször nem probléma, amíg a készülék bekapcsolt állapotban van, és nem szükséges a kijelző aktiválásához a gomb, hiszen többek között például egy aktív ujjlenyomat-olvasó is segíthet ilyen esetekben.

Vannak azonban más egyéb helyzetek, amikor ez komoly kellemetlenségeket okozhat, különösen akkor, ha a készülék eleve kikapcsolt állapotban van. Hogy miként kapcsolhatjuk be Xiaomi telefonunkat, ha nem működik az erre szolgáló gomb?

Mit ne csináljunk?

Nagyon fontos, hogy a bekapcsoló gomb elromlásakor semmiképpen se próbáljunk meg mi magunk nekiállni a telefon fizikális javításának, ezáltal hagyjuk azokat a tanácsokat, amelyek arra buzdítanak, hogy szedjük szét az eszközt, vagy próbáljuk meg eltávolítani a bekapcsoló gombot.

Nagyon rossz ötlet, amivel olyan hatalmas kárt tehetünk a készülékben – még a régebbi Xiaomi modellekben is –, hogy az csak jelentős javítási költségekkel lesz majd orvosolható. 

Szintén tartsuk távol magunkat az olyan megoldásoktól, melyek arra buzdítanak minket, hogy a gomb kiemelését követően valamilyen éles tárggyal nyúljunk a bekapcsolóhoz, és azzal próbáljuk meg életre kelteni. 

A probléma ugyanis a legtöbbször mélyebben keresendő, és egy ilyen beavatkozással nagyon könnyen jelentősebb, illetve természetesen költségesebb kárt tehetünk a telefonban.

Tegyük töltőre

Az egyik legjobb megoldás lehet a bekapcsoló gomb elromlásakor az, ha töltőre tesszük a készüléket, hiszen ilyenkor a kijelző általában aktivizálja magát és a készülék is megpróbál bekapcsolni, de legalább kipróbálhatunk néhány gombkombinációt.

Teljesen kikapcsolt állapotban nem mindig működőképes, de amennyiben a készülék még nem merült le, hanem csak a kijelzőt kell aktiválni, akkor a töltőhöz alkalmazása kiváló alternatíva lehet.

Csatlakoztassuk számítógéphez

Nemcsak a töltőhöz, hanem a számítógéphez való csatlakoztatás is óriási segítséget nyújthat nekünk abban az esetben, ha nem tudjuk bekapcsolni a készüléket, hiszen ez az eset a telefon automatikus elindulását idézheti elő.

A számítógéphez való csatlakoztatás teljesen kikapcsolt állapotban is segíthet néha, de garantált hatással járhat abban az esetben, ha csak a kijelzőt nem tudjuk aktiválni, tehát maga a telefon be van kapcsolva, ugyanakkor a bekapcsoló gombbal nem tudjuk aktív állapotba hozni a megjelenítőt.

Próbálkozzunk a hangerő gombokkal

Ha a bekapcsoló gombra nem reagál a készülék, akkor érdemes lehet próbálkozni a hangerő szabályozókkal is. A kettő gomb egyszerre történő lenyomása – vagy valamelyik hosszanti nyomva tartása – ugyanis sok esetben a készülék bekapcsolását vagy újraindulását idézi elő.

A legtöbb esetben ez tökéletes arra, hogy ismét bekapcsoljon a telefon vagy csak egyszerűen felvillanjon a kijelző, ami már éppen elegendő ahhoz, hogy ismét használatra kész állapotba kerülhessen – legalább addig, amíg el nem jutunk vele a szervizig. 

Előzzük meg a bajt

Amennyiben szeretnénk megelőzni a bajt, esetleg egyre többször akad problémánk a bekapcsoló gombbal, netán teljesen tönkrement, de a fenti módszerekkel sikerült még átvenni az irányítást a készülék felett, akkor érdemes megelőzni a nagyobb bajt.

A Play Áruház ugyanis tele van olyan applikációkkal, melyek segítenek a bekapcsoló gomb kiváltásában, így például léteznek szoftverek, melyek képesek valamelyik hangerő gombot átprogramozni úgy, hogy hosszanti nyomva tartás esetén bekapcsolóként üzemeljen.

Ennél is egyszerűbben működnek azok az applikációk, melyek a készülék giroszkópjára és gyorsulásmérőjére épülnek. Tartós használatuk nem javasolt, de tönkrement bekapcsoló gomb esetében hasznosak lehetnek.

Segítségükkel a készülék rögtön érzékeli, ha kivesszük a zsebünkből vagy kézben tartjuk, és automatikusan aktiválja a kijelzőt úgy, hogy bármit is meg kellene nyomnunk hozzá.

Ha nem kapcsol be, nagyobb baj is lehet

Mindig számoljunk azzal az eshetőséggel is, hogy amennyiben Xiaomi telefonunk nem kapcsol be, akkor az könnyedén nagyobb bajt jelezhet a háttérben, ami alaposabb kivizsgálást, illetve beavatkozást igényelhet.

Előfordulhat, hogy a készülék kijelzője vagy akkumulátora hibásodott meg, de akár egy alaplapi probléma, egy rossz forrasztás is állhat a háttérben. Bármiről is legyen szó, a Xiaomi Szerviz garanciális munkavégzéssel és gyors határidőkkel segít elhárítani a bajt.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top