Végérvényesen szakíthat az LCD kijelzőkkel a Xiaomi

Végérvényesen szakíthat az LCD kijelzőkkel a Xiaomi

A Xiaomi gyárából érkező okostelefonokra még mindig jellemző általánosságban, hogy míg a középkategóriás és prémium modellek valamilyen jó minőségű OLED kijelzővel vannak szerelve, addig a belépő kategóriás termékek olcsóbb LCD panellal.

Az utóbbi években azonban a két technológia közti árkülönbség annyira mérséklődött, hogy a hírek szerint a Xiaomi a háttérben azt fontolgatja: hamarosan minden egyes okostelefonját OLED kijelzővel szereli majd fel, az LCD technológiát pedig nyugdíjba küldi.

Ennek már éppen itt volt az ideje, hiszen lassan már minden középkategóriás modellen organikus kijelzőt találhatunk, a korszerűtlen és nagyobb fogyasztású IPS LCD panelek pedig az ő gyártósoraikon visszaszorultak a belépő kategóriába.

A jövőben azonban úgy tűnik, hogy a folyadékkristályos megjelenítők még innen is teljesen kiszorulhatnak, amit nemrégiben maga a Xiaomi egyik embere vezetett fel a közösségi médiában.

A Redmi Note szériából szinte biztos, hogy kikerül az LCD panel

Noha minden Xiaomi által gyártott okostelefon kapcsán nem lehetne általánosítani, ugyanakkor Zhang Yu, a gyártó egyik első embere a közösségi médiában nemrégiben érdekes kísérőszöveggel posztolta ki a Redmi Note 11T Pro okostelefont.

Ebből megtudtuk ugyanis, hogy véleménye szerint ez a modell lehet majd az utolsó olyan Redmi Note okostelefon, ami még LCD kijelzőt kapott, a jövőben tehát ezt a termékcsaládot is átállítanák az AMOLED megjelenítőkre, ami a minőség terén jelentős ugrás lenne.

Bár eddig is voltak olyan Redmi készülékek, amelyek OLED technológiás kijelzőre épültek, ellenben nagyjából megoszlott az arány az LCD megoldásokhoz viszonyítva. Miközben a technológia fejlődése általában jó hír, a poszt alatt azonban nem minden rajongó örvendett ennyire az elhangzottaknak.

Sokan azt írták ugyanis, hogy a Redmi-sorozat mindig is a kiváló ár-érték arány netovábbja volt, amit a legtöbbször az LCD kijelző tudott biztosítani bizonyos modelleknek. Ha a Xiaomi most bevezeti az OLED paneleket, akkor az alighanem a termékcsalád drágulásával jár majd hosszabb távon.

Az LCD kijelzők eltűnése elkerülhetetlen

Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy az organikus jelzővel illetett okostelefonos kijelzők manapság érthetően sokkal népszerűbbek, mint a hagyományos folyadékkristályos megoldások, ezért egyre nagyobb az igény arra, hogy az olcsóbb készülékekben is elérhetők legyenek.

Ezen a téren pedig a gyártó is hajlik a váltásra, amit tökéletesen alátámaszt Lu Weibing korábbi nyilatkozata. A vezérigazgató ugyanis korábban többször is beszélt róla, hogy az LCD és az OLED kijelzők nagyon különböznek egymástól, ami a jövőben meghatározhatja a telefongyártást.

Szerinte az OLED panelek olyan tulajdonságokkal büszkélkedhetnek, melyeket a hagyományos LCD kijelzők soha nem tudnak reprodukálni. Emiatt egyre több gyártó indult el célirányosan az OLED technológia irányába.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az LCD megoldások egyik napról a másikra eltűnnének a piacról, hiszen a gyakorlatban a laikusok alig tapasztalhatnak különbségeket köztük és az OLED panelek között. Erre pedig tökéletes példa a Redmi Note 11T Pro esete!

Az LCD kijelzőket sem szabad még leírni

A kérdéses készülékben ugyanis egy IPS LCD panel kapott helyet, azonban mégis sikerült elérnie a DisplayMate A+ besorolást, ami nemcsak első lett a maga kategóriájában, hanem nagyon sok OLED technológiára épülő megjelenítő is megirigyelné tőle.

Magas képfrissítési rátája, kiváló színhűsége és elragadó kontrasztaránya miatt tehát kijelenthető, hogy az LCD technológia még mindig fejlődőképes, így semmiképpen sem lehetne azonnal a partvonalra állítani az OLED megoldásokkal szemben.

Köztudott, hogy a Xiaomi mellett más nagy telefongyártók is azon fáradoznak, hogy nyugdíjazzák az LCD kijelzőket, azonban az olcsó kategóriában ma még nincs kihívója, ezért erre csak bizonyos feltételek mellett kerülhet sor a jövőben.

Úgy tűnik azonban, hogy a Xiaominak sikerült megtalálnia a komrompisszumos alternatívát, hiszen a fentiek alapján a következő Redmi Note-sorozat tagjai már kizárólag OLED panelekkel érkezhetnek.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top