Javíthatók-e a beázott Xiaomi telefonok?

Javíthatók-e a beázott Xiaomi telefonok

A nyári időszak minden esetben nagy kihívások elé állítja telefonjainkat, hiszen ebben az időszakban gyakran sokkal szélsőségesebb közegekben kell megállniuk a helyüket, mint máskor.

Elegendő csak a nagy melegre vagy éppen a fesztiválokra, a medencés partikra gondolnunk, amelyek Xiaomi telefonjainkat is képesek megviselni. A nagy meleg és a sok por mellett például különösen gyakran okoz problémát ilyenkor a nedvesség, a beázás.

A víztől az emberek többsége megpróbálja óvni telefonját – még akkor is, ha vízálló konstrukció –, és hajlamosak kétségbe esni, ha beázást tapasztalnak, holott bizonyos esetekben az ilyen készülékek még gyakran megmenthetők.

Mikor lehet javítani a beázott Xiaomi telefont?

A téma kapcsán nagyon fontos tudni, hogy a beázásnak vannak fokozatai. Amennyiben ugyanis csak annyi történt, hogy néhány csepp víz bejutott a repedt kijelző alá, vagy a készülékház bizonyos pontjaira, de nem érték el a belső áramköröket, akkor a legtöbbször orvosolható a probléma.

Amint ugyanis a belső áramkörök víz alá kerülnek, az akkumulátorban lévő töltések olyan alkatrészek irányába is elindulhatnak, ahová nem lenne szabad, így ideiglenes kapcsolat jöhet létre olyan elemek között, amelyek rövidzárlatot idéznek elő a készülékházban.

Ami nagy gond ilyenkor, hogy az áramkörök, illetve az alaplapi biztosítékok visszafordíthatatlan károsodást szenvednek, és mivel a gyártási folyamat során is precíz robotok készítették őket, a javítás ilyenkor a legjobb esetben is csak cserével orvosolható.

Ez azonban anyagilag nem minden esetben kifizetődő, de nagyobb baj, hogy a készülékház belsejébe jutott víz hosszútávú folyamatokat indít el, a nedvesség ugyanis korróziót okoz a belső fémalkatrészeken, ami később még komolyabb problémákat idézhet elő.

A WC-be esett okostelefon esete

Természetesen vannak esetek, amikor a beázás csak kisebb mértékű, illetve a tulajdonos mindent elkövetett azért, hogy a készülék működőképes maradhasson, azonban a szerviz így sem vállalja a munkát.

Ennek az oka, hogy közel sem mindegy, hová esett a telefon a beázáskor. Egy kerti partin medencébe esett készülékkel, vagy egy családi nyaraláson tóba ejtett eszközzel alapvetően nem szokott probléma lenni, de vannak esetek, amikor a szervizek nem fogadnak valakit a problémával.

A WC-be esett okostelefon esete

Ilyen például, amikor valamilyen szennyezett vízbe vagy konkrétan a WC-be esett okostelefon beázásáról van szó. Az ilyen készülékeket higiéniai okokból nem tudjuk szervizbe vinni, így a legtöbbször a javításuk sem lehetséges.

Mit tegyünk, ha vízbe esett a telefonunk?

Természetesen az is nagyon fontos, hogy tudjuk: pontosan mi a teendő azt követően, hogy okostelefonunk a vízbe esett, hiszen a megfelelő lépésekkel ilyenkor még megmenthetjük a beázás következtében várható problémáktól. Lássuk, hogy melyek ezek a lépések!

1. Azonnal kapcsoljuk ki a telefont

Gyakran előfordul, hogy a vízből kivett telefonunk a beázás után még működik. Alapszabály, hogy ilyenkor a lehető legrövidebb időn belül kapcsoljuk ki, hiszen mielőbb áramtalanítjuk, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy a megfelelő helyen meg tudják majd javítani.

2. Vegyük ki a SIM és a microSD kártyát

Lényeges teendő, hogy a beázás után, rögtön a kikapcsolást követően vegyük ki a telefonból az összes kártyát, így a SIM és a micro SD kártyát egyaránt. A víz ezekben is kárt tehet, ezért rögtön szárítsuk meg őket, és csak akkor kerüljenek át egy másik telefonba, ha már teljesen megszáradtak.

3. Törölgessük át a telefont

A vizes telefon esetében fontos, hogy a lehető legjobban törölgessük át mindenhol. Különösen fontos ügyelni az illesztések, a csatlakozók szárazon tartására, de soha ne rázzuk, ne ütögessük a telefont, illetve próbáljuk meg elterelni a vizet a nyílások irányából.

4. A lehető legrövidebb időn belül forduljunk szervizhez

Mivel a készülékbe került víz korróziós folyamatokat indít el, ezért lényeges, hogy a beázás után a telefon mielőbb szervizbe kerüljön. Ha Xiaomi típusú telefonunk van, a Xiaomi Szerviz rövid határidőkkel, piacvezető árakkal és gyári minőségű alkatrészekkel vállalja valamennyi beázott készülék javítását is.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top