Ezért nem szerencsés folyamatosan 100 százalékra tölteni Xiaomi okostelefonunkat

Folyamatosan 100 százalékra tölteni Xiaomi okostelefonunkat

Okostelefonunk töltése egyike a legnagyobb rébuszoknak a kérdéses készülékek kapcsán. Nagyon sok tévhit kering arról, hogy miként kell tölteni, valaki a napi többszöri energiafelvételre, más a merülésközeli állapot elérésére szavaz, míg sokakat egyáltalán nem érdekel az egész.

Biztosan mindenkinek vannak azonban trükkök vagy szokások a tarsolyában, így példának okáért rengetegen minden egyes alkalommal addig töltik a telefonjukat, amíg el nem érik a 100 százalékot, sőt vannak, akik még utána is órákig töltőn hagyják a készüléket.

Adja magát azonban a kérdés, hogy valóban 100 százalék az a 100 százalék? Nagyon sok Xiaomi okostelefonnál látható például, hogy maximális töltöttség mellett a készülék még kiírja, hány óra van hátra addig, amíg az akkumulátor teljesen fel van töltve.

Ez nem véletlen, hiszen valójában egy akkumulátort soha nem lehet sem teljesen lemeríteni, sem teljesen feltölteni, ennek ma már szoftveres és fizikai akadályai egyaránt vannak, de élettartamát így is alaposan csökkenthetjük a nem megfelelő eljárásrenddel.

A töltések száma meghatározza az akkumulátor élettartamát

Minden egyes Xiaomi okostelefonra igaz – sőt márkától függetlenül is jellemző –, hogy a töltések száma és az akkumulátor élettartama szoros kapcsolatban áll egymással. 

A legtöbb készülékbe kerülő lítium-ion akkumulátorok esetében például 4-500 töltési ciklusról beszélünk érezhető teljesítménycsökkenés nélkül, ami teljes lemerülés és teljes feltöltés esetén értendő. 

A hosszabb élettartam egyik kulcsa tehát, hogy soha ne merítsük le teljesen a készüléket, de soha ne is töltsük fel maximálisan! Ezért javasolják a szakemberek, hogy lehetőségeinkhez mérten a készülék töltöttségét mindig próbáljuk meg 50 százalék felett tartani.

A minimum határ mellett azonban érdemes odafigyelni a maximumokra is!

Valójában soha nem tölt 100 százalékra egy telefon

A maximumok tekintetében pedig fontos kiemelni, hogy valójában egyetlen okostelefon sem képes arra, hogy 100 százalékra töltsön, azaz teljes egészében kihasználja az akkumulátor maximális kapacitását.

Sok gyártó készülékénél ezért megfigyelhető például, hogy már 85-90 százalékos töltöttségnél javasolja szoftveresen a töltés befejezését. Ezért felesleges, sőt egyenesen káros, ha órákra vagy egész éjszakára töltőn hagyjuk az eszközt.

Bár a gyári töltők kiválóan alkalmasak arra, hogy kezeljék az ilyen szituációkat, de sajnos rengetegen használnak rossz minőségű, utángyártott töltőt vagy sérült kábelt, amelyek nemcsak tűzveszélyesek, hanem ráadásként még az akkumulátort is idő előtt tönkre teszik.

Erre pedig még más egyéb körülmények is negatív hatást gyakorolhatnak, így például a környezet hőmérséklete, hiszen 35 Celsius fok felett a készülék annyira túlmelegedhet, hogy ezzel csökken a töltési sebesség és a kapcsolódó kémiai folyamatok aktivitása az akkumulátorban.

Ha tönkrement az akkumulátor

Általánosságban elmondható, hogy minden készülék, így még egy Xiaomi okostelefon akkumulátora esetén is jellemző, hogy 2-3 év aktív használat után érzékelhetővé válnak rajta az amortizáció tünetei.

Arról van itt szó, hogy még rendeltetésszerű töltés mellett sem bírja örökké egy telefon akkumulátora, és amennyiben maga a készülék még rendben van, a későbbiekben is szeretnénk használni, akkor érdemes elgondolkozni egy új alkatrész beépítésén.

Az akkumulátor eltávolítása

A Xiaomi akkumulátor csere ma már egy rutinműveletnek tekinthető, ha pedig a Xiaomi Szervizt választjuk hozzá, akkor biztosan gyári minőségű alkatrész kerül a készülékünkbe, méghozzá gyors határidőkkel és piacvezető áron.

Hogy nem lakunk a fővárosban és a közelében sem? Ilyenkor sincs ok az aggodalomra, hiszen a szervizfutár szolgáltatásnak köszönhetően problémás telefonunkat szerződött futárszolgálat hozza és viszi a javítóműhely, illetve lakhelyünk között.

Részeként teljes egészében lehetőségünk nyílik otthonunk kényelméből levezényelni a teljes folyamatot a kapcsolatfelvételtől kezdve a megjavított telefon kézhez vételéig bezárólag.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top