Roborock S7 MaxV robotporszívó teszt

Roborock S7 MaxV teszt

Kipróbáltuk a Roborock S7 MaxV robotporszívót, ami a korábbi S7 modell minden előnyös tulajdonságát megörökölte, sőt nagyon sok tekintetben tovább is fejlesztette azokat. Lássuk, hogy miként vizsgázott előttünk az eszköz!

Roborock S7 MaxV
Ár-érték 80%
Dizájn és anyaghasználat 100%
Porszívózás 95%
Felmosás 90%
Navigáció 100%
Applikáció 90%
Alkatrész ellátotság 80%

A Roborock robotporszívók már évek óta a legjobb ár-érték arányt kínáló termékek közé sorolhatók a piacon, de a korábbi S7 modellel olyan magasra tették a mércét, hogy nagyon sok kritikus és tesztelő szerint a piac legjobb modellje született meg a gyártó neve alatt.

Ennek fényében nem túl meglepő, hogy máris befutott a továbbfejlesztett, mondhatni újgenerációs modell, mely Roborock S7 MaxV név alatt képes volt egy sokkal magasabb szintre emelni a robotporszívózás élményét, megőrizve a nagy elődre jellemző pozitívumokat.

Roborock S7 MaxV már nálunk is kapható

Miért érdemes minket választani?

  • 3 év teljeskörű garancia
  • Garancián túli szerviz támogatottság
  • Érdeklődj! elérhető pótalkatrészek
  • Kedvezményes ár
  • Akár aznapi kiszállítás

Három csomagban is elérhető

Rögtön itt az elején fontos tisztázni, hogy a robotporszívó háromféle csomagban is elérhető, így beszélhetünk egy alap, egy bővített és egy minden földi jóval ellátott változatról, miközben maga a takarítórobot az összes típusnál ugyanaz lesz.

Három csomagban is elérhető

A Roborock S7 MaxV név alatt így alapvetően csak magát a robotporszívót találhatjuk meg a dobozban, méghozzá minden szükséges kiegészítővel, ami a beüzemeléshez és a használathoz szükséges.

A Roborock S7 Max Plus ezzel szemben már tartalmaz a porszívó mellett egy speciális porgyűjtős dokkolót is, gyakorlatilag egy önürítő rendszert, ami képes biztosítani a terméknek, hogy napokig működhessen emberi beavatkozás nélkül.

A Roborock S7 Max Ultra aztán a legmagasabb szintet képviseli. Ehhez egy olyan dokkoló jár, amely nemcsak porgyűjtővel rendelkezik, hanem egy öntisztító szisztémával is ellátta a gyártója.

Mi az alábbi tesztben kizárólag az alapváltozatot, vagyis az önürítő és öntisztító rendszer nélküli Roborock S7 MaxV-t vettük górcső alá.

Kicsomagolás, termékdizájn

Magát a terméket a gyártótól már korábban megszokott minőségi kartondobozban kapjuk meg, amely egyfajta hirdetőtáblaként is funkcionál, hiszen rögtön láthatjuk rajta a robotporszívó dizájnját, valamint a legfontosabb funkciókat és tulajdonságokat.

Határozottan kijelenthető, hogy a Roborock termékein már itt sem érződik a kínai háttér, a dobozok kellemesen informatívak és látványosak, egyfajta aranyközéputat képviselve a korábbi termékek már-már prűd, valamint néhány ázsiai eszköz túlzottan színes és tömött látványvilága között.

A biztonságos csomagolásra nem lehet panasz

Alapvetően a robotporszívót nagyon vastag kartondoboz óvja a sérülésektől, de különösen nagy figyelmet fordítottak ezen a téren a tervezők a sarkokra és az oldalakra, hiszen ezeken a pontokon különösen masszív lett a végeredmény.

A doboz kinyitását követően rögtön szembeötlik az erős kartontálca, ami a gondosan becsomagolt kiegészítőket tárja elénk, majd miután ezt a tálcát kiemeltük a helyéről, azonnal elénk tárul maga a robotporszívó, méghozzá egy formára készült kartontartóban fekve.

Az egész csomagolás annyira precíz és annyira biztonságos, hogy normál körülmények között biztosan nem tud megsérülni benne a robotporszívó vagy valamelyik kiegészítő, így bátran ajánljuk a webshopos rendelést, hiszen a készülék alaposan fel van készítve a szállításra.

Minden kiegészítő adott hozzá a beüzemeléshez

A Roborock robotporszívók esetében már megszokhattuk, hogy csak annyi kiegészítőt találunk hozzájuk, amennyi a beüzemeléshez, illetve egy néhány hetes takarítási intervallumhoz elegendő. Az S7 MaxV esetében sincs ez másként!

A robotporszívón, a dokkolón és a tápkábelen kívül találunk a dobozban egy mosható mopot, egy a rongyot tartó keretet, illetve egy csepptálcát, ami a felmosó funkció alkalmazásakor kifejezetten hasznos kiegészítő, érdemes alkalmazni a robotporszívón.

A csomagból természetesen nem hiányzik a magyar nyelvű használati utasítás sem, és bár az angol nyelvű – ami szintén a dobozban van – egy kicsit mutatósabb, de aki nem beszél semmilyen idegen nyelven, annak ez így is kifejezetten jó hír lesz.

Bár az S7-hez sem járt más – sőt, ott még csepptálcát sem kaptunk –, azonban biztosan örültek volna a vásárlók, ha a pénzükért cserébe még legalább két mop és egy extra HEPA filter bekerült volna a csomagba.

Finomított, előremutató termékdizájn

Hogy egy robotporszívó termékdizájnját nem lehet már forradalmasítani? Meglehet, de a Roborock S7 MaxV legalább azzal megpróbálkozott, hogy egy kicsit finomítsa az előd sajátosságait, sőt kifejezetten előremutató megoldásokkal is találkozhatunk rajta.

Érezhetően sokkal bátrabban bántak a dekorációs elemekkel a tervezők, így az oldalán például a szűrőnél egy piros dekorációs csík és egy VibraRise felirat díszeleg, miközben az egész eszköz sokkal kecsesebb, kifinomultabb összhatást kelt.

Kifejezetten mutatós és erőteljesen nyugatias lett a porszívó felső része, ahol karbonszerű betétekkel találkozhatunk, miközben alapos dizájnváltáson esett át, de azért visszaköszön a három megszokott gomb, illetve az őket szegélyező LED csík.

Alapvetően a robotporszívó még nem rendelkezik olyan sok egyedi jellemvonással, ami túlzottan kiemeli a sorból, de azért így is rögtön felismerhető, hogy egy Roborock termékkel van dolgunk. Amennyiben hasonlóan merészen nyúlnak majd a készítők a következő modellhez, akkor ezen a téren már határozott fejlődéssel számolhatunk legközelebb.

Az anyaghasználat szokásosan magas minőséget kelt

Bár a korábbi Roborock termékeknél sem volt probléma az anyagminőséggel, a merészebb dizájn miatt azonban most úgy érezni, mintha az egyes alkatrészek még jobb kidolgozást, még magasabb kvalitást kaptak volna.

Határozottan erős műanyagelemek, nagyon pontos illesztések és magas minőséget képviselő megmunkálás jellemzi minden ponton, így nemcsak az ára miatt nevezhetjük prémium kategóriás terméknek.

Beüzemelés

Konkrétan a beüzemelés rendkívül egyszerűnek tekinthető a Roborock S7 MaxV kapcsán. Hardveresen gyakorlatilag nincs semmi teendőnk – ha csak nem akarunk rögtön felmosni vele –, csak be kell kapcsolnunk a működésre kész állapotban szállított porszívót.

Alapvető jó tanács, hogy előtte rakjuk össze a dokkolót, és csatlakoztassuk áramforráshoz, mert előfordulhat, hogy valakinél sokáig elhúzódik majd a folyamat, és komoly bonyodalmakat okozhat, ha az összehangolás félbeszakad.

Gyors és egyszerű az összehangolás egy okostelefonnal

Hogy minden funkcióját elérjük, nagyon fontos a Roborock S7 MaxV-t összehangolni okostelefonunkkal. Ehhez csak le kellett töltenünk a kapcsolódó társalkalmazást, ott hozzáadni a kívánt eszközt, csatlakozni a WiFi hálózatra, egyszerre lenyomni a Spot cleaning és a Dock billentyűt három másodpercig, majd a folyamat magától elindult.

Voltak ugyan érdekes kellemetlenségek – például a telefonunkon megjelenő QR kódot meg kellett mutatnunk a robotporszívó kamerájának –, de ezzel gyakorlatilag be is fejeződött az összehangolás, és egy firmware frissítést követően – amihez már szükséges lesz a töltő –, befejezhettük a teljes folyamatot.

Tulajdonképpen itt nem volt más teendőnk, mint válaszolni néhány nagyon egyszerű kérdésre, majd az első használat előtt kiválasztani a Quick Mapping funkciót, amivel a készülék megkezdte otthonunk körbejárását.

Nagyon pontosan feltérképezi a házat

A Roborock S7 MaxV esetében nem spórolt a gyártó az érzékelőkkel. Hiába kapott helyet rajta egy nagyfelbontású kamerarendszer, a feltérképezés oroszlánrészét még mindig LIDAR szenzorokkal végzi az eszköz, méghozzá meglepően ügyesen – de erről majd később.

Nagyon pontosan feltérképezi a házat

Ami most számunkra a beüzemelés kapcsán fontos, az nem más, minthogy milyen gyorsan és milyen pontosan képes feltérképezni az egész lakást. Első alkalommal ugyan néha esetlennek tűnhet, azonban alaposan körbenéz, bepillant minden sarokba, és berendezés függvényében kiváló alaprajzot készít az összes helyiségről.

Magát a feltérképezési folyamatot nemcsak a robotporszívó követésével ellenőrizhetjük, hanem valós időben láthatjuk az applikáción belül is, akárcsak otthonunk alaprajzát, ami a későbbiekben nagyon fontos szerepet játszik majd a kalibrálás, valamint a takarítás során.

Aprólékos beállítási lehetőségek az applikációban

Konkrétan a társalkalmazás egyébiránt kiváló. Rengeteg aprólékos beállítási lehetőséggel kecsegtet, különválaszthatjuk az egyes helyiségeket, kijelölhetünk különféle zónákat (no-go, no-mop), de mai dönthetünk arról is, hogy régiókon belül mikor, milyen formában és mit takarítson.

Aprólékos beállítási lehetőségek az applikációban

Noha a készülék automatikusan meg tudja különböztetni a felületeket, azonban csak egyszer kell beállítani neki, hogy hol engedélyezzük számára a felmosást és hol tiltsuk, ezért mi a biztonság kedvéért éltünk a lehetőséggel. 

Annak ellenére is, hogy esetünkben minden beállításunkat szentírásként kezelt a robotporszívó, amihez a fentieken felül megannyi ütemezést és teljesítményhez kapcsolódó kalibrációt alkalmazhatunk még, így biztosan nem lesz mellette semmiféle hiányérzetünk.

Pláne annak fényében, hogy a térképek már nemcsak 2D-ben, azaz felülnézetből, hanem 3D-ben is megjeleníthetők az alkalmazásban, ami sokak számára megkönnyíti a beállításokat.

A Roborock S7 MaxV robotporszívó a gyakorlatban

Miután a Roborock S7 MaxV robotporszívót sikeresen beüzemeltük, elvégeztük az első beállításokat és feltérképeztük vele az egész lakást, el is indíthattuk első takarító útjára, amit a tesztidőszak során még sok-sok ilyen követett.

Ennek köszönhetően nagyon sok gyakorlati tapasztalatra tettünk szert, és összességében megállapíthatjuk, hogy ennyire jó takarítási teljesítményt – mind a porszívózás, mind a felmosás tekintetében – még soha nem tapasztaltunk korábban.

Lássuk azonban egy kicsit alaposabban, hogy miért gondoljuk így!

Egyenesen elképesztő szívóerőt képvisel

Miközben a takarítás közben hallható zaj egyáltalán nem lett érezhetően vagy kellemetlenül magasabb a közvetlen elődhöz mérten, a Roborock S7 MaxV-nek azonban akadnak olyan tulajdonságai, amelyek mondhatni verhetetlenné teszik a korábbi S7 modellhez mérten.

Ez nem más, mint a szívóerő, hiszen míg a korábbi típus mindössze 2500 Pa teljesítményre volt képes, addig az új változat kétszer akkora erőt képvisel, azaz 5100 Pascalt tud felvonultatni. Hogy ez kétszer olyan hatékony tisztítást is jelent?

Egyenesen elképesztő szívóerőt képvisel

Bár szívesen mondanánk, hogy a számok ilyen mértékű növekedése a takarítás minőségére is ekkora hatást gyakorolt, de valójában ez annak ellenére sincs így, hogy a megnövelt szívóerő jócskán érezteti a hatását.

Míg keményebb padlón az előző modell is kiváló teljesítményt produkált, addig az S7 MaxV már a hosszabb szárú, sűrű szövésű szőnyegeket is érezhetően tisztábbá varázsolja, jobban ki tudja szedni a koszt keménypadló esetén a fugák közül, de a nagyobb szennyeződésekkel is megbirkózik.

Különösen nagy hatékonyságot mutatott a nehezebben megközelíthető helyeken. A terepviszonyokhoz illeszkedő, minden irányban automatikusan dőlő főkefe ugyanis olyan helyekre is megfelelő szögben juttatja el a szívóerőt, ahová más robotporszívó alighanem képtelen lenne.

A speciális keferendszer tovább növeli a hatékonyságot

A porszívózás kapcsán egy dolgot még feltétlenül ki kell emelni a Roborock S7 MaxV robotporszívóról, ami nem más, mint a keferendszer. Bár az oldalkefe különösebb újdonságot nem hozott, generációk óta kiválóan teszi a dolgát az itt is megfigyelhető megoldás, az alsókefe azonban kellemesen friss hatást nyújthat annak, aki nem ismerte az elődöt.

A robotporszívó ugyanis egy az egyben a Roborock S7 újgenerációs főkeféjét örökölte meg. Ez egyrészt azt jelenti, hogy maga a hengeres kefemegoldás nem sörtékre, hanem szilikon lamellákra épül, ami a gyakorlatban sokkal hatékonyabb takarítást biztosít az eszköznek.

A speciális keferendszer tovább növeli a hatékonyságot

Bár a hajszál még mindig nagy ellensége, de érezhetően masszívabb, kevésbé sérülékeny, mindemellett pedig szőnyegen és keménypadlón egyaránt kiváló teljesítményt produkál.

Hozzá kapcsolódóan meg kell említeni még az úszókeretet, ami azt jelenti, hogy az alsókefe minden irányban képes elmozdulni és idomulni a terepviszonyokhoz, így szükség esetén úgy dől, ahogyan kell, ami kisebb szintkülönbségeknél vagy nagyobb küszöböknél igencsak hatékony megoldás.

Bár portartálya egy kicsivel kisebb lett, mint elődjének, azonban a 400 ml-es porgyűjtő egy 80-100 négyzetméteres alapterületen bőségesen elegendő egy-egy takarításhoz.

A szónikus felmosás új szintre emelte a robotporszívók nedves takarítását

Korábban a Roborock S7 vezette be a piacra a robotporszívók nedves takarításának legújabb generációját, amit az S7 MaxV egy az egyben átvett, így ha nemcsak száraz por vagy kosz esetében alkalmaznánk, akkor a VibraRise technológia biztosan levesz majd minket a lábunkról.

Ez annyit jelent, hogy a robotporszívó alsó felére felszerelt mop már nemcsak csúszik a földön, hanem csatlakozik egy mozgató mechanizmushoz is, ami feltörlést imitálva, gyakorlatilag ide-oda mozgatja a padlón a rongyot, méghozzá percenként legalább 3000 alkalommal.

Roborock S7 MaxV szónikus felmosás

Ezt a technológiát nevezzük szónikus felmosásnak, ami a gyakorlatban igencsak jól teljesített. Össze sem tudjuk hasonlítani a korábbi robotporszívók nedves feltörlés funkciójával, hiszen ez a megoldás a legtöbbször csak elkente a padlón a koszt, vagy egy az egyben otthagyta a nyomokat.

A VibraRise technológia azonban a megfelelő vízszabályozás mellett – ez is applikációval kalibrálható – még az odaszáradt üdítőt is képes elsőre, legfeljebb másodikra eltüntetni a padlóról. Ez óriási előrelépésnek számít a robotporszívós piacon, amire komoly fejlesztések épülhetnek majd a jövőben.

A technológia ugyanis működik, és bár sok esetben még mindig nem váltja fel a kézi felmosást – például nagy adag sár vagy havas latyak esetén –, de már az első használat után látható volt az előrelépés.

Az automatizált mop szintén nagyon hasznos

A VibraRise technológia azonban közel sem minden, amit ki kell emelnünk még a Roborock S7 MaxV esetében a felmosás funkció kapcsán. A készülék ugyanis szintén megörökölte az elődnél már látott mop-automatizálást.

Lényege, hogy a robotporszívó úgy képes üzemelni, illetve váltani a porszívózás, valamint a felmosás funkció között, hogy nem igényel emberi beavatkozást, nincs szükség a mop eltávolítására, mert amint szőnyeghez ér a robotporszívó, a beépített érzékelőnek köszönhetően azonnal megemeli a felmosót.

Az automatizált mop szintén nagyon hasznos

A rendszer kiválóan működik, ezáltal olyan helyiségben is használható a porszívó, ahol járólap és szőnyeg egyaránt megtalálható, hiszen biztosan nem vizez össze semmit – még felügyelet nélkül sem.

Maga a mop egyébiránt a Roborocktól megszokott minőséget képviseli, mosható mivoltából és tartósságából fakadóan pedig hetekig megbízhatóan használhatunk egy-egy darabot.

Mindezt egy 200 ml-es víztartállyal fejelte meg a gyártó, ami némileg kisebb, mint az előző modellnél volt, de tapasztalataink szerint teljesen elegendő egy átlagos lakásban.

Nagyon jól vizsgázott a ReactiveAI 2.0 navigációs rendszer

A robotporszívó navigációs rendszere annyira precíz lett, hogy ennél jobb és alaposabb munkát talán még soha nem láttunk más robotporszívóktól. A ReactiveAI 2.0 névre keresztelt megoldás a szenzorok és a háttérben futó mesterséges intelligencia kiváló összjátékára épül, és a gyakorlatban nagyszerűen teljesített.

ReactiveAI 2.0 navigációs rendszer

Azon túl, hogy folyamatosan frissítette és finomhangolta otthonunk térképét, állandóan figyelemmel tartotta környezetét, kiválóan reagált az akadályokra, így nem akadt el egy elől felejtett papucson, sőt a kábelrengetet is nagyon jól kezelte – a legtöbbször egyszerűen csak kikerülte.

Bárhol és bármikor dolgozott a házban a porszívó, mindvégig folyamatosan, céltudatosan, és határozottan közlekedett. Érezhetően tudta a dolgát, amit kiválóan alátámaszt az is, hogy nem ment neki a bútoroknak és az egyéb objektumoknak, éppen ellenkezőleg, meglepően jól végezte a dolgát.

A dupla kamerával folyamatosan nyomon követhetjük a lakást

Hogy a dupla kamerarendszert használja-e tájékozódáshoz, azt nem tudjuk biztosan, azt viszont igen, hogy nem ok nélkül került rá ez a megoldás. Sok esetben van szükség ugyanis arra, hogy nyomon kövessük a robotporszívó útját, vagy a segítségével nézzünk rá kisállatainkra, otthon tartózkodó gyermekeinkre.

A dupla kamerával folyamatosan nyomon követhetjük a lakást

A társalkalmazásnak és a TÜV Rheinland certifikációval ellátott kamerarendszernek köszönhetően a robotporszívóval erre is lehetőségünk nyílik. Utóbbi miatt a biztonság kapcsán sem kell aggodalmaskodnunk, a robotporszívó garantáltan nem rögzít képeket vagy videókat, és így nem is továbbítja őket külső szerverekre.

Az üzemidőre sem panaszkodhatunk

Azon túl, hogy a Roborock S7 MaxV kiváló takarítási teljesítménnyel és navigációval büszkélkedhet, ráadásként még az üzemidő tekintetében is a legjobbak között emlegethetjük, hiszen az 5200 mAh-s akkumulátornak köszönhetően papíron a 180 perc takarítási idő sem kottyan meg neki.

Az üzemidőre sem panaszkodhatunk

Ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudjuk, azonban egy átlagos lakásban alkalmazva soha nem kellett visszatérnie dokkolójára a munka elvégzése előtt. Röviden ez annyit jelent, hogy egyhuzamban soha nem lesz szükségünk arra, hogy 180 percig üzemeltessük a készüléket.

Amennyiben mégis, a robotporszívó teljesen automatikusan kezeli töltését. Ha merülőben van, magától visszatér a dokkolójára, hogy energiát szívjon magába. Sőt mi több, elődjéhez mérten 30 százalékkal gyorsabb töltési technológiával büszkélkedhet, így kevesebb időt kell töltenie ilyenkor a dokkolón.

Mit tudnak a speciális dokkolók?

Bár a fenti sorokban kizárólag a Roborock S7 MaxV alapváltozatát mutattuk be, azonban szükséges szót ejtenünk arról, hogy a készülékhez elérhető kétféle speciális dokkoló is. Ezek vagy külön vásárolhatók meg idővel a porszívóhoz, vagy a Plus és az Ultra csomag választásával rögtön a készülékkel együtt szerezhetők be. 

A Plus variánshoz például egy hasonló önürítő rendszer érhető el, mint korábban a Roborock S7-hez. Lényege, hogy a robotporszívó a dokkolón egy külső portartályhoz csatlakozik, ahová képes automatikusan átszivattyúzni a belső tartály tartalmát úgy, hogy mi nem érintkezünk közvetlenül a porral és a kosszal.

Roborock S7 MaxV toltoallomas

Ennél is sokkal többet nyújt azonban az Empty Wash Fill dokkoló, ami egyébiránt kizárólag az S7 MaxV kiváltsága, azon belül is az Ultra modell dobozában találhatjuk meg. Egy nagyobbacska kiegészítőről van szó, ami a töltés és az önürítő funkció mellett két nagyon fontos tulajdonsággal rendelkezik még.

Az egyik, hogy képes utántölteni a robotporszívó tartályából a felmosáshoz szükséges vizet, a másik pedig, hogy el tudja mosni a használatból fakadóan összekoszolódott mopot. 

Mindkét funkció azt a célt szolgálja, hogy a vásárlónak a lehető legkevesebbet kelljen foglalkoznia a robotporszívóval, ezzel a dokkolóval ugyanis hetekig hozzá sem kell nyúlnunk, miközben képes lesz maradéktalanul tisztán tartani otthonunkat.

Mivel tesztünk az alapmodellről készült, ezért a két speciális dokkolót egyelőre nem volt lehetőségünk kipróbálni, de a későbbiekben erre is megpróbálunk sort keríteni, amiről újabb tesztet írunk majd.

A Roborock S7 MaxV a prémium robotporszívók egyik koronázatlan királya lett

Ha szeretnénk röviden összefoglalni a fentiekben elhangzottakat, akkor gyakorlati tapasztalataink alapján határozottan ki merjük jelenteni, hogy a Roborock S7 MaxV-t a prémium kategóriás robotporszívók egyik legjobbjaként említi majd a jövőben a szakma.

Sőt, sokan már most így beszélnek róla, ami nem véletlen, hiszen forradalmi és magas szintű technológiáinak köszönhetően elragadó takarítási teljesítményt kínál, legyen szó akár az erőteljes szívóerőről, akár a szónikus felmosás funkcióról, a termék garantált elégedettséggel tölti majd el a vásárlót.

Kiemelendő még a sorból a rendkívül fejlett navigációs rendszer, valamint a páratlan szoftveres háttér, ami mindig is a Roborock termékek erőssége volt, de most egy egészen új szintre sikerült fejleszteni.

Jelentős problémákkal nem találkoztunk a robotporszívó használata közben, egyszerű kezelhetőség és kiegyensúlyozott működés jellemzi, egyedül az árat nevezhetnénk egy kicsit magasnak, de ne felejtsük el: a prémium minőség legmagasabb szintjét kapjuk a pénzünkért cserébe.

Pozitívum

  • Egyszerű beüzemelés és kezelhetőség
  • Új szint a robotporszívós felmosásban
  • Kimagasló szívóerő
  • Precíz navigáció és útvonalkeresés
  • Rendkívül fejlett szoftveres háttér
  • Exta csendes működés

Negatívum

  • A megszokotnál jóval magasabb ár
  • Lehetett volna több extra tartozék a csomagban

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top