Vírus eltávolítása Xiaomi telefonról? Gyakran lehet szükség szerviz segítségére

Virus eltavolitasa xiaomi telefonrol

A digitális kártevők és vírusok manapság egyre inkább az okostelefonokat, mint az otthoni számítógépeket fenyegetik, ami nem meglepő, hiszen ezek az aprócska hordozható készülékek ma már mindig velünk vannak, az egész életünket rajtuk tároljuk és folyamatosan csatlakoznak a világhálóhoz is.

Sokan nem is sejtik, de egy okostelefonnal is nagyon könnyen kaphatunk vírust vagy bármilyen rosszindulatú kártevőt, ami jelentősebb probléma, hogy az esetek többségében nehezebb eltávolítani őket. 

Hogy miként távolítsunk el vírust egy Xiaomi telefonról? Az alábbiakban adunk néhány tanácsot, de tapasztalataink szerint gyakran van szükség szerviz segítségére ahhoz, hogy a probléma tartósan és biztonságosan elhárításra kerülhessen.

A legfontosabb, hogy megpróbáljuk felderíteni, miként fertőződött meg a telefon

Sokan tehetetlennek érzik magukat abban az esetben, ha vírust kapott a telefonjuk. A legtöbbször azonban erről a tulajdonosok tehetnek, hiszen egy Android alapú rendszer olyan szigorú biztonsági megoldásokkal rendelkezik, hogy a megfelelő forrásokból telepített alkalmazások általában nem okozhatnak problémát.

Nyilván vannak kötelező kivételek, de inkább a harmadik féltől vagy a nem megbízható helyről származó szoftverek a potenciális vírushordozók. Jellemzően ezek feltelepítése után kezd furcsán viselkedni a telefonunk, így érdemes gondolatban visszakövetni, hogy mégis miket telepítettünk a közelmúltban, és ha volt program, ami nem a Play Áruházból származott, azonnal töröljük le.

Hogyan törölhető Xiaomi telefonról egy feltételezett vírusos applikáció?

Mivel a legtöbb vírusos applikáció ugyanúgy települ fel a telefonra, mint bármelyik másik program, ezért pontosan úgy kell megszabadulni tőlük, mint bármelyik másik alkalmazástól, de azért nagyobb körültekintéssel.

Minden esetben úgy töröljük a programot, hogy a Beállításokon belül megtalálható Alkalmazáseltávolítót használjuk, ami nagy valószínűséggel minden gyorsítótárazott adatot, minden kapcsolódó letöltött fájlt letakarít a készülékünkről az Eltávolítás opció alkalmazásával.

Gyakran azonban ez nem elég, hiszen a trükkös programozók ma már olyan telefonos vírusokat készítenek, amelyek a település után be tudják hálózni az egész rendszert. Ilyenkor a feltételezett problémás applikáció törlése nem elegendő, a megoldást a gyári beállítások visszaállítása jelenti.

Ez azért előnyös, mert ilyenkor majdnem minden adatot töröl a telefon, amit utólag feltelepítettünk rá, és a vírusok zöme pontosan ilyen, tehát egy visszaállítással nagyon egyszerűen meg lehet szabadulni a kártevőktől, de ilyenkor gondoskodjunk valamiféle adatmentésről – a képek, videók és kontaktok rendszerint biztonsággal kimenthetők legalább a felhőbe, hiszen ezeket ritkán fertőzi meg, legfeljebb zárolja egy vírus.

Érdemes vírusirtó applikációval kísérletezni?

Noha a Play Áruház tele van vírusirtó applikációval, a legtöbb esetben azonban ezeket csak vészhelyzet esetén érdemes alkalmazni. A legnagyobb gyártók termékei már mobilokon is elérhetők, azonban van néhány hátrányuk.

Ilyen például, hogy feleslegesen terhelik a hardvert, ha nincs veszély, ezen felül rengeteg kellemetlenségeket okoznak azzal, hogy a biztonságos alkalmazásokat is veszélyesnek jelölik és az is gyakori, hogy az újabb típusú vírusokkal nem boldogulnak el megfelelően.

Emiatt megelőzésre nem feltétlenül alkalmasak – a Xiaomi telefonok beépített biztonsági rendszere magasan az egyik legjobb a piacon ezen a téren –, de probléma esetén érdemes lehet tenni egy próbát az egyik nagyobb gyártó termékével.

Bizonytalanok vagyunk?

Az okostelefonos vírusok számtalan különféle problémát és kellemetlenséget okozhatnak, sőt gyakran teljesen észrevehetetlenek. Amennyiben szeretnénk biztosra menni, és valóban vírusmentessé tenni telefonunkat, a Xiaomi Szerviz a szoftveres hibaelhárítás részeként ebben is segítséget nyújt, így a hozzánk leadott problémás készülékeket garantáltan vírusmentes állapotban tudjuk visszaadni tulajdonosának.

Szolgáltatásunkat pedig nemcsak a Budapesten élők élvezhetik, hiszen szervizfutár szolgáltatásunknak köszönhetően a javítás teljes folyamatát otthonunk kényelméből tudjuk intézni az ország bármelyik pontjáról.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top