Xiaomi akkumulátor csere lépésről-lépésre

Xiaomi akkumulátor csere lépésről-lépésre

Újkori teljesítményéhez viszonyítva alaposan lecsökkent Xiaomi telefonunk üzemideje? Sokkal többször kell töltenünk a készüléket, mint korábban? Ha már minden szoftveres trükköt kipróbáltunk, alighanem csak az akkumulátor csere jelenthet tartós megoldást.

Átlagosan 2 év egy akkumulátor élettartama

Tudni kell ugyanis, hogy még a modern akkumulátorok is úgy működnek, hogy minden töltés után veszítenek egy kicsit a kapacitásukból. Átlagos felhasználás mellett ez azt jelenti, hogy nagyjából 2-3 évvel a vásárlás után már érezhető a kapcsolódó teljesítmény romlása.

Ezzel a problémával még akkor is szembe kell néznünk, ha mindig precízen, az előírásoknak megfelelően használtuk telefonunkat. Még az sem számít, hogy milyen márkájú vagy típusú készülékünk van, hiszen ez a tulajdonság valamennyiükre érvényes állítás.

Ha tehát hosszabb távra tervezünk a telefonnal, előbb vagy utóbb szükségünk lesz egy akkumulátor cserére. Ilyenkor pedig sokaknál felmerül a kérdés: mi magunk végezzük a szerelést vagy inkább elvigyük szervizbe a készüléket?

Balesetveszélyes az akkumulátor cseréje házilag!

Amit már itt az elején fontos tisztázni: egy Xiaomi akkumulátor cseréje házilag kifejezetten veszélyes, noha ez gyártótól függetlenül természetesen valamennyi okostelefonról elmondható.

Ezért kiemelnénk, hogy az alábbiakban nem azért vezetjük végig olvasóinkat lépésről-lépésre az akkumulátor csere folyamatán, mert házilagos szerelésre szeretnénk buzdítani, sokkal inkább azért, hogy átlátható legyen a munkafolyamat, közben pedig bizonyított, hogy miért olyan veszélyes valójában mindez.

Eleve az akkumulátor ebből a szempontból az okostelefonok legkényesebb eleme. Rengeteg feszültséget és energiát tárol, hozzá nem értő kezekben pedig ezek konyhanyelven szólva elszabadulhatnak, és tűz-, illetve balesetveszélyes helyzetet idézhetnek elő.

Ezen felül egy akkumulátor cseréje ma már azzal jár, hogy alaposan szét kell szerelni hozzá a telefont. Bár közel sem olyan mértékben, mint egy új kijelző beépítéséhez, de meg kell bontani a hátlapot és a belső alkatrészekhez is hozzá kell nyúlnunk.

Megfelelő szerszám és szaktudás nélkül – sok esetben a gyakorlat is fontos – elegendő lehet egyetlen rossz mozdulat ahhoz, hogy az egyszerű üzemidőproblémás készülékünk használhatatlan telefon legyen.

A javításhoz való jogtól még nem leszünk szakemberek

Itt és most érdemes rátérni néhány gondolat erejéig az Európai Unió által a közelmúltban elfogadott törvényjavaslatra, ami javításhoz való jogot érintette, a lényege pedig az, hogy elektronikai berendezéseinket a jövőben akár otthon is könnyebben tudnánk javítani.

Azon túl, hogy a törvénytervezet átgondolatlan, bizonyos pontjai biztosan megvalósíthatatlanok lesznek, különösen egy akkumulátor csere esetén, hiszen egyetlen alkatrészgyártó sem vállalja majd a felelősséget az oktalanságból történő robbanó vagy kigyulladó akkumulátorok miatt.

A javításhoz való jog ugyanis nem jelent egyben továbbképzést vagy szakképzést mindenki számára ahhoz, hogy meg tudja javítani például a telefonját, ezért a legtöbb problémát továbbra is érdemes inkább szervizben elvégeztetni.

Javítási útmutatónkat tehát nem azért írtuk, hogy ezzel bárkit otthoni akkumulátor cserére buzdítsunk, pláne nem annak fényében, hogy a megfelelő szaktudás megléte sem minden esetben elegendő egy Xiaomi akkumulátor csere elvégzéséhez.

Megfelelő alkatrészek és szerszámok nélkül neki se álljunk az akkumulátor cseréjének

Bár a gyakorlat is nagyon fontos, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni olyan tényezőket sem, mint a megfelelő alkatrészek és szerszámok beszerzése.

Egy telefon szétszereléséhez ugyanis több speciális eszközre van szükség, amelyek beszerzése olyan költséges lehet – különösen a ragasztó, a ragasztómelegítő, a miniatűr csavarhúzók és a műanyag szétszerelő eszköz esetén –, hogy az már önmagában fedezné a javítás költségét.

Márpedig a megfelelő szerszámok nélkül nem tudunk nekiállni az akkumulátor cseréjének, ám gyakran ennél is nagyobb probléma a megfelelő cserealkatrész beszerzése.

Az akkumulátor azért különösen kényes ezen a téren, mert itt nagyon súlyos biztonsági előírásoknak kell megfelelniük a pótalkatrészeknek (is), egy olcsó, bizonytalan előéletű és hátterű megoldással tehát könnyedén balesetveszélyes állapotot idézhetünk elő, miközben a garancia is gyakran kérdéses.

Egyáltalán nem éri meg tehát kockáztatni, különösen annak fényében, hogy a Xiaomi Szerviz esetében a Xiaomi akkumulátor csere garantáltan gyári minőségű alkatrésszel történik, méghozzá piacvezető áron és garanciális munkavégzéssel, ami hat hónapos szavatosságot nyújt az elem számára.

Mindeközben nem kell idegeskednünk a szétszerelés és az összeszerelés miatt, vagy stresszelnünk az alkatrész minőségén, sőt a szervizfutár szolgáltatásnak köszönhetően az sem baj, ha nem Budapesten élünk, hiszen segítségével vidékről is könnyedén, otthonunk kényelméből tudjuk intézni a javítást.

Az akkumulátor csere előkészületei

Amennyiben még mindig elszántak vagyunk, és úgy döntünk, hogy mi magunk is képesek lennénk elvégezni egy Xiaomi akkumulátor cserét, akkor érdemes megfelelően felkészülni a feladatra.

Ehhez nem elegendő ugyanis hozzájutni egy megfelelő alkatrészhez, hanem el kell végezni néhány extra biztonsági teendőt.

Az első rögtön az, hogy a telefonunkon tárolt adatokról biztonsági mentést készítünk, hiszen könnyen lehet, hogy valami balul sül el, az évek óta gyűjtött képek, videók, kontaktok és egyéb tartalmak pedig a süllyesztőben végzik.

Szintén lényeges, hogy elővigyázatosságból a telefon akkumulátorát 25 százalék alá merítsük a csere előtt. Az ennél magasabb értékek ugyanis a szétszereléskor könnyebben okozhatnak zárlatot, ami tűz- és balesetveszélyes helyzetet teremt. 

Hasznos lehet, ha már úgyis akkumulátor csere előtt állunk, hogy a régi telepet teljesen lemerítjük.

A megfelelő szerszámok mellett fontos továbbá, hogy legyen olyan ragasztó is a birtokunkban, amivel a leszerelt hátlapot és az akkumulátort megfelelően rögzíthetjük a helyére, hiszen ezek nélkül nem tudjuk majd biztonságosan összerakni a készüléket.

Xiaomi akkumulátor csere lépésről-lépésre

Amennyiben teljesen elszántuk magunkat az akkumulátor cseréjére házilag, akkor lássuk most a folyamat lépéseit.

Kezdjük a hátlap leválasztásával

Míg évekkel ezelőtt az okostelefonok hátlapja cserélhető volt, addig manapság minden esetben ragasztott megoldást használnak a gyártók, így alaposan meggyűlhet a bajunk a masszív borítás leválasztásával.

Kezdésnek kapcsoljuk ki a telefont, majd vegyük ki a komplett SIM tálcát, és kezdjük el melegíteni a hátlapot a széleknél, hogy a rgasztó feloldódjon. Ehhez létezik speciális berendezés, de egy hajszárítóval vagy hőlégfúvóval is fel lehet melegíteni annyira a ragasztót, hogy az elengedjen.

Itt érdemes kiemelni azonban, hogy sokan már ezen a ponton teljesen használhatatlanná teszik a készüléküket, a túlmelegítés hatására ugyanis tönkremehet a kijelző, károsodhatnak a belső alkatrészek, hiszen extrém hőnek teszik ki őket feleslegesen.

Amennyiben a ragasztót fel tudtuk melegíteni, rögzítsünk egy speciális fogantyút a hátlapra. A vákuumos megoldás sok esetben nem elegendő – maximum üveghátlapok esetén –, a legtöbbször úgy tudunk biztosan emelni és feszíteni, ha hozzáragasztjuk a fogantyút.

Ha eléggé felmelegítettük a ragasztót, a fogantyúval meg tudjuk mozdítani a hátlapot annyira, hogy rés keletkezzen a készülékház és a hátsó borítás között. Ide helyezzünk el egy gitárpengetőre hasonlító műanyag éket, majd kezdjük el óvatosan vágni vele a ragasztást. 

Saroktól-sarokig haladjunk, és a kis ékeket minden sarkon hagyjuk megfeszítve a készülékházban, nehogy a hátlap visszaragadjon. Legyünk nagyon óvatosak a bekapcsológomboknál és a kameráknál, mert ezeken a helyeken sérülékeny kábelek lehetnek. Ezeket könnyű elvágni vagy olyan sérüléseket előidézni bennük, ami ismét megpecsételheti telefonunk sorsát.

Amint a készülék mindegyik oldalán feloldottuk a ragasztót, lassan kezdjük el leemelni a hátlapot úgy, hogy vigyázunk az esetleges kábelekre, a hátlaphoz közeli alkatrészekre. Érdemes már itt alkoholos oldattal letakarítani mindenhonnan a ragasztót, hogy az ismételt ragasztáskor azonnal tudjunk vele dolgozni.

Szereljük le azokat az elemeket, amelyek akadályozzák az akkumulátorhoz való hozzáférést

A legtöbb esetben a Xiaomi akkumulátor csere itt közvetlenül az akkumulátor lecsatlakoztatásával és kiemelésével folytatódik, azonban egyre több új modellnél rengeteg belső elemet le kell még bontanunk ahhoz, hogy hozzáférhessünk a problémás alkatrészhez.

Különösen a vezeték nélküli töltéssel megtámogatott modelleknél itt egy külön borítást találunk, ami több aprócska csavarral rögzül a készülék keretéhez. Távolítsuk el a csavarokat, majd emeljük ki a keretet a helyéről, ami sok esetben a töltőtekercset és az NFC antennát tartalmazza.

Bizonyos modelleknél az akkumulátorhoz való hozzáférést a hangszóró egység is megnehezíti. Ebben az esetben is több csavart kell eltávolítanunk ahhoz, hogy a modul megmozduljon, majd egy aprócska műanyag ékkel egyszerűen csak ki kell feszítenünk a helyéről, de legyünk óvatosak.

Ez az alkatrész ugyanis jellemzően egy vékony kábellel csatlakozik az alaplaphoz, és ha túl heves mozdulattal feszítjük vagy fordítjuk ki a helyéről, akkor az elszakadhat, és a javítási költségeink rögtön az egekbe szökhetnek.

Ha mindent eltávolítottunk, és tisztán látjuk az akkumulátort, egy műanyag csavarhúzóra emlékeztető tárggyal egyszerűen feszítsük ki az alaplaphoz kapcsolódó kábelt a helyéről, ami rendszerint arra merőlegesen távolítható el. Más irányba ne feszítsük, mert a kis csatlakozók könnyen törnek, deformálódnak.

Az akkumulátor eltávolítása

Amint az akkumulátor már nem csatlakozik az alaplaphoz, megkezdhetjük az eltávolítás folyamatát. Ne felejtsük el, a kérdéses alkatrész ragasztva van, így nagyon sok gyakorlat kell ahhoz, hogy úgy távolítsuk el a helyéről, hogy ne tegyünk kárt az alaplap aprócska forrasztásaiban. Egy rossz mozdulattal ugyanis rögtön használhatatlanná tehetjük a készüléket.

aKezdésnek egy csipesz segítségével kezdjük el lehúzkodni az akkumulátor felületéről a rögzítő ragasztócsíkokat. Amint ez megtörtént, a ragasztócsíkokat próbáljuk meg a csipesszel kihúzni a helyükről, azonban vigyázzunk, mert ez a vékony ragasztó nagyon könnyen szakad.

Emiatt egyenletesen lassú, de határozott mozdulattal húzzuk, lehetőleg lapos szögben az akkumulátorhoz viszonyítva. Ha elszakad, akkor az akkumulátor környezetét fel kell melegíteni. Itt azonban hajszárítóval vagy hőlégfúvóval már nem szabad kísérletezni, kizárólag specifikus és célzott berendezések jöhetnek szóba.

Ha eltávolítottuk vagy felmelegítettük a ragasztócsíkokat, egy műanyag ékkel nyúljunk alulról az akkumulátor alá, és kezdjük el finom, de határozott mozdulatokkal kifeszíteni a helyéről úgy, hogy semmiben, még a rossz alkatrészben se tegyünk kárt.

Összeszerelés

Amint a régi akkumulátort eltávolítottuk és vele együtt a ragasztás nyomait is, a cserealkatrész beragasztása és bekötése, valamint a fordított sorrendű összerelés következik.

Ezeken a pontokon nem megyünk végig még egyszer, hiszen ahogyan szétszereltük, úgy is rakjuk össze a telefont, amire azonban lényeges kitérni, az a ragasztás. Sokan ugyanis azt hiszik, hogy a szétszerelés okozza a legnagyobb nehézséget egy Xiaomi akkumulátor csere során, valójában azonban sokkal inkább a ragasztás.

Az új akkumulátort biztonsági okokból soha ne tegyük vissza ragasztás nélkül a készülékház belsejébe. Ehhez meg kell venni a speciális rögzítő ragasztókat, más lehetőségünk nincs. Ugyanez a helyzet a hátlappal is, aminek a megfelelő visszarögzítése kulcsfontosságú.

Hiányos rögzítéssel ugyanis nemcsak esztétikailag tesszük tönkre a készülék megjelenését, hanem mindemellett egy fontos védvonal sem lesz a helyén, ami megakadályozná a kosznak és a pornak a bejutását a telefon belsejébe.

Míg az akkumulátor esetében kevesebb, a hátlap visszaragasztása már sokkal több ügyességet és gyakorlatot igényel. Nem elég ugyanis a megfelelő minőségű ragasztó, elengedhetetlenül fontos továbbá, hogy megfelelő mennyiségben hordjuk fel azt az érintkezési felületekre, egyenletesen elterítve minden ponton.

A túl sok ragasztó ugyanis befolyhat a hardverekhez és maradandó károsodást okozhat, a túl kevés pedig a hátlap helytelen rögzítését idézi elő, ami minden esetben újabb hibaforrás lesz.

Miután a ragasztót felvittük, a hátlapot egyszerűen préseljük a helyére, gondosan ügyelve a megfelelő erőhatás kifejtésére, valamint arra, hogy minden oldalt, minden sarkot elsimítsunk. Nincs szükség arra, hogy a hátlapot szorítsuk vagy súlyozzuk, de ajánlott néhány órára ragasztószalaggal néhány ponton hozzáerősíteni a készülékházhoz, hiszen így biztosan a helyén marad a száradás során.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top