Xiaomi kijelző csere lépésről-lépésre

Xiaomi kijelző csere lépésről-lépésre

Mindig is érdekelt minket, hogy milyen összetett és bonyolult folyamat kicserélni egy Xiaomi okostelefon kijelzőjét? Aktuális cikkünkben lépésről-lépésre haladva osztjuk meg a legfontosabb tudnivalókat.

Rendkívül kockázatos házilag a kijelző cseréje!

Mielőtt azonban elmerülnénk a szerelés folyamatában, nagyon fontos már itt az elején kiemelnünk, hogy otthoni körülmények között minden okostelefon, így valamennyi Xiaomi kijelző cseréje is rendkívül kockázatos.

Az egyes lépéseknél külön felhívjuk majd a figyelmeteket arra, hogy milyen hibalehetőségek merülhetnek fel, hogy milyen kockázati tényezőkkel találkozhatunk, hiszen egy kijelző cseréjéhez gyakorlatilag több darabra kell szerelni a készüléket.

A munka során pedig elegendő egyetlen rossz mozdulat ahhoz, hogy tönkre tegyük az alaplapot vagy éppen a kezünkben gyulladjon fel az akkumulátor, ami egyrészt rendkívül veszélyes, másrészt az egyébként jól javítható telefont rögtön használhatatlanná teszi.

A javításhoz való jog még nem ad tudást a kezünkbe

Ezen a ponton érdemes kiemelni az Európai Unió legújabb törvényjavaslatát, ami a javításhoz való jog részeként előírja, hogy bizonyos elektronikai berendezéseket – így például az okostelefonokat is – a jövőben egyszerűbben tudjuk javítani akár házilagos formában is.

Miközben az ötlet alapvetően nem rossz, a gyakorlatban mindenki látja, hogy megvalósíthatatlan, hiszen ettől semmi sem változik majd a jövőben. Megfelelő tudásanyagot, gyakorlatot és jó minőségű alkatrészt elérhető áron ugyanis továbbra sem tudnak majd beszerezni maguknak az átlagfelhasználók.

Az alábbi javítási útmutató sem azért született, hogy otthoni kijelző cserére buzdítsuk az embereket, sokkal inkább azért, hogy megmutassuk a folyamat összetettségét, hogy mennyi kockázati tényezőt rejt magában, és hogy egyáltalán nem éri meg kísérletezni azzal, hogy darabokra szedjük szeretett telefonunkat.

A megfelelő alkatrész beszerzése is komoly probléma

Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy már a jó minőségű alkatrész beszerzése óriási problémát jelenthet még egy Xiaomi okostelefon kapcsán. 

Márpedig a piacon rengeteg olyan forrásból lehet alkatrészhez jutni, amelyek gyenge minőségűek, AMOLED helyett IPS panelt kínálnak a vásárlónak, miközben például garancia sincs a képernyőre.

Felmerül tehát a kérdés: megéri kockáztatni és egy kétes minőségű kijelzőért szétszerelni a telefonunkat, miközben elképzelhető, hogy a készüléket teljesen tönkre tesszük vele?

Annak fényében semmiképpen sem, hogy a Xiaomi Szerviznél például a Xiaomi kijelző csere nemcsak piacvezető áron érhető el, hanem garantáltan gyári minőségű kijelző kerül a telefonunkba – AMOLED helyére is AMOLED, nem gyengébb képességű IPS –, gyakorlott kezek végzik a cserét és az összeszerelést, miközben az alkatrészre 6 hónap garanciát biztosítanak.

Sőt, a saját szervizfutár szolgáltatás jóvoltából még az sem jelent problémát, ha nem Budapesten vagy környékén élünk, hiszen akár vidékről is könnyedén felküldhetjük meghibásodott készülékünket egy gyors, de biztos javítás reményébe

A kijelző cseréhez fontosak a megfelelő előkészületek

Amennyiben a fentiek nem vették volna el a kedvünket a házilagos kijelző cserétől, akkor fontos a folyamat kapcsán kiemelni, hogy az előkészületek ebben az esetben mindennél fontosabbak. 

Eleve lényeges áthidalni valamilyen formában a megfelelő minőségű, a készülékünk típusához pontosan illeszkedő kijelző beszerzésének problémáját, de tegyük fel, hogy ezt már megoldottuk.

Fontos pont, hogy a javításkor legalább 25 százalék alá merítsük a telefon akkumulátorát, amire tűzvédelmi okokból van szükség. 25 százalékos töltöttség felett ugyanis az akkumulátor könnyebben meggyulladhat vagy felrobbanhat, ami nemcsak a környezetünk biztonságát, hanem a saját testi épségünket is veszélybe sodorhatja.

Lényeges továbbá, hogy a megfelelő cserekijelző beszerzése nem elég. A folyamathoz szükség van speciális szerszámokra, csavarhúzóra, valamilyen melegítő készülékre, hátlapnyitó műanyag lapokra, valamint megfelelő minőségű ragasztóra is ahhoz, hogy a kijelzőt és a hátlapot megfelelően vissza lehessen ragasztani a készülékházhoz.

Ez utóbbi szintén sarkalatos pont, hiszen kifejezetten nehéz a piacon, gyakorlatilag kereskedelmi forgalomban annyira jó minőségű ragasztót vásárolni, ami olyan minőséget nyújt, mint a gyári. Ez is egy újabb ok arra, hogy miért érdemes inkább a szervizt választani az otthoni barkácsolás helyett.

Xiaomi kijelző csere lépésről-lépésre

Most, hogy minden kockázati tényezőt tisztáztuk, lássuk a lényeget: jöjjenek a kijelző csere lépései!

Először is távolítsuk el a SIM tálcát

Mivel alaposan szét kell szednünk a telefont a kijelző cseréjéhez, az első lépés, hogy a SIM tálcát kivesszük a készülékből, benne a SIM kártyákkal és a micro SD kártyákkal.

Ehhez a szabvány SIM tűt használjuk, amit egyszerűen belenyomunk a készülék oldalán elhelyezkedő aprócska lyukba – általában baloldalt helyezkedik el –, majd a kipattanó tálcát a tartalmával együtt kivesszük és félretesszük.

Melegítsük fel a hátlapot

Sokan rögtön már itt elakadhatnak, hiszen a következő feladat a hátlap eltávolítása lesz, amihez először is fel kell melegítenünk a ragasztó feloldásához. Ez rendkívül veszélyes folyamat, hiszen ott van mögötte az akkumulátor, és amennyiben túl sokáig melegítjük vagy túl magas hőmérsékleten, az könnyedén robbanást idézhet elő.

A hátlap melegítéséhez vannak speciális eszközök, de egy hajszárító vagy egy hőlégfúvó is megfelelő lehet, ha tudjuk, hogy meddig melegíthetjük a telefont, hiszen az akkumulátor mellett az alaplap, a belső illesztések is rendkívül érzékenyek a nagy melegre. Sokan már itt végérvényesen használhatatlanná teszik a telefont.

Távolítsuk el a hátlapot

Önmagában a hátlap felmelegítése természetesen még nem jelenti azt, hogy a kérdéses panel rögtön lepattan a helyéről, azt nekünk kell gyakorlatilag lefeszíteni onnan. Az első lépés, hogy egy öntapadós, jól megfogható fogókart erősítünk ragasztó segítségével a hátlapi panelre. Fontos: a sima vákuumos megoldások a legtöbbször gyengék, nem elegendőek!

Vigyázzunk a ragasztással, mert a hátlap könnyen sérül, hamar reped és törik. Ha a fogantyú odatapadt, egy kis műanyag nyitóval – lehet akár vékony gitárpengető is, csak több legyen belőle –, megpróbálunk rést létrehozni a hátlap és a készülékház között. Ha nem sikerül, további hőt kell alkalmazni a ragasztó megolvadásához.

Amint a nyitólap becsúszott a résbe, óvatosan kezdjük el húzni valamelyik irányba. Ki ne vegyük a helyéről, mert a ragasztó rögtön visszazár, inkább újabb és újabb kis műanyag spatulákat helyezzünk el a hátlap és a ház között. Óvatos húzásukkal a hátlap folyamatosan megnyílik és eltávolítható lesz.

Nagyon fontos, hogy a hangerő gomb mellé nagyon óvatosan helyezzük el a nyitó műanyagot, mert érzékeny kábelek vannak a közelben, a melyeket könnyedén megsérthetünk, eltéphetünk, amivel újabb extra költségek terhelhetik majd a pénztárcánkat.

A készülékkeret eltávolítása

A hátlap leemelését követően el kell távolítanunk a készülék keretét. Az első lépés ehhez, hogy a hátlapi panel alatti csavarokat kitekerjük. Érdemes alaposan körbenézni, mert nagyon sok apró – jellemzően 4,4 és 3,4 milliméteres – csavar található itt. Egy Redmi Note 10 Pro esetében például 17 darab csavart kell kitekernünk ahhoz, hogy a keret eltávolítható legyen.

Miután a csavarokat kiemeltük és félretettük, a kijelzőt is tartó előlapot el kell választanunk a kerettől. Itt a legtöbbször nincs ragasztás, kapcsok tartják össze a két elemet, de ugyanolyan nyitóműanyagokat kell használni az elválasztáshoz, mint a hátlapi ragasztásnál. 

A keret és az előlap szétfeszítésekor legyünk körültekintők és aprólékosak, haladjunk sorban, de vigyázzunk az eltávolítással, miután teljesen kipattant a helyéről. Az előlapot minden esetben a bekapcsológombok irányában kell kifordítani, mert a gombokhoz alaplapi kábelek csatlakoznak, melyek egy kisebb megfeszítés hatására is sérülhetnek.

Válasszuk le a gombokhoz kapcsolódó szalagkábelt

Óvatosan szedjük szét a két elemet, majd fordítsuk a kettőt egymás mellé úgy, hogy hozzáférhessünk a bekapcsológomb és a hangerőgomb szalagkábeljéhez. Itt lesz szükségünk először egy speciális műanyag eszközre, amit csak az angol spudger név alatt ismerünk, és egyfajta műanyag, laposfejű csavarhúzóra hasonlító szerszámról van szó.

Ezzel óvatosan le tudjuk pattintani a bekapcsológomb és a hangerőgomb flexibilis kábeljét az alaplapról úgy, hogy ne sértsük fel azt. Cselekedjünk óvatosan, mert egy rossz mozdulattal itt már visszafordíthatatlan kárt tehetünk a telefon egyes elemeiben! Ha a kábelt leszedtük, a középső keret könnyedén eltávolítható lesz.

Válasszuk le az akkumulátor- és a kijelző kábeljét

A keret leválasztása után újabb fontos, és rendkívül kritikus beavatkozás következik: le kell választanunk az alaplapról az akkumulátor és a kijelző szalagkábeljét. Minden mozdulatunkra nagyon ügyeljünk, mert súlyos, visszafordíthatatlan károkat okozhatunk az alaplapon! Az akkumulátor kábelje pontosan a kérdéses alkatrész felső részén helyezkedik el. Csatlakozása rendszerint mélyen ül az alaplapban, így általában kifelé húzva tudjuk leszerelni róla.

A kijelző ezzel szemben egy vastag szalagkábelen keresztül csatlakozik az alaplaphoz, a közvetlen kapcsolódási pontot pedig a legtöbb Xiaomi készüléknél az akkumulátor alatt, a telefon alsó felén találjuk. Határozott, de óvatos mozdulattal húzzuk ki aljzatából, vigyázva, hogy semmi ne sérüljön.

Szereljük ki a kijelzőt

Hogy milyen bonyolult folyamat a Xiaomi kijelző csere, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy még csak most, ezzel a lépéssel jutottunk el oda, hogy a problémás alkatrészt kiemeljük a helyéről.

A teendőnk gyakorlatilag ugyanaz, mint a hátlapnál. Először fel kell melegíteni a ragasztót – nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a készüléket ne olvasszuk meg, a belső alkatrészek ne sérüljenek –, majd a panelre felragasztott fogantyú után az apró műanyag „pengetőkkel” körbevágjuk a kijelző és a készülékház közti ragasztót.

Kiemelnénk, hogy ezen a ponton is óriási károkat tehetünk a telefonban! Különösen az előlapi kameránál kell odafigyelni, amit egyetlen mozdulattal végérvényesen használhatatlanná tehetünk ilyen esetekben.

Miután a kijelző elvált a paneltől, a vékony szalagkábelt csatlakoztassuk le, és készíthetjük az új kijelzőt.

Összeszerelés

Jelen helyzetben egy apró darabokra szedett készülékünk van, amit a szétszerelés fordított sorrendjében kell ismételten összerakni. Sokan úgy vélik, hogy a javítás nehezén túljutottak, de az összeszerelési procedúra gyakran több problémát okoz.

A folyamat első lépése mindig az legyen, hogy egy speciális alkoholos vegyülettel megtisztítjuk az összes olyan felületet, ami korábban ragasztóval érintkezett. Konkrétan a kijelzőt és a hátlapot kell majd ragasztanunk, a többi szerelési folyamat visszakövethető a fenti leírásból, ezért most csak a ragasztás mikéntjére koncentrálnánk.

A legtöbb gyakorlatot ez a munkafolyamat igényli, így különösen azok szokták elrontani, akik korábban még nem, vagy csak ritkán csináltak ilyesmit. Fontos ugyanis, hogy a ragasztó megfelelő mennyiségben kerüljön felhordásra, méghozzá egyenletesen elterítve minden csatlakozási ponton.

Ha túl sok, akkor befolyhat a hardverekhez, és visszafordíthatatlan hibákat okozhat. Ha túl kevés, a kijelző és a hátlap nem rögzül megfelelően a helyére, ami szintén komoly problémákat, meghibásodásokat eredményezhet, illetve újabb javítást igényelhet.

A ragasztó felvitele után nincs más dolgunk, mint a panelt a helyére szorítani. Ügyeljünk rá, hogy ne fejtsünk ki rá túl nagy erőhatást, de azért látható legyen, amint pontosan hozzásimul a kerethez. 

A közhiedelemmel ellentétben súlyozni nem kell, ellenben ha a hátlap hasonló módon már a helyére került, érdemes néhány órára valamilyen ragasztószalaggal, akár nyom nélkül eltüntethető maszkoló szalaggal körbe tekerni legalább két-három helyen a készüléket, hogy az előlap és a hátlap is a helyén maradjon a száradás során.

Ezzel megelőzhetjük az esztétikailag is kellemetlenséget okozó réseket, melyeken keresztül por, nedvesség és egyéb szennyeződések juthatnak a készülék belsejébe.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top