Négyéves szoftveres támogatást kapnak a Xiaomi prémium okostelefonjai

Négyéves szoftveres támogatást kapnak a Xiaomi prémium okostelefonjai

A kimagasló hardveres tudás és a minőség bár alapvető fontosságú valamennyi okostelefonnál, azonban a szoftveres támogatásra nagyon sok gyártó egyáltalán nem fordít különösebb figyelmet. A Xiaomi azonban a jelek szerint ismét előremutató tervet dolgozott ki azért, hogy mindez megváltozzon.

Sokan ugyanis még mindig úgy vásárolnak maguknak okostelefont, hogy az évek múlva is a legtöbbet nyújtsa számukra, tehát ne csak dinamikus legyen vagy jó fotókat készítsen, hanem például a biztonsági frissítések, a szoftveres támogatás terén egyaránt olyan legyen, mint újkorában. A Xiaomi csúcsmodelljei kapcsán várhatóan ez mostantól nem okoz majd problémát.

A Xiaomi 12 zászlóshajói már négyéves szoftveres támogatást kapnak

A gyártó tervei szerint a Xiaomi 12 lesz az első olyan okostelefon, illetve a hozzá kapcsolódó termékcsalád minden tagja, amelyik szokatlan hosszúságú szoftveres támogatással büszkélkedhet majd. Ez kifejezetten örömteli hír azok számára, akik mindig szeretik frissen és biztonságosan tudni telefonjaikat.

Ígéretet kaptunk ugyanis arra, hogy mind a Xiaomi 12-, mind a Xiaomi 12 Pro esetében – csak emlékeztetnénk arra, hogy mindkét készülékben a legújabb generációs Snapdragon 8 Gen 1 lapkakészlet dolgozik – legalább három nagyobb Android verziófrissítést tesznek majd elérhetővé a felhasználók számára, illetve négy éven keresztül a biztonsági javításokból sem lesz hiány.

Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy bár mindkét készülék gyárilag Android 12 operációs rendszerrel és MIUI 13 kezelőfelülettel került a boltok polcaira, azonban a későbbiekben ezek a modellek még megkaphatják az Android 15-öt és a MIUI 16-ot is akár.

Természetesen ehhez elengedhetetlenül fontos lenne, hogy ne változzon sem a Google, sem a Xiaomi frissítési ütemterve, hiszen jelenleg gyakorlatilag évente kapunk újabb és újabb szoftveres verziókat. Ebből következtetve tettük az Android 15-re és a MIUI 16-ra vonatkozó jóslatokat

Milyen szoftveres támogatása volt eddig a Xiaomi okostelefonjainak?

Érdekesség, hogy a leendő okostelefon-tulajdonosok jelentős része figyelmen kívül hagyja, hogy milyen időtartamot felölelő szoftveres támogatás tartozik készülékéhez, illetve sokáig egyáltalán nem volt fontos ez a tulajdonság, azonban a néhány hónap alatt drasztikusan lelassuló vagy kiberbiztonságilag kockázatot jelentő telefonok korában ez a szempont kifejezetten előtérbe került.

Annak ellenére is, hogy a Xiaomi mindig nagy gondot fordított a szoftveres támogatásra, ezáltal korábban is valamennyi modelljéhez legalább két nagyobb Android verziófrissítést ígértek, illetve a csúcsmodellek esetében a háromévnyi biztonsági támogatás szintén egyfajta előírás volt.

Ezek a számok ma már egyfajta ipari standardnak tekinthetők a jobb gyártók körében – azért hozzátennénk, hogy még mindig vannak ennél lényegesen rosszabb vállalások is –, de a Xiaomi most legalább a csúcsmodellek esetében ezt mindenképpen meg szeretné fejelni a 3+1 éves frissítési ciklussal.

Egyelőre csak a csúcsmodellek kapnak ilyen támogatást

Fontos ugyanakkor kiemelni a sorból, hogy egyelőre csak és kizárólag a csúcsmodellek esetében tett ígéretet a Xiaomi arra, hogy ilyen komoly támogatást kapnak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy például még a Redmi termékcsalád tagjaitól sem számíthatunk ilyesmire.

Sőt, további érdekesség, hogy még a Xiaomi 12 termékcsaládon belül is lesznek kivételek! Míg ugyanis az alapmodell és a 12 Pro biztosan megkapják ezt a 3+1 éves szoftveres támogatási ciklust, addig a Xiaomi 12X esetében már nem várható ilyesmi, aminek az oka nem ismert, de alighanem az állhat a háttérben, hogy nem a legújabb Qualcomm lapkakészlet, csak a Snapdragon 870-es dolgozik benne.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top