Ezek a Xiaomi elektromos rollerek leggyakoribb hibái

Ezek a Xiaomi elektromos rollerek leggyakoribb hibái

Noha a Xiaomi elektromos rollerek tipikus példái a kimagasló ár-érték aránnyal rendelkező járműveknek, a rengeteg mozgó alkatrész azonban hajlamosító tényezőként kezelendő, ha meghibásodásról van szó.

Még helyes használat esetén is számolnunk kell az elhasználódásból fakadó kopással, valamint a különféle váratlan balesetekkel, melyek mechanikai hibákat eredményezhetnek. Hogy melyek a leggyakoribb mechanikai problémák a Xiaomi elektromos rollerek kapcsán? Az alábbi cikkben ezeket gyűjtöttük össze!

Az összehajtó mechanizmus sérülése

Valamennyi Xiaomi rollert úgy terveztek, hogy vázszerkezetüket teljes egészében összecsukhassuk. Ehhez a gyártó egy külön mechanizmust tervezett, ami lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag egyetlen határozott mozdulattal ráhajthassuk a kormányművet az elektromos roller többi részére.

A régebbi típusok esetében az összehajtást szolgáló rögzítő szerkezet alumíniumból készült, ami merev anyag, ezért könnyen sérült és törött. Az újabb típusoknál az alumínium helyett ferromágneses megoldásokkal találkozni, ami sokkal jobban bírja a rendszeres igénybevételt. Bármelyik típusról is beszélünk, az összehajtó mechanizmus cseréjével saját biztonságunk érdekében mindig forduljunk szervizhez.

Rezgő vagy mozgó kormány

Gyakori mechanikai sérülés az elektromos roller kormányának mozgása vagy rezgése. A háttérben nagyon gyakran csak egy-egy kilazult csavar vagy az imént említett összehajtó mechanizmus hibája áll. Amennyiben nem tudjuk feltérképezni a probléma helyét és forrását, mindenképpen vigyük szervizbe a járművet, hiszen a nem megfelelően rögzített kormányszerkezet rendkívül balesetveszélyes.

Töltőcsatlakozó fedelének sérülése

Minden Xiaomi elektromos rolleren találhatunk töltőcsatlakozót, amit rendszerint egy fedél véd a környezeti hatásoktól. Gumiszerű szilikon alapanyagból készül, ami rendszeres töltés esetén hajlamos elrepedni vagy eltörni. Pótlása rendkívül fontos, mert a fedetlen töltőcsatlakozón keresztül nedvesség érheti az elektromos rendszert, ami rövidzárlatot okozhat. Érdemes mielőbb cserélni vagy valamilyen házi praktikával orvosolni ezt a fajta mechanikai sérülést.

Törött sárhányó

Noha a sárhányó részben csak esztétikai elem valamennyi Xiaomi elektromos rolleren – hiszen a motorkerékpárokat megszégyenítő fékrendszer dolgozik rajtuk –, azonban a biztonságos közlekedés és a hátsó lámpa miatt fontos elem. Könnyen eltörhet, ha nagyobb súllyal ránehezedünk, esetleg balesetet szenvedünk a járművel. Ilyen esetekben érdemes mielőbb a csere mellett dönteni, amihez érdemes felkeresni egy megfelelő szakszervizt.

Eltörött lámpa

Noha belső elektromos meghibásodás is állhat a háttérben, azonban a lámpák esetében egyaránt beszélhetünk mechanikai sérülésről a Xiaomi rollereknél. Legyen szó akár egy kisebb balesetről, akár a nem megfelelő szállításról, a lámpa több tekintetben is megsérülhet vagy eltörhet. Cseréje nem túl drága, akár otthoni körülmények között is könnyedén elvégezhető, de vannak komplikáltabb esetek, amikor alaposabban szét kell szedni hozzá a járművet – például ki kell venni a kereket. Ilyenkor mindig bízzuk inkább szervizre a munkát.

Fékrendszer hibája

A fékrendszer működése is mechanikai elveken működik a Xiaomi elektromos rollereken. Gyakorlatilag a motorkerékpárok tárcsafékes megoldásával találkozhatunk, aminek több eleme is eltörhet, ha nem figyelünk oda, esetleg nagyobb balesetet szenvedtünk vele. Elszakadhat például a fékbowden vagy elrepedhet a féktárcsa, ami minden esetben alkatrészcserét igényel. Mivel a fék az egyik legfontosabb biztonsági elem az elektromos rollereken, ezért fontos minden esetben szervizre bízni a cserét.

Defekt

Noha teljesen általános jelenség, valahol a defekt is mechanikai sérülésnek tekinthető egy elektromos rolleren, hiszen a külső- és a belső abroncs sérül, kilyukad, azaz csereéretté válik. Szerelése normál esetben nem sokkal nehezebb, inkább csak körülményesebb, mint egy kerékpár esetében, azonban több szempontból is érdemes szervizt választani ilyenkor. Egyrészt minőségi alkatrészt kapunk, másrészt szakszerű szerelést és garanciát, harmadrészt pedig kérhetünk akár defektálló tömörgumit is, ami segít megelőzni a defektet.

Ha problémánk van Xiaomi elektromos rollerünkkel, a Xiaomi Szerviz valamennyi mechanikus hiba javítására rövid határidőkkel és piacvezető árakkal szolgál a tulajdonosok számára.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top