A Xiaomi 20 megapixel fölé emelné a kijelző mögé kerülő szelfikamera teljesítményét

Xiaomi 20 megapixel selfie camera

Az utóbbi néhány évben jelentős fejlődésen mentek keresztül az okostelefonos kijelzők abban a tekintetben, hogy a gyártók rövidtávú célja a teljesen homogén, gyakorlatilag 100 százalékos előlapi megjelenítő felület elérése.

Ettől a ponttól már egyáltalán nincsenek messze, sőt a jövőben egyre általánosabbá, egyre jobb teljesítményűvé válhatnak az ilyen készülékekhez kapcsolódó technológiák. Ezen a téren a szelfikamerák jelentik az egyik legnagyobb akadályt, hiszen bár a notch már teljesen ódivatúvá vált, a kameralyuk azonban még mindig kellemetlenül megtöri az előlap egységét.

Természetesen ahhoz, hogy ez is homogenizálódjon, leginkább a kijelző-technológiáknak kellene újabb szintre lépniük, ugyanakkor a Xiaomi a háttérben már azon is dolgozik, hogy a panel mögé rejtett, vagy az abba beépített szelfikamerák egyre jobb tulajdonságokkal, egyre magasabb tudással rendelkezzenek.

Jöhet a 20 megapixelnél nagyobb tudású szelfikamera a kijelző mögé

Mindez annak ellenére is fontos a gyártó számára, hogy a Mix 4-es modellel azért egészen magasra tették a mércét. Ebben a készülékben ugyanis egy 20 megapixelre képes kijelző alá épített szelfikamera volt, ami ráadásul nemcsak tudásával, hanem az ügyesen elrejtett technológiájával egyaránt kiemelkedett a sorból.

A Xiaomi ugyanis képes volt arra, hogy a telefon kapcsán teljesen eltüntesse a kamerát, szinte egyáltalán nem volt látható a kijelzőn, hogy hol található a szenzor, szemben például a Samsung Galaxy Z Fold 3-mal. Ennél a modellnél ugyanis a szelfikamera körvonala gyakorlatilag minden szögből nagyon jól látható maradt.

Xiaomi 20 megapixel selfie camera

Ez az eredmény azonban nem volt elég a gyártónak, a hírek alapján ugyanis a Xiaomi egy olyan új, nagy felbontással büszkélkedő kameratechnológiát tesztel, mely 20 megapixelnél nagyobb teljesítményre képes, és a Huaxing Optoelectronics FHD+ kijelzőjével párosították össze, ami kifejezetten ütőképes hibridnek ígérkezik.

Vadonatúj kameratechnológia a láthatáron

Természetesen a gyártó egyáltalán nem bízza a véletlenre technológiai oldalról a dolgot. Bár egyelőre senki sem tudja, hogy melyik készülékben debütálhat majd először olyan 20+ megapixeles szelfikamera, amit a kijelző alá építettek, ugyanakkor ehhez a Xiaomi teljesen új kameratechnológiát álmodott meg.

A vadonatúj UD megoldásra épülő készülékek a 20 megapixelnél nagyobb felbontás ellenére például sokkal sűrűbb pixelszámot tudnak majd kínálni, a megnövelt felbontás hozadéka pedig az, hogy a szelfik tisztasága jelentős mértékben javul majd a nagy átlaghoz képest. Ezt ráadásul különféle saját fejlesztésű, leginkább mesterséges intelligenciára épülő szoftveres háttér támogatja meg.

Csökkenő különbség a hagyományos és a kijelző alá épített szelfikamerák között

Bár a kijelző alá épített szelfikamerák teljesen működőképes technológiára épülnek fel, és már többéves fejlesztési ciklus áll mögöttük, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy tudásuk és képminőségük jelenleg még elmarad a hagyományos megoldásoktól. A Xiaomi legújabb fejlesztésének köszönhetően azonban a két technológia közti különbség várhatóan drasztikus csökkenést hozhat magával. 

Xiaomi 20 megapixel selfie camera

Noha egyelőre meglehetősen kevés információ áll a rendelkezésünkre a technológia kapcsán, az viszont biztos, hogy a Xiaomi fejlesztése teljesen új pixelelrendezést alkalmaz majd a gyakorlatban, méghozzá egy speciális áramkör mellett. Ennek a célja az, hogy a több komponensből álló technológia elrejthető legyen az RGB alpixelek alatt is, ami sokkal hatékonyabb fényáteresztést, ezáltal tisztább és élesebb képeket eredményez majd.

Egyelőre nem lehetne még messzemenő következtetésekbe vagy találgatásokba kezdeni a technológia kapcsán, ellenben a háttérben már elindult a Xiaomi Mix 5 próbagyártása – melyet Snapdragon 8 Gen 1-re építenek fel –, és bár konkrétumok még nem láttak napvilágot róla, ellenben a fentiek alapján nem lennénk meglepődve, ha ez az új technológia ebben a készülékben debütálhatna elsőként.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top