Tisztítási és karbantartási időtartamok a Xiaomi robotporszívók esetén

Robotporszívó karbantartási tippek

Minden egyes Xiaomi robotporszívó hosszú élettartamát a rendszeres tisztítás és karbantartás adja. A hagyományos porszívókhoz hasonlóan ezek az eszközök is állandó törődést igényelnek, itt és most pedig közel sem csak arról van szó, hogy üríteni kell a portartályt minden használat után.

Bár ez is nagyon fontos, a folyamat azonban inkább ahhoz szükséges, hogy a termék rendeltetésszerű használatát biztosítani tudjuk vele. Lássuk egy kicsit konkrétabban, hogy a robotporszívók zöménél milyen tisztítási és karbantartási időtartamokat kell betartanunk.

Tartályok és szűrők tisztítása

Míg a víztartályt alapvetően nem szükséges tisztítani, a portartály esetén azonban rendkívül lényeges, hogy minden egyes használat után kiürítsük, és egy kompresszor vagy sűrített levegős spray segítségével a szabad levegőn kifújassuk belőle a megragadó szennyeződéseket, melyek később negatívan befolyásolhatják a higiéniát. Cserére jellemzően csak akkor lesz szükség, ha a tartály sérült vagy elhasználódott már.

HEPA szűrő tisztítás

Mivel jellemzően a portartály közelében, gyakran rajta találjuk, ezért érdemes kiemelni, hogy a szűrőbetéteket is érdemes azért legalább hetente egy alkalommal – a használat gyakoriságának függvényében – tisztítani a tartályhoz hasonló módon. Ezen felül nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy félévente vagy 150 munkaóra után a szűrőt cserélni kell.

Kefék tisztítása

A Xiaomi robotporszívóin kivétel nélkül nagyon összetett keferendszer működik. Az eszköz főkeféje mindegyik közül a legérzékenyebb, ezt az elemet heti rendszerességgel fontos megtisztítani úgy, hogy teljesen kiemeljük a helyéről, és sűrített levegővel vagy folyóvíz alatt eltávolítjuk róla a szennyeződéseket. Cserére jellemzően 6-12 havonta van szükség, esetleg 300 munkaóra után vagy látható sérülések esetén. A porszívón jellemzően mindig találunk még legalább egy, bizonyos modellek esetén kettő oldalkefét is.

Ezek annyira nem koszolódnak, de érdemes minden használat után ellenőrizni őket, illetve havi egyszer legalább elmosni mindegyiket. Cseréjükre jellemzően 3-6 havonta vagy 150 óra használat után van szükség, illetve természetesen akkor, ha látható sérülések, használatból fakadó nyomok vannak rajta.

Kefék tisztítása

A keferendszer kapcsán gyakori tisztítást igényel még a kefekeret is, hiszen a főkefe rengeteg koszt halmoz fel ezen az elemen. Fontos ezt eltakarítani, ellenkező esetben a tisztítás hatékonysága megkérdőjelezhető lesz. A kérdéses alkatrész cseréjére a legtöbb esetben nem lesz szükség, elegendő mindössze havonta egyszer eltakarítani.

Egyéb alkatrészek tisztítása

Miközben a kefék, a szűrők és a tartályok jellemzően a legfontosabb tisztítandó elemek a robotporszívók kapcsán, azt azért fontos még kiemelni, hogy rengeteg egyéb alkatrész is található bennük, mely rendszeres tisztítást, esetenként cserét igényel. Például a különféle érzékelők takarítását érdemes minden használat után vagy előtt megejteni, hiszen a portól és a kosztól ezek a szenzorok nem biztos, hogy képesek lesznek rendeltetésszerűen működni.

Pontosan ez a helyzet a töltőcsatlakozóval is, amire érdemes odafigyelni. Ezen felül galibát okozhat még a működésben a forgókerék, mely képes összegyűjteni a hajat és az egyéb szennyeződéseket, vagyis a robotporszívó nem tud majd megfelelően működni, problémát okozhat a kanyarodás, a pontos úttartás. Ezt érdemes legalább hetente ellenőrizni, illetve olyan esetekben, ha a készülék működése láthatóan akadozottá, problémássá vált.

Amennyiben olyan robotporszívónk van, ami nedves feltörlésre is képes, akkor a feltörlő betét, a mop esetében van rendszeres karbantartási teendőnk. Eldobható mop esetén evidens, hogy minden használat után a kukába kell hajítani, de mosható kiegészítőnél is minden használat után szárítást, általános átöblítést igényel a felmosó, amit a gyártói ajánlás függvényében 3-6 havonta cserélni kell, illetve természetesen a kiegészítő elhasználódását szem előtt tartva.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top