Hogyan lehet alkalmazásokat telepíteni SD kártyára?

SD kártya Xiaomi

Noha a Xiaomi okostelefonok kapcsán nagyon ritkán panaszkodnak a felhasználók arra, hogy túl kicsi a tárhely, azonban különösen a régebbi modelleknél azért egyre gyakrabban lehet szükség némi extra helyre ahhoz, hogy a készülék még mindig megállja a helyét.

Hogy miként lehet alkalmazásokat átmásolni, illetve feltelepíteni egy microSD kártyára, ha Xiaomi okostelefonunk van? Ha nagyon röviden el szeretnénk intézni a kérdést, akkor azt mondanánk, hogy sehogyan, de valójában azért nem ennyire árnyalt a helyzet, létezik egy részleges alternatíva.

A MIUI gyárilag nem támogatja az SD kártyás telepítést

Fontos kiemelni, hogy a Xiaomi okostelefonjain futó MIUI kezelőfelület alapesetben nem támogatja, hogy a kérdéses készülékeken direkt SD kártyára telepítsünk alkalmazásokat, aminek az oka több tőről is fakad, és gyakorlatilag mindkettő kapcsán piaci nyomásnak engedelmeskedett a gyártó.

Egyik részről ugyanis a microSD kártyák írási és olvasási sebességéről köztudott, hogy messze elmaradnak a beépített tárhelyekétől, ezáltal drasztikusan csökkenne a készülék sebessége azoknál az applikációknál, melyeket külső tárhelyre telepítettünk. Ezt nyilván presztízsszempontból nem akarja bevállalni a Xiaomi, és egyébként más gyártók sem.

Ezen felül nemcsak a MIUI, hanem ma már az újabb Android rendszerek sem támogatják azt, hogy a szoftvereket direktben telepítsük microSD kártyára. Utoljára az Android 6.0 volt az a szisztéma, mely ezt lehetővé tette. Az ezt futtató készülékeknél az alkalmazásbeállítások mellett még megtaláltuk az SD kártyára való áthelyezés opcióját, de ez a funkció az Android 7.0 óta támogatását veszítette.

Ennek az oka pedig az imént említett hardveres hiányosságra vezethető vissza, hogy az SD kártyák írási és olvasási sebessége sokkal alacsonyabb, mint egy beépített belső tárhelynek.

A Xiaomi 12-ről már meg is érkeztek az első pletykák

Fontos azonban kiemelni a fentiek mellett, hogy létezik kiskapu, azonban ez csak azoknak ajánlott, akik otthon vannak a ROOT világában. Akinek ez a kifejezés semmit sem mond, az ne is olvasson tovább, hiszen ennek a biztonságos használata nagy szakértelmet, illetve gyakorlatot igényel, ellenkező esetben ugyanis tönkre tehetjük vele a telefonunkat.

Amennyiben azonban ismerősen mozgunk a ROOT világában, akkor a Foldermount nevű alkalmazás feltelepítésével lehet próbálkozni, mely gyakorlatilag annyit tud segíteni, hogy a nagyobb alkalmazások adathalmazát át tudjuk helyeztetni vele az SD kártyára

FolderMount

Ha fel van telepítve a kérdéses szoftver, akkor az alkalmazás feltelepítését követően a kezelőn belül gyakorlatilag egyetlen gombnyomással lehetőségünk nyílik áthelyezni külső SD kártyára az összes olyan applikációt – pontosabban a kapcsolódó adatokat –, melyek nagyobb helyet foglalnak.

Ha ilyen esetben az applikációt automatikusan indulóvá tesszük, ezen felül pedig az engedélykezelőn belül minden fontos engedélyt megadunk a számára, akkor lehetőségünk van arra, hogy teljes értékű programként használhassuk az összes így telepített, illetve részben micro SD kártyára áthelyezett  szoftvert.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top