Mitől függ a Xiaomi akkumulátor csere ára?

Xiaomi akkumulátor csere

Az akkumulátor minden egyes okostelefon, így a Xiaomi eszközökben is központi szerepet játszik, hiszen meghibásodása esetén nincs, ami energiát adjon a készülék többi alkatrészének, ezáltal meghibásodása nagyon sok kellemetlenséget okozhat.

Mivel az akkumulátor meghibásodása normál esetben csak cserével orvosolható, ezért főleg a mai egybeépített, fix hátlappal ellátott okostelefonoknál sokan megijednek, hiszen attól tartanak, hogy szereléssel együtt kifejezetten drága lehet a javítási folyamat. Ez az állítás azonban a Xiaomi Szerviznél garantáltan nem állja meg a helyét, de lássuk inkább az akkumulátor cseréhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Mi befolyásolja az akkumulátor csere árát?

A közhiedelemmel ellentétben a meghibásodás oka és mikéntje soha nem gyakorol negatív hatást az akkumulátor csere árára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Alapvetően azt, hogy a csere oka fakadhat egyszerű elöregedésből, de akár egy zárlat vagy fizikai sérülés is állhat a háttérben – még ha nem is túl gyakori az ilyesmi –, amennyiben azonban csak és kizárólag az akkumulátor sérült, akkor a csere minden esetben egységáras lesz.

Mikor költségesebb egy akkumulátor csere?

Természetesen számolnunk kell azokkal az esetekkel, amikor az akkumulátor cseréjének folyamata egy kicsit költségesebb. Ez jellemzően csak akkor fordulhat elő, ha más alkatrész is megsérült, ami ebben az esetben nagyon ritkán fordul elő. Míg ugyanis a kijelző csere hátterében a legtöbbször valamilyen fizikai sérülés áll, azaz törés, repedés és egyebek, melyek érinthetik például a hátlapot vagy akár a csatlakozókat, a hangszórókat, a mikrofonokat, addig az akkumulátornál ez nem túl gyakori.

Az évtizedek óta tartó technológiai fejlődésnek köszönhetően ugyanis a mai telepek rendkívül biztonságosak, egy leejtés során például szinte nem is tudnak meghibásodni, a legtöbbször tehát az egyszerű elöregedés okoz problémát, amikor az üzemidő csökken, a telefont pedig rendszerint sokkal többször kell csatlakoztatni a töltőhöz, mint korábban. 

Nyilván egy beázás során előfordulhat halmozott probléma, de érheti akkora fizikai erőhatás is a telefont, hogy a hátlapon keresztül az akkumulátor egyaránt sérül. Ilyenkor több alkatrész cseréjére van szükség egyszerre, ezáltal a folyamat maga lényegesen költségesebb lehet.

Mikor van szükség az akkumulátor cseréjére?

Mint fentebb már említettük, az akkumulátor kapcsán a természetes elöregedés az egyik leggyakoribb ok a cserére. A mai típusokra ugyanis jellemző, hogy bizonyos mennyiségű töltési ciklus után csökken a teljesítmény. Jellemzően két év magasságában érkezik el az a fordulópont – természetesen felhasználás függvényében némileg előbb vagy később is sor kerülhet erre –, amikor az akkumulátor esetében érezhető lesz a teljesítmény csökkenése. 

A legtöbbször tehát az üzemidőhöz kapcsolódó problémák miatt van szükség arra, hogy kicseréljük a telefon akkumulátorát, de előfordulhat például, hogy az alkatrész egyéb gondok – így beázás, szoftveres vagy hardveres elváltozás – olyan hibákat produkál, melyek ellehetetlenítik a mindennapi használatot vagy a töltést. Ilyenkor nemcsak saját biztonságunk, hanem a készüléken tárolt adatok, a nagyobb javítási költségek megelőzése miatt is érdemes mielőbb cserélni a kérdéses elemet.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top