Szoftveres vagy hardveres kijelzőprobléma? Így deríthetjük ki egy Xiaomi okostelefonnál!

Szoftveres vagy hardveres kijelzőprobléma

Az okostelefonok meghibásodásai kapcsán a kijelzőproblémák a leggyakoribbak közé tartoznak, aminek az oka nem más, minthogy a legsérülékenyebb alkatrészekről beszélünk, melyek ráadásul nagyon sok aktív szolgálatot teljesítenek. 

Meghibásodásuk a legtöbbször fizikai eredetű, azaz valamilyen töréshez vagy repedéshez vezethető vissza, azonban rengeteg olyan eset is van, amikor látható sérülés nélkül számolhatunk problémával, melynek a hátterében szoftveres és hardveres gond is állhat. Hogy miként deríthetünk rá fényt egy Xiaomi okostelefon esetén? Lássuk a lehetőségeket!

Sokszor csak egy egyszerű szoftveres galiba áll a háttérben

Meglepően gyakori eset, hogy egy Xiaomi okostelefon esetén a kijelzőhöz köthető hibajelenséget nem egy hardveres probléma okozza. Itt és most nemcsak a látható fizikai sérülésekről beszélünk, mint amilyen a törés vagy a repedés, hanem az elfáradásból, elöregedésből fakadó hiányosságokról is, melyek sokszor mutatkoznak meg például fakulásban vagy foltosodásban. 

Csakhogy a háttérben szoftveres galiba is meghúzódhat egy-egy képhiba kapcsán! Egy rosszul feltelepített vagy hibás applikáció, netán vírus és kártevő is sokszor állhat a háttérben. Ha fennáll a gyanúja annak, hogy a készüléknél nem hardveres problémáról van szó, akkor szükségünk lesz arra, hogy elindítsuk csökkentett módban.

Hogy ezt a biztonságos módként is emlegetett funkciót pontosan miként érhetjük el egy Xiaomi okostelefon esetén, az gyakran modellenként eltérő, azonban a legtöbbször újraindításra vagy kikapcsolásra van szükség hozzá, majd amikor a telefon elindul, és megjelenik a gyártó logója, addig nyomjuk a hangerőgombot, amíg el nem indul a csökkentett mód.

Szoftveres hiba esetén eltűnik a probléma csökkentett módban

A csökkentett mód alkalmazása azért lényeges, mert amennyiben szoftveres problémáról volt szó, akkor ilyen esetben az egy csapásra megszűnik. Ha valóban azt tapasztaljuk, hogy a korábbi kellemetlen képernyőhibának nyoma sincs, minden rendben működik, akkor alighanem valamelyik alkalmazás, netán egy kártevő okozza a jelenséget.

A teendő, hogy a telefont normál üzemmódban újraindítjuk, és ellenőrizzük a legutóbb telepített vagy frissített applikációkat, melyek törlésével a legtöbbször a probléma megoldható. Nem zárhatjuk ki ugyanakkor a kártevő jelenlétét sem, tehát töltsünk le egy vírusirtó szoftvert a Play Áruházból, és futtassuk végig.

Ha ez sem oldotta meg a gondot, akkor már csak a gyári beállítások visszaállítása segíthet. Ettől sokan tartanak, mert minden adatot töröl a telefonunkról, de ne feledjük el: ha szervizbe visszük, jellemzően ott is ez vár a készülékre, illetve a rajta tárolt személyes dolgainkra, ilyenkor azonban legalább van lehetőségünk menteni.

Amikor csak a kijelző cseréje segít

Ha nem egyszerű szoftveres hibáról van szó, és a fentiekben alkalmazott megoldások nem hoztak eredményt, akkor a legtöbb esetben már csak a kijelző cseréje hozhat megoldást. Erre ugyanis nemcsak látható fizikai sérülések, törések és repedések esetén van szükség, hanem a kevésbé látható problémák mellett is, melyek jellemzően a panel elfáradásából, öregedéséből fakadnak.

Xiaomi kijelző csere

Hogy milyen hiányosságok utalhatnak egy Xiaomi okostelefon kijelzőjének öregedésére? Példának okáért a fakulás, a csíkozódás, a foltosodás, a villogás, de akár az érintőpanelhoz kapcsolódó hiányosságok is. Ezek a tünetek rendszerint csak és kizárólag cserealkatrésszel javíthatók!

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top