Ez az oka, hogy a Xiaomi okostelefonok törött előlapja csak komplett kijelző cserével javítható

komplett Xiaomi kijelző cserével javítható

A mai okostelefonok egyik legsérülékenyebb pontja a kijelző. Egy rossz mozdulat, és megtörténik a baj, a földre ejtett készülék képernyője ugyanis apró darabokra törhet, azonban ilyen esetekben gyakori probléma, hogy csak a külső borítás, az előlap törik el, maga a megjelenítő panel azonban egészben marad.

Ez a legtöbb mai készülékre jellemző, így a Xiaomi okostelefonjainál is gyakran megfigyelhető, amiről tudni kell, hogy minden esetben csak komplett kijelző cserével lehet orvosolni. Hogy miért kell egy törött előlap esetén kicserélni a teljes panelt? Erre a kérdésre válaszolunk az alábbiakban!

A kijelzők nagyon összetett alkatrészek

Amennyiben szeretnénk alaposan körbejárni ezt a témát, akkor minden esetben fontos áttekinteni, hogy a mai Xiaomi okostelefonokba kerülő kijelzők mennyire összetett alkatrészek. A panelt ugyanis nem véletlenül említik gyakran önmagában, hiszen egy homogén egész megoldásról beszélünk, ami valójában viszont három alkotóelemből áll össze.

A külső üveglap – ami sok esetben egy nagyon erős, a karcok ellen kifejezetten hatékony Gorilla Glass technológiára épül – ennek csak valójában egyfajta borítása, úgymond külső felülete, ami sok esetben úgy törik szilánkosra, hogy a kijelző működik.

Ez a legtöbb mai készülékre jellemző, így a Xiaomi okostelefonjainál is gyakran megfigyelhető, amiről tudni kell, hogy minden esetben csak komplett kijelző cserével lehet orvosolni. Hogy miért kell egy törött előlap esetén kicserélni a teljes panelt? Erre a kérdésre válaszolunk az alábbiakban!

Xiaomi Xiaomi okostelefonok törött előlap

Ennek az oka, hogy alatta még két további réteg található. Az első egy érintőpanel, ami a valóságban egy átlátszó, gyakorlatilag fóliaszerű megoldást képviselő felület, melyet az üveglaphoz erősítenek azért, hogy képes legyen érzékelni a külső panelre érkező nyomást, az ujjaink érintését, amit aztán elektromos jellé alakít át.

Az érintőréteg alatt helyezkedik el a harmadik elem, ami konkrétan maga a megjelenítő egység, a kijelző. Hogy milyen technológiára épül fel – TFT, LCD, AMOLED stb. – az gyakorlatilag teljesen mindegy, technikailag nyilván jelentős eltérések vannak közöttük, de ha mechanikai sérülés van, akkor másodlagos tényező, hogy melyik változatról van s

A kijelzők nagyon összetett alkatrészek

A Xiaomi okostelefonjaiba kerülő kijelzők tehát a fentiekben leírt módon épülnek fel, ami önmagában még nem indokolná, hogy ha a külső védőüveg eltörik, akkor miért csak egyben lehet kicserélni ezt a három réteget? 

Ennek az oka az, hogy ez a három elem gyakorlatilag együtt képez egy alkatrészt, nem lehet őket szétszerelni és külön-külön javítani. Ezért van az, hogy ha a külső védőüveg, ha az érintőpanel, ha konkrétan a megjelenítő ment tönkre, azt mind egy kalap alá kell venni a kijelző cserével.

Külön az előlapot a korabeli nyomógombos mobiltelefonoknál lehetett cserélni, így abból az időszakból maradhatott meg sokakban ez a berögződést, de nem árt tudni, hogy akkoriban – még az érintőpanel megjelenése előtt –, az előlap és a megjelenítő teljesen független volt egymástól. Emiatt könnyebben is sérült, cserébe azonban nagyon olcsón lehetett cserélni.

Manapság az előlap, az érintőpanel és konkrétan a kijelző össze vannak préselve, egymáshoz vannak ragasztva, emiatt lehetetlen úgy cserélni valamelyik elemet, hogy a többi része ne károsodna. Az otthoni javítás ezért egyáltalán nem is ajánlott, még akkor sem, ha komplett kijelzőpanelt tudunk vásárolni, hiszen speciális szerszámokra, ragasztókra, körülményekre és rengeteg gyakorlatra, alapvető szaktudásra van hozzá szükség.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top