Mit tegyünk, ha összetörött Xiaomi okostelefonunkon a kameravédő üveg?

Mit tegyünk, ha összetörött Xiaomi okostelefonunkon a kameravédő üveg?

Nagyobb fizikai erőhatás, például egy leejtés hatására teljesen normális, hogy egy okostelefon elő- és hátlapja összetörik, de legalábbis megreped. A Xiaomi készülékei sem törhetetlenek, a többi gyártó termékéhez hasonlóan pedig akár műanyag-, akár üveghátlappal rendelkeznek, ha ledobjuk őket, akkor bereped a kijelző, a hátlap vagy összetörik a kamerákat védő üvegfelület.

Ez utóbbi főleg manapság, a többkamerás rendszerre épülő telefonok világában különösen komoly kellemetlenségeket tud okozni, pláne annak fényében, hogy a közösségi oldalak világában gyakorlatilag minden nap szükség van rájuk. Márpedig a védőüveg sérülése ezt ellehetetleníti, hiszen repedés esetén problémásak lesznek a képek, ha pedig a felület kiesett a helyéről, akkor egyáltalán nem szabad használni a hardvert.

Az első és legfontosabb teendő

Ha a hátlapi kamerarendszer védőüvege megrepedt, de még a helyén van, akkor szerencsésebb helyzetben vagyunk, mintha részben vagy teljesen kiesett volna a keretből. Ilyenkor ugyanis az első és legfontosbab dolog, hogy a kamerákat eltakarjuk valamivel, így vágjunk egy papírdarabot, azt tegyük a lencsékre, majd átlátszó ragasztóval rögzítsük a helyére.

Miért fontos mielőbb orvosolni a bajt?

Hogy miért szükséges eltakarni a lencséket? Mert a védőüveg nem véletlenül zárta el eddig hermetikusan őket a külvilágtól. Sokan azt hiszik, hogy ez az üvegfelület csak a karcolástól óvja a lencséket, valójában azonban a portól és a kosztól is, melyek nemcsak ronthatják a fényképek minőségét, hanem hosszabb távon tönkretehetik a fényképezőgép rendkívül érzékeny mechanizmusát.

Amennyiben tehát sokat fotózunk a telefonunkkal, hovatovább olyan készülék van a birtokunkban, amiben nagy teljesítményű kamerák kaptak helyet, érdemes mielőbb megjavíttatni, ellenkező esetben az sem kizárt, hogy éveken át együtt kell élnünk egy karcolással vagy egy porszemmel a lencsén, ami kifejezetten kellemetlen.

A házilagos javítás nem ajánlott

Mivel a hátlapról van szó, és „csak” egy üvegdarabka pótlásáról beszélünk, ezért sokan úgy gondolják, hogy házilagosan is meg tudják javítani a problémás kameravédő üveget, például egy régi, már használaton kívüli okostelefonból kivágott darabbal. Azon túl, hogy ez rendkívül balesetveszélyes – hiszen nagyon nehéz vágni ezeket az erősített üvegeket –, és esztétikusan sem lesz soha olyan az eredmény, mint a gyári megoldások, mellesleg még más problémát is előidézhetünk vele.

A hátlapi kameraszigetet ugyanis mindig rendkívül precízen zárják, az idekerülő üvegfelületek gyakorlatilag víz- és pormentesen tudják tartani a kamerákat, ezáltal még a pára sem tud beszivárogni. Ha viszont rosszul ragasztunk, nem kizárt, hogy a jövőben folyamatos párásodásra kell számítanunk a kameralencséknél, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy lehetetlen olyan ragasztót találni, ami egyszerre szigetel, nem hagy foltot és könnyű vele dolgozni.

Érdemes mielőbb szervizhez fordulni

Ha pedig mégis találunk, akkor az garantáltan nem lesz olcsó, így érdemes inkább a Xiaomi Szerviz szolgáltatását választani, hiszen itt garantáltan gyári minőségű alkatrésszel kerül pótlásra az összetört védőüveg, sőt mi több, a komplett hátlap, hiszen ez elem csak együtt cserélhető hatékonyan és esztétikusan. Ez a leggyorsabb, illetve legbiztonságosabb módja a probléma elhárításának.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top