Xiaomi akkumulátor csere házilag? Inkább neki se álljunk!

Xiaomi akkumulátor csere házilag? Inkább neki se álljunk!

Egy okostelefon meghibásodása minden esetben rengeteg kellemetlenséggel jár együtt. Sokan vannak azonban, akik hajlamosak fokozni ezt a problémát azzal, hogy megpróbálják otthoni keretek között orvosolni a bajt. Ez szoftveres hiba esetén gyakran nem jár különösebb kockázattal, legfeljebb csak adatvesztéssel, amint azonban hardveres gondról van szó, könnyedén előfordulhat, hogy csak nagyobb gondot idézünk elő vele.

Ez pedig típustól függetlenül elmondható mindegyik okostelefonról, tehát nem csak a Xiaomi esetében igaz állítás, de mivel ezek a termékek gyakran olcsóbb árkategóriát képviselnek, ezért valamiért sokan hajlamosabbak nekiállni akár még egy meghibásodott akkumulátor kicserélésének is, ami az esetek 99 százalékában rosszul végződik. Hogy miért ne álljunk neki egy Xiaomi akkumulátor cserének házilag? Mondjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Élőben egy kicsit más lesz, mint a videón

A világháló gyakorlatilag roskadozik azoktól a videóktól, melyeken az látható, hogy miként kell otthoni körülmények között kicserélni egy okostelefon akkumulátorát. Az ilyen oktatóvideókat jellemzően igyekeznek hangzatos kijelentésekkel eladni, azonban mindenkit óvá intenénk attól, hogy megpróbálkozzon vele, hiszen a modern Xiaomi okostelefonok esetében az akkumulátor cseréje közel sem lesz olyan egyszerű, mint annak idején egy Nokia 3310-esnél.

Eleve nem tudjuk csak úgy lepattintani a hátlapot, azt minden esetben le kell feszíteni a helyéről. Ha szerencsénk van, akkor nem teszünk kárt az alkatrészben, de a por- és vízálló szigetelést biztosan elfelejthetjük, sok esetben pedig elegendő csak egy kicsit túlnyúlni egy bizonyos ponton ahhoz, hogy a telefonban visszafordíthatatlan kár keletkezzen, esetleg a szobánk közepén kigyulladjon.

Az akkumulátor csere nem játék

Merthogy az akkumulátor egy veszélyes alkatrész, melyben különféle vegyi anyagok találhatók, így helytelen kiszerelése vagy sérülése beláthatatlan következményeket, öngyulladást, robbanást, tűzesetet eredményezhet, ezzel egyetemben pedig maradandó sérüléseket is.

Ha sikerül beszereznünk a folyamathoz szükséges szerszámokat, akkor sem tudjuk professzionális minőségben elvégezni a feladatot, hiszen az akkumulátorok ma már ragasztva vannak, csatlakoztatásuk is speciális, tehát nemcsak a megfelelő szaktudás és gyakorlat lényeges, hanem rengeteg különféle eszközre és alapanyagra lesz szükségünk a munkához, melyek beszerzése nem túl egyszerű folyamat.

Nem kizárt, hogy az elektromos roller sebességén nem veszünk észre különösebb változást – mert eleve nem használtuk soha végsebességen –, azonban a teljesítmény tekintetében így is visszaesés tapasztalható. Ezt főként emelkedőkön tapasztalhatjuk meg, hiszen egy ilyen járműnek egy 80-100 kilogrammos embert könnyedén fel kell vinnie egy átlagos magaslatra. Amennyiben ez problémát okoz már a járműnek, az nagy valószínűséggel a hajtás hibája lesz.

Szinte lehetetlen gyári minőségű csereakkumulátort vásárolni

A szaktudás és a megfelelő eszközök mellett az akkumulátor cserének azért sem szerencsés otthon nekiállni, mert gyakorlatilag lehetetlen gyári minőségű alkatrészt találni hozzá itthon. Ezért eleve külföldről kell rendelnünk, csakhogy ilyenkor megkérdőjelezhető a minőség, valamint a származás, márpedig éppen egy akkumulátor esetén rendkívül lényegesek ezek a szempontok. Egy rossz minőségű akkumulátor akár a komplett telefont képes tönkretenni!

Nem lesz garancia

Ami azonban a legnyomósabb érv egy házilagos akkumulátor csere ellen, az alighanem a garancia hiánya. Ha egy szervizben végzik el a munkát, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a beszerelt alkatrész miatt egy ideig nem kell aggódnunk, hiszen probléma esetén visszavihetjük, és extra költségek nélkül orvosolják majd a hibát. Mivel egy akkumulátor kifejezetten kényes elem, nem érdemes kísérteni a sorsot!

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top