Mikor van szükség az első motor meghajtás cseréjére egy Xiaomi elektromos rolleren?

Mikor van szükség az első motor meghajtás cseréjére

Általánosságban kijelenthető, hogy a Xiaomi elektromos rollerei a javíthatóság tekintetében abszolút az élmezőnybe tartoznak, hiszen nagyon sok hasonló típusú járművel ellentétben a legtöbb alkatrészük cserélhető. Ennek megfelelően az akkumulátortól kezdve, a világításon és a fékeken át, még az első motor meghajtását is lehetőségünk van hiba esetén orvosolni.

Hogy mikor van szükség a hajtómotor cseréjére? Egyáltalán milyen jelei vannak, ha a kérdéses alkatrész tönkrement? Ezekre a kérdésekre kivétel nélkül válaszolunk az alábbiakban, ezáltal használjunk a mindennapokban akár egy Xiaomi Mijia M365-öt, akár egy Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2-t, az alábbi problémákat tapasztalva nagy valószínűséggel az első motor meghajtás cseréjére lesz szükségünk.

Lassabb, mint volt

Az egyik legjellemzőbb tünete a motor meghibásodásának, ha az elektromos roller egyik használatról a másikra lelassul, tehát hiába maradtak változatlanok a beállítások, nem tudunk vele olyan sebességet elérni, mint korábban. Nyilván itt érdemes azért figyelembe venni más szempontokat is, hiszen a lassulást más probléma is okozhatja!

Felfújható és nem tömörgumi kerék esetén például a rossz keréknyomás mellett nem tudunk ugyanolyan tempót elérni az elektromos rollerrel, mint normál esetben, de szoftveresen is lehet korlátozni a tempót, így érdemes ezen a téren egyaránt körülnézni azért, hogy megbizonyosodjunk róla: senki sem változtatta meg a beállításokat. Ezen felül a roller terhelésére sem árt odafigyelni, hiszen egy 15-20 kilogrammos csomaggal vagy hátizsákkal értelemszerűen nem várhatunk tőle olyan tempót, mint korábban.

Érezhetően csökken a teljesítmény

Nem kizárt, hogy az elektromos roller sebességén nem veszünk észre különösebb változást – mert eleve nem használtuk soha végsebességen –, azonban a teljesítmény tekintetében így is visszaesés tapasztalható. Ezt főként emelkedőkön tapasztalhatjuk meg, hiszen egy ilyen járműnek egy 80-100 kilogrammos embert könnyedén fel kell vinnie egy átlagos magaslatra. Amennyiben ez problémát okoz már a járműnek, az nagy valószínűséggel a hajtás hibája lesz.

Xiaomi első motor meghajtás

Hangosabb lett a motor

A hajtásban rengeteg kopó és mozgó alkatrész található. Emiatt előfordulhat, hogy elektromos rollerünk még megy, teszi a dolgát, a sebessége és a teljesítménye sem változott negatív irányban, de kellemetlen hangokat hallat, esetleg jóval hangosabb lett, mint korábban, így érezhetően erőlködik a legkisebb gázadás mellett is. 

Nem indul be, nem megy

A legnagyobb hibája nyilván akkor van egy Xiaomi elektromos rollernek, ha nem indul be, illetve egyszerűen nem megy. Ilyen esetekben általában teljesen tönkrement a meghajtás, ami csak nagyon ritkán fordul elő minden előjel nélkül, jellemzően akad valamilyen tünete, méghozzá a fentiekben említett alternatívák közül. Bár az akkumulátor hibája is állhat a háttérben, a legtöbbször azonban inkább a hajtás problémájáról beszélünk, ha elektromos rollerünk nem akar megfelelően működni.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top