Nem ismétlődhet meg a Xiaomi-val az, ami korábban a Huawei-jel

Nem ismétlődhet meg a Xiaomi-val az, ami korábban a Huawei-jel

Kétségbeejtő rendelkezéseket hozott hivatalban töltött utolsó napjaiban Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok leköszönő elnöke, aki a Huawei után úgy döntött, hogy egy másik nagy kínai gyártónak is megpróbálja keresztülhúzni a számításait. Ez pedig nem volt más, mint a tavalyi évben már az Apple-t is megszorongató Xiaomi!

Nem a Xiaomi az egyetlen tiltólistás vállalat

A történtek hatására futótűzként terjedtek el a rémhírek, hogy a Xiaomi pontosan úgy járhat, mint korábban a Huawei, ezáltal a gyártónak saját lábra kell állnia, elengednie a Google szolgáltatásait, valamint az Android operációs rendszert, ami alaposan visszavetné őket a fejlődésben. Csakhogy a helyzetet közel sem lehet egy lapon említeni, méghozzá két dolog miatt!

  1. Az első, hogy míg annak idején a Huawei egyedül került tiltólistára, gyakorlatilag egy rendkívüli intézkedésként, addig az USA ezúttal több kínai céggel együtt sodorta le az asztalról a Xiaomit, ami természetesen nem könnyíti meg a helyzetüket, de azt jelzi, hogy nem valamiféle egyedi esetről van szó.
  2. A másik pedig – és ez sokkal lényegesebb –, hogy míg a Huawei annak idején kereskedelmi tiltást kapott, addig a Xiaomi, illetve a többi kínai gyártó esetében valamiféle honvédelmi törvényre hivatkozott az amerikai kormány, tehát közel sem olyan szigorú megszorítások várhatók ezúttal.

Egyelőre a Xiaomi is csak kivár

Az eset kapcsán természetesen rögtön közleményt adott ki a Xiaomi, melyben kiemelték, hogy jelenleg is vizsgálják az esethez kapcsolódó körülményeket, mert ők sem értik pontosan, hogy mi a probléma velük, de mérlegelik a helyzetet és áttekintik, hogy mindez milyen hatást gyakorolhat rájuk a jövőben.

Emiatt hivatalos bejelentésekkel vagy intézkedésekkel egyelőre nem szolgáltak, mint ahogyan az USA kormánya sem részletezte pontosan a tiltólista részleteit. A vállalat közleménye szerint az Egyesült Államok védelmi minisztériuma egy 1999-es honvédelmi törvényre, annak is az 1237. cikkelyére hivatkozva hozta meg a legújabb rendelkezéseket, melyek tiltólistára tették a gyártót.

A Xiaomi soha nem szegte meg a törvényeket

Amiért a Xiaomi kapcsán nem kell olyan szigorú intézkedésekre számítanunk, mint korábban a Huawei-nél, az leginkább az, hogy a gyártó minden esetben betartotta a törvényeket, az összes szükséges előírást, ezáltal nem végeztek olyan tevékenységeket, melyek esetleg sértettek volna valamiféle hatályban lévő jogszabályt.

Ezt a Xiaomi hivatalos közleménye is leszögezte, akárcsak azt, hogy minden egyes termékük, illetve kapcsolódó szolgáltatásuk polgári-, legfeljebb kereskedelmi célt szolgál, de nem a hírszerzés miatt jött létre, nem tartoznak a kínai hadsereg tulajdonkörébe, de az amerikai NDAA törvényben írott kínai katonai szervezethez sincs semmi közük, amit természetesen bíróság előtt is hajlandóak elismerni.

Itt fontos kiemelni, hogy az úgynevezett katonai feketelista, amire a Xiaomi most felkerült, közel sem azonos azzal a kereskedelmi embargóval, ami a Huawei kapcsán életbe lépett. Míg ugyanis ott a licenceket és a beszállítókat is elbukta a vállalat, a Xiaomi esetében csak amerikai cégek számára válik tiltottá a befektetés ezzel a döntéssel, de más szigorítás egyelőre nem lépett érvénybe, tehát egyáltalán nincs veszélyben a gyártó jövője.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top