Mechanikus zoom-technológiával kísérletezik a Xiaomi

Mechanikus zoom-technológiával kísérletezik a Xiaomi

Évek óta okoz fejtörést a telefongyártók számára, hogy miként tudnák megvalósítani a fényképezőgépek által a lencsék elmozdításából fakadó mechanikus zoom-technológiát a keskeny okostelefonokban úgy, hogy az ne menjen a használhatóság, a kényelem és a praktikusság rovására.

A mai okostelefonok hátlapján ugyanis jellemzően fix fókusztávolsággal rendelkező kameralencsék találhatók, melyek a legkülönfélébb szoftveres megoldásokkal és a mesterséges intelligencia alkalmazásával képesek a digitális- vagy hibrid zoomra, amivel kiváló eredmények érhetők már el, azonban a végeredmény közel sem annyira professzionális, mint például a mechanikus technológiák alkalmazásával.

A Xiaomi technológiája mindent megváltoztathat

Az elmúlt évek okostelefonos fejlesztései közül minden kétséget kizáróan a kameratechnológiákhoz kapcsolódó megoldások kapták a központi szerepet, azon belül is főként a zoom-technika. Noha az aprócska szenzorok minősége érezhető fejlődést produkált, azonban egyre többször futottak zsákutcákba és nehézségekbe a gyártók.

Xiaomi zoom telefon

Ebben a szegmensben mutathat azonban most új utat a Xiaomi, a kínai gyártó kutatási és fejlesztési osztálya ugyanis bemutatott a napokban egy olyan mechanikus alapokra építkező technológiát, aminek köszönhetően a telefonok hátlapjára a jövőben valódi zoomoptika kerülhet, mely drasztikus mértékben felgyorsíthatja a mobilfotózás fejlődését.

Már mozgásban is demonstrálták a technológia tudását

A Xiaomi újdonságát egy kapcsolódó videó leplezte le, melyen már mozgás közben is láthatóvá vált a kérdéses zoomkamera, ami kifejezetten látványos formában teszi a dolgát, és a felvétel alapján nemcsak a gyakorlatban vehetjük majd nagy hasznát, de mindemellett a működés tekintetében is illeszkedik a mai kor követelményeihez, hiszen egy kompakt, a modern okostelefonok méreteihez igazodó megoldásnak tűnik.

Természetesen akadnak már kapcsolódó eredmények és számadatok is, ezáltal az ilyen formában működő lencse állítólag 300 százalékkal több fény befogadására képes, mint a közönséges digitális zoomra alkalmas megoldások, aminek jóvoltából akár 20 százalékkal tudja megnövelni a képélességet.

Egyelőre még rengeteg a kérdés

Noha a videós bizonyíték minden kétséget kizáróan hatásos, azonban nem árt kiemelni, hogy egyelőre rengeteg még a kérdéses a látottak kapcsán. Ennek az oka részben abban keresendő, hogy a lencse még csak egy egyszerű, ámde jól működő prototípus, de hogy bekerülhet-e ebben a formájában egy okostelefonba, és mikor számíthatunk tömeggyártására, az nem derült ki.

Márpedig ez rendkívül érzékeny téma, hiszen bár a technológia láthatóan működőképes, ugyanakkor nem tudni még, hogy a Xiaomi képes lenne-e megfelelő minőségű lencsével és tartós mozgatómechanizmussal kivitelezni, illetve tömeggyártani ezt az alkatrészt úgy, hogy legalább egy csúcskategóriás okostelefonban alkalmazható legyen drasztikusabb áremelés nélkül.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top