Hasznos tippek, ha Xiaomi okostelefonunk kijelzője nem reagál az érintésünkre

Hasznos tippek, ha Xiaomi okostelefonunk kijelzője nem reagál az érintésünkre

A modern okostelefonok kijelzője rendkívül összetett technológián alapul, ennek megfelelően egy több funkcióval rendelkező alkatrészről van szó, mely ugyanúgy képes ellátni a megjelenítés feladatát, mint például érzékelni, feldolgozni és az operációs rendszerrel összehangolni az érintésünket.

Utóbbit a Xiaomi okostelefonjaiban is egy úgynevezett érintőpanel biztosítja a kijelzőnek, amiről nem árt tudni, hogy bár külön tartjuk őket számon, valójában azonban egy alkatrészről beszélünk, így ha a készülék nem reagál az érintésünkre, akkor jellemzően a képernyővel együtt a komplett panelt cserélni kell. Persze vannak más problémaforrások is, az alábbiakban pedig sorra vettük a hibalehetőségeket.

Mindig vegyük szemügyre a kijelző állapotát

Bár elég nyilvánvaló, hogy ha valami baj van a kijelzővel, tehát egyáltalán nem vagy csak részlegesen reagál az érintésünkre, akkor az első és legfontosabb dolog, hogy az előlap állapotát alaposan szemügyre vesszük hozzá. Csakhogy a képernyő szenvedhet olyan sérüléseket, melyek kívülről nem láthatók, vagy csak jelentéktelennek tűnnek, de egy kisebb hajszálrepedés vagy egy kisebb ütés is elég lehet ahhoz, hogy a telefon kijelzőjének cseréjére legyen szükség.

Ellenőrizzük a védőfóliát

Nagy divat a felhasználók között a kijelzővédő fólia alkalmazása. A Xiaomi okostelefonokhoz is elérhető a hagyományos vékony fólia, valamint a vastagabb, ebből kifolyólag pedig tartósabb üvegfólia is. Előfordulhat azonban, hogy éppen ezek felkerülése okozza a problémákat tehát azt, hogy a telefon nem képes megfelelően, illetve ugyanolyan pontosan reagálni az érintésünkre, mint korábban.

Ha a jelenség közvetlenül a protektorfóliázás után merült fel, akkor nagy valószínűséggel csak ennek az eltávolítására lesz szükség, ha viszont hetekkel vagy hónapokkal az extra réteg felkerülését követően, akkor nagyobb valószínűséggel beszélhetünk majd a panel sérüléséről, noha ilyenkor is előfordulhat olyan anomália – például nagy mennyiségű levegő szorul a fólia alá –, ami efféle tüneteket okozhat.

Tisztítsuk meg a kijelzőt

Főként a kisebb gyermekek hajlamosak nagyon koszos kézzel hozzányúlni okostelefonjainkhoz egy kis játék vagy mesenézés erejéig. Ezzel nehezen tudnak kárt tenni a készülékben, azonban a ragacsos ujjacskákkal olyan vastag koszréteget vihetnek fel a panelre – ez jellemzően látható és érzékelhető is –, hogy amiatt a készülék képtelen lesz megfelelően érzékelni az ujjnyomást. Egy alapos takarítás, egy nedves törlőkendő rendszerint könnyen és gyorsan orvosolja ilyenkor a helyzetet.

Főként a kisebb gyermekek hajlamosak nagyon koszos kézzel hozzányúlni okostelefonjainkhoz egy kis játék vagy mesenézés erejéig. Ezzel nehezen tudnak kárt tenni a készülékben, azonban a ragacsos ujjacskákkal olyan vastag koszréteget vihetnek fel a panelre – ez jellemzően látható és érzékelhető is –, hogy amiatt a készülék képtelen lesz megfelelően érzékelni az ujjnyomást. Egy alapos takarítás, egy nedves törlőkendő rendszerint könnyen és gyorsan orvosolja ilyenkor a helyzetet..

Egy újraindítást mindig próbáljunk ki a szerviz előtt

Mivel minden hardver szabályozását szoftveres háttér biztosítja, ezért ne essünk kétségbe még akkor sem, ha a fenti lehetőségek közül egyik sem tűnt működőképesnek. Előfordulhat tehát, hogy valami összeakadt a háttérben, amit az újraindítás meg tud oldani. Sok esetben elegendő ehhez elég sokáig nyomva tartani a kikapcsológombot, de ha a telefon erre sem reagál, vagy kell hozzá a kijelző is, akkor hagyjuk lemerülni, aztán az ismételt bekapcsolást követően minden kiderül. Ha a panel ekkor sem reagál, akkor nem maradt más hátra, mint a szerviz és a kijelző cseréje.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top