Nagy gondot is okozhat, ha megsérül Xiaomi okostelefonunk hátlapja!

Nagy gondot is okozhat, ha megsérül Xiaomi okostelefonunk hátlapja!

Okostelefonjaink esztétikai sérüléseit gyakran hajlamosak vagyunk félvállról venni. Egy megrepedt képernyő vagy egy leejtésből fakadó karcolás a készülékházon sokak szerint nem okoz tragédiát, és még kevesebb figyelmet kap a hátlap, ha a telefon működését közvetlenül nem befolyásoló problémáról van szó. Márpedig minden telefon, így a Xiaomi készülékei esetében is lényeges, hogy komolyan vegyünk egy hátlap-sérülést, és mielőbb kicseréltessük azt szakszerű keretek között. Hogy miért? Máris elmondjuk!

Szennyeződések kerülhetnek a belső hardverekhez

Beszéljünk akár üveg-, akár műanyag hátlapról, a kisebb-nagyobb repedések minden esetben azt jelentik, hogy a felület homogén jellege megszűnt, rés keletkezett a pajzson, melyen keresztül használat során folyamatosan be tudnak szivárogni a különféle szennyeződések. Minél nagyobb a sérülés, annál nagyobb gondot okoz majd ez, miközben számolnunk kell többek között a porral vagy a különféle zsíros lerakódásokkal. Ezek eljuthatnak a belső hardverekig, megakadályozhatják azok rendeltetésszerű működését, ronthatják a hűtés teljesítményét, miközben akár teljes egészében tönkretehetik a készüléket.

A vízállóság is csorbát szenved

Természetesen nem csak porszem kerülhet ilyenkor a gépezetbe! Sokkal nagyobb gondot okozhat a vízállóság csorbulása, hiszen a repedésen keresztül folyamatosan nedvesség juthat a telefon belsejébe, gyakran gázhalmazállapotban, ami a hőmérsékletváltozás hatására odabent kicsapódik. Mivel az akkumulátor mellett az összes elektronikai berendezés nagyon érzékeny a nedvességre, ezért talán felesleges külön kitérnünk rá, hogy mennyire nagy gondot tud okozni akár egyetlen csepp víz bekerülése vagy összegyűlése a készülékház belsejében, ami egy nagyobb repedésen keresztül egyáltalán nem lehetetlen!

A külső sérülés mögött belső problémák is lehetnek

Ha egy Xiaomi okostelefon hátlapja el tudott repedni, akkor az vélhetően hatalmas ütést kapott, tehát érdemes lehet az így megsérült telefonokat mielőbb szervizbe vinni és szétszereltetni, hovatovább a problémás alkatrészeket azonnal cserélni. Előfordulhat ugyanis, hogy az alaplap úgy sérült, hogy az néhány nap múlva teljesen tönkreteszi az egész készüléket, vagy jelentéktelen hibák sorozata jön elő a térerőgondoktól kezdve a hangszóró hibájáig bezárólag.

Ezek nemcsak roppant kellemetlenek, de mindemellett megelőzhetők is, ha a telefon időben szakszerű kezekbe kerül. Különösen nagy a baj akkor, ha a belső sérülés valamilyen zárlatot idéz elő, hiszen ilyenkor nemcsak az eszköz, hanem adataink egyaránt törlődhetnek, amennyiben nem mentettünk felhőbe.

A kameravédő üveg is sérülhetett

A hátlap egyik központi eleme manapság a kamerasziget. Az itt elhelyezett szenzorokat vastag védőüveg óvja a sérülésektől, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy sérthetetlen rétegről van szó. Ugyanúgy megrepedhet, de ki is eshet a helyéről, ami veszélyezteti a fényképezőgépek biztonságát, működését, illetve befolyásolhatja a fotók minőségét is. Mivel egy hátlap cseréje lényegesen olcsóbb, mint egy komplett kamerarendszeré, ezért érdemes lehet mielőbb orvosolni a hátsó borításon esett csorbát, hiszen komolyabb baj is lehet belőle.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top