Kiderült, hogy miként tudta elérni a Xiaomi az 50W-os vezeték nélküli töltési sebességet

Kiderült, hogy miként tudta elérni a Xiaomi az 50W-os vezeték nélküli töltési sebességet

Miután az okostelefon-gyártók úgy tűnik, hogy zsákutcába kerültek a manapság használt akkumulátorok teljesítményével, az utóbbi hónapokban egyre több helyről érkezett innovatív megoldás a töltési sebesség növelése kapcsán. Mint ahogyan azt manapság megszokhattuk, főként Kínából rengeteg rekordértékű technológia látta meg a napvilágot, a sorból pedig természetesen a Xiaomi sem maradhatott ki!

120W vezetékesen, 50W vezeték nélkül

A gyártó kínálatában a Mi 10 Ultra lesz az első, mely egészen elképesztő módon 120W-os gyorstöltést kínál vezetékes csatlakozás során, azonban ennél lényegesen kiemelkedőbb az 50W-os vezeték nélküli energiafelvétel, mely a Xiaomi kínálatában páratlannak nevezhető.

Az érték ráadásul különösen tiszteletre méltó annak fényében, hogy rengeteg nagyobb vagy ismertebb okostelefonos brand még vezetékes formában sem kínál ilyen teljesítményt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 4500 mAh-s akkumulátort a Xiaomi technológiája akár 40 perc alatt teljesen feltölt kábeles csatlakoztatás nélkül, vagyis egy hagyományos töltővel ennek a fele is elég lehet, hogy 100 százalékos töltöttséget tudjunk elérni. Hogy miként tudta megvalósítani a gyártó ezt a teljesítményt?

A belső kialakítás módosításában van a titok nyitja

Mint a legtöbb technológiai újdonságából, úgy természetesen ebből a töltési megoldásból sem csinált titkot a Xiaomi, így kiderült, hogy a titok nyitja a töltésátalakítók elhelyezkedésében keresendő. Eddig ugyanis úgy tervezte minden gyártó a telefon töltőcsatlakozóját, hogy az úgynevezett feszültségszabályozó – mely az egyen- vagy váltóáramot alakítja, feszültségét csökkenti és növeli, ha kell – gyakorlatilag soros elrendezést kapott, itt azonban megduplázták és párhuzamos kötésben alkalmazták a gyártó mérnökei.

Xiaomi 120W vezetékes töltés

A vezeték nélküli töltés során tehát az energia beáramlik a tekercsbe, majd onnan nem egy úton, hanem két feszültségszabályozón indul meg az akkumulátor felé, ami értelemszerűen dupla olyan hatékony töltést tesz lehetővé. Bár ez az átalakító rendszerint nem kínál 100 százalékos hatékonyságot, ellenben a fenti értékek a bizonyítékai annak, hogy még így os sokkal jobb tulajdonságokat kínál, mint az eddig ismert megoldások.

A Xiaomi töltőjénél egyébiránt elhanyagolható a veszteség, a hivatalos adatok alapján ugyanis ez a töltési megoldás 98,5 százalékos hatékonysággal üzemel a gyakorlatban, ami igencsak kiválónak nevezhető.

Az összetevők kialakítása is fontos szerepet kapott

Önmagában az áramfelvevő elektronika átalakítása természetesen még nem lett volna elegendő ehhez a teljesítményhez, szükség volt hozzá a kapcsolódó összetevők módosítására is. Példának okáért a szabályozó berendezések grafén alapú összeköttetést kaptak, melyek kiemelkedően magas vezetőképességgel rendelkeznek, tehát minimalizálták vele a veszteséget.

Ezen felül a két szabályozóhoz nem egy 4500 mAh-s akkumulátort kötöttek, hanem két összefüggő, de egyenként 2250 mAh-s cellát, melyek így gyakorlatilag külön-külön tudnak töltődni. A technológiára a koronát a speciális tekercskialakítás tette fel, mely többszálas megoldást, ötrétegű huzalt kapott, ami szintén tovább optimalizálta a töltés hatékonyságát.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top