Mikor kell akkumulátort cserélni egy Xiaomi okostelefonban?

Mikor kell akkumulátort cserélni egy Xiaomi okostelefonban?

Az akkumulátor minden okostelefon, így természetesen a Xiaomi termékei esetében is az egyik olyan központi alkatrész, mely a rendszeres használat során a leginkább ki van téve az elhasználódás veszélyének. Emiatt gyakran előfordul, hogy míg a többi hardver megfelelő elővigyázatosság mellett könnyedén kibír különösebb probléma nélkül akár 4-5 évet is, addig az akkumulátorok esetében ez az időtartam 2-3 évben maximalizálható. Hogy milyen ismérvei vannak a kérdéses hardver hibájának, illetve teljesítménycsökkenésének, azaz mikor kell akkumulátort cserélni? Lássuk!

Elmúlt 2 éves a telefon

Minden gyártó, így a Xiaomi is tartja magát azokhoz a központi ajánlásokhoz, miszerint 2 év után már mindegyik okostelefonnál érzékelni lehet az akkumulátor elhasználódásának a jeleit. Ez nyilván nem egy kőbe vésett időpont, előfordulhat, hogy valaki már az első év után tapasztal kellemetlenségeket, ha folyamatosan helytelenül töltötte a készülékét –, de a második esztendőt követően jellemzően már nemcsak mérhető, hanem érzékelhető tünetei is lesznek az akkumulátor elhasználódásának, így érdemes lehet cseréltetni, hiszen ez a probléma a teljesítményt is visszafoghatja.

Érezhetően csökkent az üzemidő

Az akkumulátor teljesítményének csökkenése jellemzően nem egyik napról a másikra történik, hanem egy folyamat részeként, így gyakorlatilag töltésenként módosul, de egy bizonyos pont után már érezhetővé válik. A reggel feltöltött készülék töltöttsége például estére bőven 50 százalék alá csökken, holott korábban 70-80 százalék alá soha nem ment. Ha az üzemidő ilyen tempóban történő mérséklődése már egy újraindítás vagy memóriaürítés után sem áll helyre, akkor az akkumulátor problémája áll a háttérben, ami csereéretté vált.

A készülék kikapcsol vagy újraindul

Sokan ilyenkor szoftveres hibára gyanakodnak – és néha nem ok nélkül –, az esetek többségében azonban az okostelefonok minden előjel nélküli kikapcsolását és újraindulását általában az akkumulátor problémája okozza. Előfordulhat, hogy a jelenség csak alacsonyabb töltöttségi szint esetén fordul elő, azonban később egyre gyakoribbá válik és egyre magasabb akkumulátor-százalék mellett következik be, mintha a telep egyik pillanatról a másikra kimerült volna. Ez jellemzően egy olyan jelenség, amikor az akkumulátor cseréje már nem tűr halasztást!

Nem tölt

Gyakori hibajelenség az akkumulátorok kapcsán, hogy a töltőhöz csatlakoztatva nem reagálnak az energiafelvételre, inkább tovább merülnek. Bár ilyenkor gyakori hibajelenség a töltőcsatlakozó tönkremenetele is, de ha a port érzetre feszes, nem lötyög, nem mozog benne a kábel, és a készülék már nem fiatal, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége az akkumulátorproblémának.

Nem tölt

Miért vigyük mielőbb szervizbe ilyenkor a telefont?

Amennyiben a fentiekben körülírt bármelyik hibajelenségek valamelyikét tapasztaljuk, forduljunk haladéktalanul szervizhez, mert az akkumulátor meghibásodása rengeteg további kellemetlenséget okozhat. Az alaplap és a kapcsolódó alkatrészek zárlatossá tételével például súlyos adatvesztést, javíthatatlan állapotot idézhet elő, de előfordulhat az is, hogy felpúposodik – robbanástól és egyéb városi legendáktól nem kell tartanunk –, ami mechanikus kárt is okozhat a készülékben, az alaplaptól kezdve az akkumulátorig bezárólag.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top